CHP’li Gürer: Patates üreticisi maliyetine ürün satmaya zorlanıyor!

CHP’li Gürer: Patates üreticisi maliyetine ürün satmaya zorlanıyor!
10 Ekim 2017 10:46

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patates üretiminin yoğunlukta olduğu köy ve kasabaları ziyaret ederek çiftçilerin sorunlarını dinledi.

 

 

 

Gürer, Türkiye’nin en çok patates üretilen şehri Niğde’de, sökümlerin başladığını, ürünün 40-55 kuruş aralığında alıcı bulduğunu, ancak üreticinin maliyetler düzeyinde ve altında seyreden fiyattan memnun olmadığını, patatesin verim durumuna göre zararına satmak zorunda kalan birçok üretici olduğunu ve geleceği göremeyen çiftçinin ürünü depolarken ürün ne olacak kaygısı yaşadığını söyledi. Barzani referandumu ile patates fiyatlarında düşme oluştuğunu, Habur kapısının kapanması halinde Irak sevkiyatının aksayacağını, bunun patates gönderen tüccarı etkileyeceğini, tüccarın dolaylı yoldan alımı düşürmesi ile fiyatların aşağı doğru gerileyeceğini bu durumunda çiftçi için mağduriyetin artması demek olduğunu ifade etti. Gürer: “Tarıma dayalı olan Niğde ekonomisinin büyük bir bölümünü patates ürünü yönetiyor. Patates üreticisi ürünün karşılığını alamazsa, bu durum Niğde ilinin bütününü olumsuz etkiler. Artık hükümetin Niğdeli çiftçilerin sorunlarına el atması gerekiyor” dedi.

 

 

237.8 BİN DEKARDA 892.2 BİN TON PATATES ÜRETİLDİ

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2016 yılı verilerine göre Niğde’de resmi patates üretim miktarının 892 bin 297 ton olduğunu söyledi. Patates üretimi yapılan toplam alanın ise 237 bin 851 hektar olduğuna dikkat çeken Gürer: “Bu verilere göre Niğde’de patates ilk sırada ancak Niğde de kayıt dışı patates 1 milyon 200 ton, kayıt dışı üretimle Patates Niğde için önemli bir ürün, Ayrıca Nevşehir ve Aksaray ile beraber düşünüldüğünde bölge patates deposu sayılır. Bu bağlamda, patates sorun olduğunda en çok bölgemiz etkileniyor” dedi.

 

 

ÜRETİCİ PATATESİ MALİYETİNİN ALTINDA SATIYOR

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ 1 dekar alanda 3.5 ton patates elde ediliyor. Kimi 2 ton kimi 4 ton ürün elde ediyor. Toprağın durumu ve bakım doğrudan üretimi etkiliyor. Halen patateste fiyat 45-55 krş. Düzeyinde seyrediyor. Şuanda piyasa birinci kalite için bu fiyatta ama ikinci kalite ile fiyat ele aldığında fiyat daha da düşüyor. Üretici maliyetinin altında bir fiyata ürününü satmak zorunda kalıyor. Tarlanın kiralık olması ya da su çıkarmak için elektrik kullanımı ve trafo gideri gibi ek giderlerin olması durumunda üretici para kazanmıyor. Çiftçilerin çoğu borçlu, üreticinin verdiği emek, traktör, tarım malzemeleri ve tarla gibi yıpranan ekipmanlar da göz önünde bulundurulduğunda zarar daha da büyüyor” şeklinde konuştu.

 

 

MALİYETLER HER YIL KATLANIYOR

 

 

Patates üretiminde dekor başına yaklaşık 150 kg patates tohumu, gübre ve ilaç kullanıldığının altını çizen CHP Niğde Milletvekili Ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, “Gübre fiyatları cinsine göre 650 lira ile 1750 lira arasında değişiyor. Sulama boruları, su masrafı, traktör alım, bakım ve masrafı, mazot gideri, elektrik masrafı, çiftçinin emeği, taşıma ve depo giderleri ise her yıl biraz daha zamlanıyor. Buna karşılık patates fiyatları düşüyor. Böyle bir ortamda maliyetini bile kurtaramayan çiftçi düşük fiyatlara ürününü satmak zorunda kalıyor, çitçi farklı ürünlere de yönelmeye başladı ama orada da umduğunu bulamıyor. Ürünü depoladığında da Pazar oluşmaz ise depodan ürün çıkarmaya değmez duruma geliyor ve ürün çürüyor. Konuştuğum çiftçiler: “Gençler köyde kalmıyor gidiyor, bu süreç devam ederse köyde tarım bitecek diyorlar” diye konuştu.

