CHP’li Gürer: Pırlantaya yok, meyve suyuna var

CHP’li Gürer: Pırlantaya yok, meyve suyuna var
14 Nisan 2018 21:40

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kapsamına alınan ve alınmayan ürünlerdeki dengesizliği, soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Bakan Naci Ağbal, bazı mücevherlerden alınmayan ÖTV’nin ambalajlanmış meyse suyundan alındığını söyledi.

 

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Başbakan Binali Yıldırım’a yönelttiği soru önergesinde pırlat e elmasın ÖTV kapsamında olmamasına rağmen, meyve sularının ÖTV’ye tabi tutulma gerekçesinin açıklanmasını istedi.

Ömer Fethi Gürer’in Başbakan Binali Yıldırım’a yönelttiği soru önergesine Maliye Bakanı Naci Ağbal yanıt verdi. Bakan Ağbal, 5 Aralık 2017’de yürürlüğe giren Vergi Kanunu değişikliği kapsamındaki düzenlemede meyve sularından yalnız ambalajlanmış olan veya toptan teslime konu edilenlerin ÖTV kapsamına alındığını belirtti.

 

 

Bakan Ağbal, Türk Gıda Kodeksine göre yüzde 100 meyve suyu sayılanların ÖTV kapsamı dışında tutulduğunu bildirdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Türk çiftçisinin yetiştirdiği hammaddeye dayalı meyve suyunun ÖTV kapsamına alınmasının çiftçiye darbe vuracağını belirterek, bu uygulamanın ithalatın önünü açıp yerli üretimi de düşüreceğini kaydetti.

Ömer Fethi Gürer, elmas ve pırlantanın hiçbir kriter gözetmeksizin bir bütün olarak ÖTV’ye tabi tutulmamasına karşın, meyve sularının kategorize edilerek ÖTV kapsamına alınmasının düşündürücü olduğu kadar, tarımsal sanayiye de vurulmuş bir darbe olduğunu söyledi.