CHP’li Gürer: Taşeronların kadroya geçişlerindeki mağduriyetleri ortadan kaldıracağız

CHP’li Gürer: Taşeronların kadroya geçişlerindeki mağduriyetleri ortadan kaldıracağız
8 Haziran 2018 11:19

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kamuda taşeron işçilerin kadroya geçişlerinde kapsam dışı bırakılan tüm işçilerin CHP iktidarında kadroya alınacağını ve kadroya geçişlerdeki eşitsizlik ve haksızlıkları gidereceklerini söyledi.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) taşeron işçilerin kadroya alınması sürecinde binlerce taşeron işçinin mağdur edildiğini söyledi.

Belediyelerdeki 400 bine yakın taşeron işçinin kadroya alınmadığını anımsatan Ömer Fethi Gürer, “Kamudaki şoförler, KİT’lerde çalışanlar, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, PTT gibi kurumlardaki taşeron işçiler ne yazık ki mağdur edildi. Bunların yanında emekli olarak taşeron firmalarda çalışan işçiler de işsiz kaldı” dedi.

CHP iktidarında kamuda taşeron işçiliğine, alt işveren ve rödovans uygulamasına özel sektöre de örnek olacak biçimde son vereceklerini anlatan Ömer Fethi Gürer, kamuda tüm geçici ve güvencesiz istihdam biçimlerini kaldıracaklarını, bu kapsamdaki tüm personeli memur ve işçi kadrolarına geçireceklerini belirtti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Kadroya geçen işçilerin aynı iş kolunda işçi sayılmalarını ve bu iş kolunda örgütlü sendikaların yaptığı toplu sözleşmelerden yararlanmalarını sağlayacağız.

Kamuda taşeron işçilerin kadroya geçişlerinde kapsam dışı bırakılan tüm işçileri ilk 6 ayda kadroya alacağız. Kadroya geçişlerdeki eşitsizlik ve haksızlıkları gidereceğiz. Kiralık işçilik ile modern kölelik rejimini getiren Özel İstihdam Büroları Yönetmeliği’ni yürürlükten kaldıracağız. Kıdem tazminatını koruma altına alacağız. İşverenin iflası halinde kıdem tazminatı hakkını tüm diğer işçi haklarıyla birlikte öncelikli alacak durumuna getireceğiz.

Kamuda farklı statüde istihdamdan dolayı yaşanan özlük hakkı kayıplarını gidereceğiz.

Kayıt dışı çalışmayla mücadele edeceğiz. Etkin bir iş yeri denetim sistemi kuracak ve kayıt dışı işçi çalıştıranlara ağır yaptırımlar getireceğiz.

Ucuz iş gücü olarak görülen yabancı ve göçmen işçilerin kayıt dışı çalıştırılmasına karşı mücadele edeceğiz. Çocuk işçiliğine son vereceğiz. Mesleki eğitimdeki stajyer ve çırakların özlük hakları konusundaki mağduriyetlerini gidereceğiz.

Uzun vadeli sigorta kollarında, çıraklık veya staj başlangıç tarihini sigorta başlangıç tarihi olarak esas alacağız. Çırak ve stajyer olarak geçirilen sürelere ilişkin borçlanma hakkı tanıyacağız. Çırak ve stajyer olarak geçirilen sürelere ilişkin borçlanma hakkı tanıyacağız.”