CHP’li Gürer: Talan var! ‘Bilim insanı aranıyor’

CHP’li Gürer: Talan var! ‘Bilim insanı aranıyor’
2 Eylül 2019 11:30

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ‘Niğde’nin İftiyan bölgesinde toprak altında bulunan yerleşim yerlerine yönelik bilimsel bir kazı ve araştırma çalışması yapılması önerisine ilişkin’ yöneltmiş olduğu yazılı soru önergesine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’dan yanıt geldi.

 

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Niğde ili İftiyan bölgesinde toprak altında bulunan çok sayıda yerleşim yeri define avcıları tarafından yıllardır talan edilerek yok edilmektedir. Bu bölgede neden bugüne kadar bilimsel bir kazı ve araştırma çalışması yapılmamaktadır?” şeklindeki soruya yanıt istedi.

CHP’li Gürer’in yazılı soru önergesine yanıt veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, “İftiyan olarak belirtilen bölgede; Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 14.11.1992 – 21.10.1998 tarihli ve 298-1378 sayılı kararlan ile I. Derece Arkeolojik Sit olarak tescilli “Yedioda Kaya Mezarları ve Yerleşimleri ile iftiharı Tümülüsü”;Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruiu’nun 03.06.2005 tarihli ve 290 sayılı kararı ile I. Derece Arkeolojik Sit olarak tescilli “Şehitlik Tepe Tümülüsü” yer almaktadır.

Ayrıca; iftiyan Mevkii, 81 ada 58, 50, 22 ile 255 ada 2,51 parseller ile 1 parsellerde yer alan İftiyan ve Toptepe Tümülüsleri ile Yedioda Mağaralarının bulunduğu I. Derece Arkeolojik Sit sınırlan Nevşehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 04.05.2018 tarihli ve 3103 sayılı kararı ile revize edilmiştir.

Niğde ili genelinde bulunan ve 2863 sayılı Kanun kapsamında korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak değerlendirilip tescillenen taşınmazlara ait güvenlik ve denetim alanlarında meydana gelen kültür varlığı kaçakçılığı veya kaçak kazı olaylarına ilişkin hazırlanan detaylı ve fotoğraflı raporlar, eserlerin akıbeti, şahıslar hakkında yapılan adli işlemlere ilişkin bilgiler (dava sonucu, soruşturma sonuçları gibi) Bakanlığımıza iletilmektedir” dedi.

 

 

“BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAPACAK ARANIYOR!”

 

 

Niğde Valiliği/İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 2015-2019 Stratejik Plan’da da, belirtilen yıllarda Niğde ili sınırları içerisindeki tescilsiz taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile ilgili tespitler tamamlanarak, bunların tescili için dosyaları Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na gönderilecektir. Tespit ve tescil işlemleri tamamlandıktan sonra Arkeoloji, Sanat Tarihi veya Antropoloji dallarında bir üniversite veya yüksekokulun öğretim üyesi ya da bu konu ile ilgili bir bilimsel kuruluşun mensubu olan bilim insanlarınca, bölgede bilimsel kazı talebinde bulunulması durumunda Bakanlığımızca gerekli değerlendirmeler ve izinler verilebilecektir” yanıtını verdi.

 

 

GÜRER: “TALAN VAR!”

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada, “Kayseri, Niğde, Nevşehir, Aksaray illerinde egemen olan Tabal krallığının muhtemel merkezi olarak gösterilen, bugünkü adı ile Kemerhisar Kasabasının bulunduğu yerde Tyana yerleşim bölgesine bakan ve kademe kademe yapıların olduğu İftiyanın bölge tarihi için önemli bulguların açığa çıkacağı bir alan olduğu dikkate alınarak, define yağmacılarınca talan edilmesinin sonlandırılması için derhal bilimsel bir kazı ve çalışma yapılmalıdır” dedi.