CHP’li Gürer: Şeker fabrikaları özelleşirse ülke nişasta bazlı şekere teslim olur

CHP’li Gürer: Şeker fabrikaları özelleşirse ülke nişasta bazlı şekere teslim olur
2 Mart 2018 11:13

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi ile kapanma sürecinin başlayacağını ve 2019 seçim sonucuna göre fabrikaların kaderinin de ortaya çıkacağını söyledi.

 

 

Özelleşecek fabrikaların varlığını sürdürebilmesi için NBŞ Kotası sıfırlanıp yasaklanmalıdır diyen Gürer, hükümetin açıklamalarının tamamen kafa karıştırıp halkın tepkisini engelleme çabası olduğunu, KİT komisyonunda görev yaptığı süreç içinde 2014-2015-2016 yılları Sayıştay raporlarını tek tek incelediğini ifade etti.

 

 

Tarım, Orman ve Köy İşleri komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer Endüstri Mühendisi olduğunu belirterek, mühendis gözü ile de mevcut fabrikaları incelediğini ifade etti. Gürer, “Tesislerin özelleştirilmesi durumunda yaklaşık on yıldır yatırım yapılmayan fabrikalar var bu fabrikalarda yatırım gerekir, rekabet edebilme şansı olmayacağı için devlet dışında bu fabrikaları verimli çalıştırabilmek özel sektör için çok zor, ayrıca ülkemizde kurulu kapasitenin yarıya yakını kullanılamıyor. Ekim kotası da var. Tüm veriler eğer devlet işletmezse fabrikaların kapanacağını gösteriyor. Başbakan müteşebbise devredeceğini söyleyip bu fabrikaların açık kalacağını söylüyor, veriler ise özellikle bir kaç fabrikanın hemen kapanacağını gösteriyor. Fabrikalar devlette kalmalı ve hükümet bu tesislere yatırım yaparak geleceğe taşımalıdır.”dedi.

 

 

 
NBŞ PAZARA AÇILIYOR

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Şeker fabrikalarının da diğer özelleşen fabrikalar gibi yok edileceğini belirterek, “Devlet bu işten çekilirse özel şeker fabrikalarının da işi zor olacak. Fransa ve İngiltere de Nişasta Bazlı şurubun kotası 0 ülkemizde ise %10, bunun hükümet tarafından % 50 oranına çıkarılma imkânı da var. Bundan sonra NBŞ pazarı genişleyecek, halkın sağlığına zararı açık bu şurup gıdada yasaklanmalıdır. Eğer yasaklanmazsa müşteri garantili şehir hastanelerinin müşterisinin artmasının dışında bu ülke insanına faydası olmayacak zararı olacaktır. Bu gidiş halkın yararına değildir. Çiftçi, nakliyeci, işçi, esnaf, besici doğrudan etkilenecektir. Bu özelleştirme anlayışından vazgeçip fabrikalar modern kalınmalı, NBŞ gıdada yasaklanmalı, fabrika kadrolarına kalifiye ve kadrolu eleman alınmalı, çiftçilere uygulanan kota kaldırılmalıdır.

Maliye Bakanı, “40 bin kere düşündük” diyor. 2000 yılında 300 bin olan çiftçi sayısı 2016 yılında 67 bine nasıl düşürüldü? Çiftçi pancar ekmemeye zorlandı, ekim kotaları geldi, kadrolu işçi sayısı 1000 lerden 200 lere indirilip mevsimlik işçilerle fabrika çalışır kılındı. Fabrikalar için teknolojik yatırım yapmadılar. Hükümet gerçekçi ise nişasta bazlı şurubu gıdada yasaklasın, kota sıfır desin. Demedikleri sürece sağlığa zararlı NBŞ’i ülkeye mecbur kılacaklar” dedi.