CHP’li Gürer: Su, elektrik ve doğalgazdan alınan vergi oranı yüzde 1’e düşürülsün

CHP’li Gürer: Su, elektrik ve doğalgazdan alınan vergi oranı yüzde 1’e düşürülsün
4 Ağustos 2018 11:30

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konutlarda su, elektrik ve doğalgazdan alınan vergi oranlarının yüzde 1’e düşürülmesi için Kanun Teklifi verdi. Gürer, halkın dolaylı vergiler altında, KDV, ÖTV, ÖİV, MTV, ÖTV’nin KDV’si gibi vergilere maruz bırakılmasının yönetimin ayıbı olduğunu söyledi.

 

 

VATANDAŞLARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU AÇLIK SINIRINDA

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Kanun Teklifi’nde Türkiye’de vatandaşların büyük bir bölümünün açlık sınırına yakın bir gelirle hayatlarını sürdürdüğüne dikkat çekti. Asgari ücretle çalışanların ve emeklilerin temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayacak durumda olduğuna vurgu yapan Gürer, bu nedenle elektrik, su ve doğalgazdan alınan vergilerin minimize edilmesi gerektiğini belirtti.

 

 

VERGİ ADALETSİZLİĞİ…

 

 

CHP Milletvekili Gürer, Kanun Teklifinin gerekçesinde, OECD ve TÜİK rakamlarına dikkat çekti ve bu rakamların Türkiye’de büyük bir vergi adaletsizliği yaşandığını ortaya koyduğunu ifade etti.

Gelire bağlı toplanan doğrudan vergilerle, gelire bağlı olmaksızın herkesten eşit miktarda alınan dolayı vergiler arasındaki uçuruma vurgu yapan Gürer, dünyanın gelişmiş ülkelerindeki doğrudan ve dolaylı vergiler arasındaki oranın, Türkiye’deki oranın neredeyse tam tersi olduğunu anlattı.

 

VERGİ ÜSTÜNE VERGİ…

 

Katma Değer Vergisi (KDV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Özel İletişim Vergisi (ÖİV), Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) Katma Değer Vergisi (KDV) gibi vergilerin yurttaşlara uygulanan adaletsizlikten öte bir yönetim ayıbı olduğunu kaydeden Gürer, “Halkımızın büyük bir çoğunluğu sürekli artan enflasyon, döviz kurları ve yaşam pahalılığı altında, açlık sınırına yakın bir ücretle yaşamaktadır. Hayat standartlarının sürekli azaldığı bu ekonomik kriz tablosunda, yurttaşlarımız bir de vergi zamlarına ve yeni vergilere tabi tutulmaktadır” açıklamasında bulundu.

 

HERŞEYE ZAM…

 

Özellikle 2018 yılında uygulanmış vergilerde çok ciddi oranlarda zamlar yapıldığını hatırlatan Gürer, enflasyonla birlikte birçok tüketim ve hizmetin de fiyatlarında artışa gidildiğini ifade etti.

 

KANUN TEKLİFİNİN GEREKÇESİ

 

CHP Niğde Milletvekili Gürer, Asgari ücretle çalışanlar, emekliler ve ülkemizin büyük bir çoğunluğunu oluşturan dar gelirli yurttaşların, ne yazık ki en temel ihtiyaçlarını bile karşılayacak imkândan yoksun olduğunu kaydeden Gürer, “ Böyle bir uygulama ile halkımızın en azından elektrik, su ve doğalgaz gibi harcamalarından alınan vergileri minimize etmek, yurttaşlarımızı büyük bir ekonomik külfetten kurtaracak, yaşam standardında kısmi bir artış sağlayacaktır” dedi.

 

Gürer, “Vermiş olduğumuz kanun teklifi ile konutlarda su, elektrik ve doğalgazdan alınan vergi oranının %1 ‘e düşürülmesi hedeflenmektedir” diye konuştu.