CHP’li Gürer: Şeker, lokum, çikolata, baklava fiyatları bir yılda ikiye katladı!

CHP’li Gürer: Şeker, lokum, çikolata, baklava fiyatları bir yılda ikiye katladı!
30 Mayıs 2019 10:50

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bayram öncesi şeker, çikolata, lokum ve baklava gibi ürünlerdeki fiyat artışına dikkat çekti. Gürer, “Bayramlarda ikram edilen, şeker, çikolata, baklava ve lokum gibi ürünler neredeyse bir önceki yıla oranla ikiye katladı” dedi.

 

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 1 kg lokumun 30 liradan 60 liraya çıktığını belirtti. Gürer, “30 çeşit lokum var. Malzemeye göre piyasada çok değişken fiyatlarda var ama 15 lira ila 200 lira arasında değişen fiyatlarla lokum satılıyor. Ortalama kalitede kabul edilen lokum geçen yıl 30 lira iken bugün 60 liradan satılıyor” dedi.

 

 

Çikolatanın ise içeriğine göre bir yıl öncesine göre % 50 oranında zamlandığına dikkat çeken Gürer, “Şekerde fiyat artışı % 100’e ulaşmış durumda. AKP, uyguladığı ekonomik politikalar ile enflasyonu tetikledi. Gıdada fiyatları ikiye katladı. Şekerde dahi ağzımızın tadını kaçırdı” dedi.

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıl 55 lira olan ortalama kalitede bir baklavanın 90 liraya kadar yükseldiğini belirtip, “110-120 liraya kadar çıkan fiyatlar var. Malzeme içeriği fiyatı katlıyor. Ceviz ve fıstık fiyatları da el yakıyor. Bu ürünlerdeki ortalama fiyat artışı yüzde 50’ye ulaştı. Sadece bu ürünlerde değil, tüm temel ürünlerde ciddi oranda artış var” dedi.

 

 

Gürer, iktidarın açıkladığı enflasyon rakamı ile vatandaşın hissettiği enflasyon rakamları arasında da ciddi fark bulunduğunu vurgulayarak, “Ramazan bayramlarının olmazsa olmazları arasında bulunan şeker, çikolata, lokum ve baklava gibi ürünlerde yüzde 50’ye varan artışlar sabit gelirli, dar gelirlilerin alım gücünü her alanda zorluyor. Girdi fiyatlarında meydana gelen artışlar, bu ürünlerin tüketiciye ulaştığı fiyatları iki katına çıkardı. Kullandıkları ambalaj, ceviz, fıstık gibi ürünlerdeki artış üretecinin, tüketiciye ulaştırdığı ürünler de etiket fiyatı artışına neden oluyor. Enerji ve akaryakıt zamları üreticiyi doğrudan etkiliyor. Üretim, nakliye vb artışın fiyata yansıması fiyatı daha da artırıyor” dedi.

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şeker, lokum, baklava ve çikolata gibi ürünlerin bazılarının fiyatları arasında çok önemli farkların da bulunduğuna dikkat çekti.

 

 

Gürer, “Kayıt dışı üretim yapan bu imalathanelerde kira, sigorta, vergi olmadığı için ve kullanılan malzemelerin denetlenmiş ve kontrol edilmiş malzemeler olmaması nedeniyle, gerçek manada üretim yapan diğer imalathanelere göre ürünü daha ucuza mal etmeleri nedeniyle bir fiyat farkı ortaya çıkıyor. Baklavalarda fıstık görümüne sahip olan ama özünde onun yerine tutmayan malzemelerin kullanıldığı biliniyor. Nişasta bazlı şeker kullanılarak yapılan tatlandırıcılar ile üretilen bir ürün ile şeker pancarı şekerinden üretilen bir ürün arasında elbette hem kalite hem de fiyat açısından bir fark bulunuyor. üretim, kalite, malzeme ve diğer etmenler açısından bir denetim ve kontrol düzenli sağlanmadığında haksız rekabette oluşuyor. üretilen ürünler çok daha ucuz bir fiyatla piyasaya sürülüyor. Dar gelirli Vatandaş da ister istemez bu imalethanelerde üretilen ucuz ürünlerden almak zorunda kalıyor” şeklinde konuştu.

 

 

Girdi fiyatlarının düşmemesi durumunda ürün fiyatlarının da düşmeyeceğine dikkat çeken Gürer, “Hangi konuda bakarsanız bakın, elektrik ve akaryakıt kullanılarak üretilen ürünler her alanda var. Devlet öncelikle bu iki girdi maddesinden başlayarak maliyet fiyatlarını aşağı çekebilir” dedi.

 

Gürer, “İnsanlar bayramlarda ikram edecek şeker, lokum, çikolata ve baklama bile almakta zorlanıyor. Açıkçası AKP iktidarı ekonomide ülkeyi getirdiği sorunlar yumağında şeker bayramının bile tadını kaçırdı” diye konuştu.