CHP’li Gürer: Şeker Fabrikalarında özelleştirme adı ile kapatılma süreci başlıyor

CHP’li Gürer: Şeker Fabrikalarında özelleştirme adı ile kapatılma süreci başlıyor
28 Şubat 2018 10:32

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özelleştirme kapsamına alınan şeker fabrikalarının 2019 seçimlerinin hemen ardından kapatılacağını belirterek, toplumun tüm kesimlerinin özelleştirmeye karşı duyarlı olması gerektiğini söyledi.

 

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özelleştirme kapsamına alınan şeker fabrikalarıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Aralarında Bor Şeker Fabrikasının da bulunduğu 14 şeker fabrikasının özelleştirme kapsamına alındığını anımsatan Ömer Fethi Gürer, “Şeker fabrikalarının kapatılması geniş bir kesimi olumsuz etkileyecek. Şeker üreten çiftçi, tarlada çalışan işçi, fabrikada çalışan işçi, nakliyeci, esnaf ve besici olmak üzere yaklaşık 1 milyon kişi ve tüketiciyle birlikte de yaklaşık 15 milyon kişi bu tablodan olumsuz etkilenecek” dedi.

 

 

Şeker fabrikalarının durumunun özelleştirmeden öte, kapatılma girişimine maruz kaldığını anlatan Ömer Fethi Gürer, “Dünya ülkeleri nişasta bazlı şekere karşı vatandaşını korurken ülkemizde yüzde 10 olan nişasta bazlı şeker kotası bakanlar kuruluna verilen yetkiyle yüzde 50’ye kadar çıkarılabiliyor. Şeker pancarı farikaları neden kapatılıyor? Çünkü pahalı olması bahane ediliyor. Ama daha sağlıklı. Nişasta bazlı şeker bilim insanlarının yaptığı incelemeyle hastalıklara neden olduğu belirlendi. Fransa İngiltere gibi ülkelerde sınırlı kullanım izni varken bizim ülkemizde önü tamamen açılıyor. Çiftçi pancar ekiminden uzaklaştırıldı. 2010 160 bin şu an 67 binlere düşürüldü. Pancar çiftçisi yok ediliyor. Mağdur ediliyor. Şimdi geldiğimiz son noktada özelleşen fabrikalar bir süreç içinde kapanacak. Piyasa şuruba kalacak ve sağlığımız elden gidecek. ABD gelen heyetlerin çoğunun dayatması mısır şurubunun Türkiye’de Pazarının genişlemesi yönünde, en büyük üretici ülke, sonuçta pazarlarını artırmak istiyorlar” diye konuştu.

 

 

Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Köylü milletin efendisidir’ sözünü anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Atatürk, önce köylü dedi, önce sanatkâr dedi. Tarımda ve sanayide geliştik. Kimliğimizi bulduk, fabrikalarımız oldu. Ama bunlar fabrikalarımızı sata sata bitiremedi. Et ve Balık Kurumu’nu sattılar, memleketi et ithal eder hale getirdiler. SEKA’yı sattılar, ülkede kağıt üretimi yok. TEKEL’i sattılar, tütün üreticisi, işçisi herkes mağdur oldu. Sümerbank’ı sattılar, işsizler ordusuna yenileri eklendi” dedi.

 

 

Pancar çiftçisinin ekimden uzaklaştırıldığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2010 yılında 160 bin olan şeker pancarı çiftçisi sayısının bugün 67 binlere düştüğünü söyledi.

 

 

Türkiye’nin tarım ürünlerini ihraç eden ülke konumundan ithal eden ülke konumuna geldiğini de ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “fasulye, ceviz, buğday, marul, mercimek neden ithal ediliyor? Ürün ekileceği ay yurtdışından ithalatın gümrük vergisi sıfırlanıyor. Buğday hasadı zamanında gümrük vergisi indiriliyor. Böylece üreticiye sen ekme deniliyor” şeklinde konuştu.

 

 

Milli ve yerli adı altında tohumu, ilacı, mazotu ithal eden ülke haline gelindiğini belirten Ömer Fethi Gürer, “Bari şekerimizle oynamasınlar” dedi.

 

 

Özelleştirme ve fabrikaların kapatılmasıyla oluşan mağduriyetlerle ilgili olarak toplumun bilinçlenmeye başladığını anlatan Ömer Fethi Gürer, “Bor Şeker Fabrikası’nda işçileri ziyaret ettim. Oda başkanlarıyla bir araya geldik. Herkes özelleştirmenin iyi olmayacağını biliyor. Özelleştirmeye dur denilmeli. Her kesimin mağdur olacağı bir süreç başlıyor. Muhalefet milletvekili olarak ben anlatıyorum; geçmişteki kaybettiklerimizi görün diyorum. Hükümet çiftçiliği, besiciliği bitiriyor, Köyler boşalıyor. Köy olmazsa kent olmaz. Yarın büyük sıkıntılar yaşayacağız. Şeker fabrikaları son kalemizdi. Özelleştirmeye karşı toplumun her kesiminin duyarlı olması ve kamuoyu oluşturulması lazım” dedi.

 

 

Özelleştirmeye karşı çiftçilerin, esnafın BİMER’e başvuru yapmasını isteyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer “Size ait olan sizin elinizden alınıyor. Korku kimliğinden sıyrılın. Bundan başka çıkış yok. İşçi, çiftçi, esnaf duyarlı olmalı” diye konuştu.

 

 

İş alanlarının yok edildiğini, çalışacak alanların bitirildiğini vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özetle şunları söyledi: “Sanayiyle ilgili bütün kuruluşlar satıldı. Üniversiteli işsizler ordusu her geçen gün büyüyor. Besici ithal yemle maliyeti yüksek hayvan yetiştirmek zorunda kalıyor. Eti düşük fiyatla satamadığı için ucuz et diye ne olduğu belirsiz et ithal ediliyor. Üretici hangi ürünü ekse, onun ithali geliyor.

 

 

56 ilde 2324 köyde pancar ekimi yapılıyor. Ülkeyi Nişasta bazlı şekere mahkûm edecekler. Bunun sağlık açısından çok sakıncalı olduğu belgelendi. Nasıl olurda bir ülkenin tarım ve hayvancılığı göz göre göre bilinci olarak yok ediliyor, anlamak mümkün değil.

 

Nişasta bazlı şekerin ciddi bir lobisi var. O lobiler AB ülkelerine baskı yapamıyor. Ancak Türkiye’de nişasta bazlı şeker kullanımını rahat yönetiyorlar. O lobinin şeker fabrikalarının özelleştirilmesinde ciddi etkisi var. Benim de köylüm, çiftçim, esnafım, besicim, işçim var. Onların sesini duyurması gerekiyor.

Türkiye’nin her yerinde bu konuyu gündemde tutacağız. Şeker fabrikalarının mevcut durumda modernizasyonunun sağlanması, bilinçli bir şekilde üretime devam etmesi gerekiyor…”