 

 

İHRACAT AZALDI, FİYAT DÜŞTÜ

 

 

Niğde’de üretilen patateslerin kalitesine göre daha çok Rusya, Gürcistan, Azerbaycan, Irak ve Suriye bölgelerine ihraç edildiğini belirten Gürer, Irak ve Suriye’ye son 4-5 yıldır, yani o bölgedeki sorunların arttığı dönemde yeterli ihracatın yapılmadığını, bu durumun da patates üreticisini ciddi manada sıkıntıya soktuğunu ifade etti.

 

 

İCRALIK ÇİFTÇİLER EKİM YAPAMIYOR

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patates üretiminin yapıldığı bölgelerin genelinde sulamanın elektrik enerjisi ile yapıldığını ve bunun maliyeti büyük oranda artırdığını da ifade ederek, “Niğde’de binlerce çiftçi tarımsal sulamadan kaynaklanan enerji borçları nedeniyle icralık oldu. Patates ürününün zaman zaman inişli- çıkışlı fiyatlarla değer bulması sonucu üreticiler tarım kredi kooperatiflerine, bankalara ve esnafa borçlandı. Zaman zaman bu borçlara yapılandırma adı altında ödeme planları çıkarılsa da faiz yükünün altından kalkamayan üretici borçlarını ödeyemiyor” diye konuştu.

 

 

ESNAFTA ZORDA

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: “Çiftçi ve esnafın yaşaması için para kazanması şart, çiftçi ürününün değer bulmasını bekliyor, İlaç, gübre, tohum, ekipman satan esnaftan öte, giyim kuşam, yiyecek dahil her alanda köyde çiftçide para olursa şehirde esnafta para kazanıyor ama patates gibi ürünler para etmez ise çiftçi kıt kanaat geçinip şehre dahi inemez hale geliyor. Bu durum esnafı doğrudan etkiyor. Esnafta bu nedenle zorda kalıyor” dedi.

 

 

NİĞDE ÇİFTÇİSİNE DESTEK OLUNMALI

 

 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tüm bu nedenlerden dolayı patates üreticisini zor günlerin beklediğine de vurgu yaparak, “ Patates gerçekten Niğde için çok önemli bir üründür. Bugün ova köylerinin tamamına yakını geçimini patates ile sağlamaya çalışmaktadır. Ancak üreticilerin sorunlarına kalıcı çözüm bulunamadığı için çiftçiler her geçen yıl biraz daha zor duruma düşmektedir. Tarıma destek vermeyen, Niğde çiftçisinin sorunlarını kulak ardı eden AKP hükümetleri, artık bu sorunları görmelidir” dedi.

 

 

ÇİFTÇİ BORÇ ÖDEMEK İÇİN TARLA SATIYOR

 

 

Patates üreticileri birliğinin kurulması, tarımda entegre tesislerin oluşturulması, tarımsal sanayiye yönlenilmesi için gerekli desteklerin verilmesi gibi tedbirlerin alınması halinde, çiftçinin belki bir nebze olsun rahatlayabileceğini anlatan Ömer Fethi Gürer, “Aksi taktirde, Niğde çiftçisi tarlasını ekemeyecek, borçlarından dolayı satacağı tarlasında işçi olarak çalışmak zorunda kalacaktır. Bazı bölgelerde bu durumlar yaşanmaktadır. Niğde çiftçisine gereken destek verilmelidir” diye konuştu.

 

IMG_7102 IMG_7105 IMG_7220 IMG_7243 IMG_7259