CHP’li Gürer: Sarıkız’a dikkat!

CHP’li Gürer: Sarıkız’a dikkat!
15 Nisan 2018 14:02

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, hayvan leşi yiyerek beslenen ve halk arasında Sarıkız olarak bilinen örümceğin, insanı ısırması durumunda ciddi enfeksiyona neden olabileceğini belirtti.

 

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sağlık Bakanlığına yönelttiği soru önergesinde, “birkaç yerde rastlanılan “Deve Örümceği” ya da “Sarı Kız” olarak da tanımlanan ve et ile beslenen, ısırdığı yeri çürüten bir böcek türüne rastlandığı ifade edilmektedir. Bu böcek ile ilgili çalışmalar yapılmakta mıdır?” şeklindeki soruya yanıt verilmesini istedi.

 

 

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Sarıkız’ın; Ülkemizde böyü, böğü, deve örümceği, dana dişi, dana kafası, buzağı bas gibi isimlerle de bilinen örümceğe benzer bir eklem bacaklı olduğunu belirterek, “Asya, Ortadoğu, Afrika ve Avrupa’da bozkır ve çöllerde yaşarlar. Ülkemizde ise Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve İç Anadolu başta olmak üzere hemen hemen tüm bölgelerde görülür. Her türlü böcek ve örümceği yer. Ayrıca kurbağa, kertenkele, fare, köstebek gibi hayvanlar da besin kaynağını oluşturur” dedi.

 

Bakan Demircan, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıt şöyle

 

“Bir tehlike hissetmedikçe insanlara saldırmazlar. Yapılan araştırmalarda Ülkemizdeki türlerin zehirsiz olduğu bildirilmektedir. Ancak küçük hayvan leşleri ile de beslenebildiğinden insanı ısırması durumunda enfeksiyon bulaştırma riski bulunabilmektedir. Bu sebeple ısırılma durumunda yara temizliğine dikkat edilmesi ve yara üzerine antibiyotikli merhem sürülmesi önerilmektedir.

 

Vektör mücadelesi kapsamında halka verilen eğitimlerde; meskenlere bu hayvanların girmesini önlemek için gece kapı ve pencerelerin açık tutulmaması, gerekirse sineklik kullanılması tavsiye edilmektedir. Çevrede tek tük görülmesi bu eklem bacaklıda sorun oluşturacak bir artışın olduğu anlamına gelmemektedir. Ancak çok fazla sayıda örneğin 5 metrekare alanda 1 böğü görülmesi halinde Bakanlığımızdan ruhsatlı biyosidal ürünler ile belediyelerle işbirliği içerisinde çevre uygulaması yapılmaktadır.”

 

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, mevsimsel olarak doğanın uyanması ile piknik ve gezi amaçlı doğal yaşama insanların ilgisinin yoğunlaşacağına dikkat çekerek, farklı böcek sokmalarının artacağını bu bağlamda dikkatli olunması gerektiğini ifade etti. Başta kene ve örümcek gibi boyutu küçük zararı büyük hayvanların yanında bozulan doğa dengesi ve ilaçların yanında değişik etkileşim ile özelliği değişip kimi zararsız iken zararlı hale dönüşebilen canlıların varlığında piknik ve doğa gezintilerinde dikkatli olunması gerektiğini belirtti.