CHP’li Gürer: Projeler yapılıyor ama rafta kalıyor!

CHP’li Gürer: Projeler yapılıyor ama rafta kalıyor!
9 Kasım 2017 10:54

CHP Niğde Milletvekili ve KİT komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, tamamlanmayan kamu projeleri için Meclis Araştırması istedi. Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma önergesinde ülkemizde hazırlanan pek çok kamu projesinin uygulama aşamasına gelmeden rafa kaldırıldığını, bu durumun da hem zaman israfına hem de mali kayba neden olduğunu belirtti.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, ülkemizde çok sayıda kamu projesi hazırlandığını ancak bunların pek çoğunun uygulamada yer bulamadığını belirtti. Farklı nedenlerle uygulanmayan projelerin işgücü ve maddi kayıplara neden olduğunu kaydeden Gürer, son 15 yılı kapsayacak şekilde bir Meclis Araştırması yapılmasının gelecekte yapılacak çalışmalara ışık tutacağını vurguladı.

 

 

Kamunun her alanda çalışma yapması gerektiğini belirten Gürer, değişen, gelişen, dönüşen günümüzde talep ve ihtiyaçların da sürekli artığına dikkat çekti. Gürer, “Doğal olarak oluşan talebe göre yapılan çalışmalarında sayısı artmaktadır. Yapılması gereken; uygulanabilirliği olası çalışmaların hızla ve düzenli akışını sağlamaktır. Bu da ülkeyi yöneten hükümetlerin başlıca görevidir. Bugüne kadar çok sayıda planlanan ve projelendirilen ancak uygulama aşamasına geçilmeyen çalışmadan söz edilmektedir. Ne yazık ki bu projelerin önemli bölümü başlangıç aşamasında kalmakta ya da hiç yapılmamaktadır. Bazı projeler de yapılış aşamasında değişime uğramakta, ciddi maddi kayıplar yaşanmaktadır” dedi.

 

 

Hazırlanan her projenin önemli bir maliyetinin bulunduğuna vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Uygulanmayan projeler için yapılan masraf ve çalışmalar için bir denetim de söz konusu değildir. Proje hazırlamak için günler süren çalışmalar sonunda ortaya çıkan çalışmalar raflarda kalmakta bir süre sonra çöpe gitmektedir. Bu anlamda bir zaman israfı ve mali kayıp oluşmaktadır. Proje hazırlanma aşamasında siyasi etkenlerin de devreye girdiğinden söz edilebilir. Ülkemizde belki de kamuda yatırım giderleri adına çok önemli olan planlama ve proje hazırlık aşamaları yeterli ön çalışmaların yapılması durumunda bu denli yazboz tahtasına dönmeyecektir” ifadesini kullandı.

 

 

CHP Niğde Ömer Fethi Gürer, “Konun çok boyutlu irdelenmesi ve incelenmesi gereklidir. Ülke kaynaklarının doğru kullanılması, proje aşamasına gelen ancak uygulamadan vaz geçilen konuların iyi irdelenmesi ve bakanlıklar arası çalışma öncesi koordinasyon sağlanması, iş gücü, zaman ve maliyet adına önemli katkılar yaratacaktır. Sorunun Meclis tarafından tüm boyutları ile ele alınarak gerekirse yasal düzenlemelerin de yapılacağı bir araştırma ile ortaya çıkarılması yararlı olacaktır. Son 20 yılda Projesi yapılarak uygulanmayan kaç çalışma vardır? Kaç proje yapımı sonrası değişmiştir? Bu projeler için yapılan harcama nedir? Vazgeçilme gerekçeleri nedir? İptal edilen ve değişen projelere yapılan yatırım tutarı nedir? Ülkenin bu yolla kaybı ne olmuştur gibi soruların da bu süreçte açığa çıkarılması önemlidir” açıklamasında bulundu.

 
Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma Önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Bu tür maliyet ve insan gücünün boşa gitmesi fark edilmeyen önemli bir uygulama eksikliğidir. Konunun tüm boyutları ile ele alınması önemlidir. Özellikle bakanlıklar arasında bu bağlamda farklılaşan uygulama ayrılıkları da ayrıca önemlidir. Projesi hazırlanan bir çalışma gereklide olsa farklı bir bakanlığın bütçe uygulama gerekçesi ile işlevsiz kaldığı örneklerde vardır. Konunun kapsam ve tüm boyutları ile ele alındığında yaşanmış örnekleri ile durum daha iyi görülüp çözüme yönelik önermeler açığa çıkacaktır.”