CHP’li Gürer: Okuma-yazma bilmeyenlerin varlığı düşündürücü..

CHP’li Gürer: Okuma-yazma bilmeyenlerin varlığı düşündürücü..
16 Mart 2019 10:30

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde okuma-yazma bilmeyenlerin sayısının açıklanması için Milli Eğitim Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. Önergeyi yanıtlayan Bakan Ziya Selçuk, okuma yazma bilmeyenlerin gerçek sayısını açıklamadı ama sadece geçen yıl okuma-yazma kursuna katılanların sayısının 666 bin 120 olduğunu bildirdi.

 

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, “Ülkemizde okuma yazma bilmeyen kadın sayısı kaçtır? Yaş aralığı nedir? 2018 yılında okuma yazma kursları açılmış mıdır? SGK’dan yardım alan okuma yazma bilmeyen kadın sayısı kaçtır? Bu kadınların okuryazar olmasına yönelik bir çalışma düşünülmekte midir? Okuma yazma bilmeyen kadınlarda iş yaşamına katılım nasıldır? Evli-bekâr durumuna göre dağılım nedir? Dünyada ülkemizin bu bağlamda yeri nedir?” şeklindeki soruların Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanmasını istedi.

 

 

Bakan Ziya Selçuk, CHP Milletvekili Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, “2018 yılında 15 yaş ve üstü okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımız için 61.906 adet okuma-yazma kursu ve seviye tespit sınavı açılmıştır. Bu kurslara toplamda 666.120 kursiyer katılmış olup bunların 589.470’ini kadınlar oluşturmaktadır” dedi.

 

Bakan Selçuk, “Okuma yazma bilmeyen kadınların iş yaşamına ve hayatın tüm alanlarına katılımının artırılabilmesi için halk eğitim merkezlerinde okuma yazma öğrenen kadınlar ilkokul öğrenimine denk sayılan II. Kademe Okuma Yazma Kurslarına ve sonrasında Bakanlığımız Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı Açık Öğretim Okullarına yönlendirilmektedirler” açıklamasında bulundu.

 

CHP Niğde Milletvekili Gürer konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Sayın bakan okuma -yazma bilmeyenlerin sayısını açıklamasa da okuma-yazma kurslarına katılanların sayısı bu konuda bize bir fikir vermektedir. Bir yıl içinde 666 bin kişi okuma yazma kursuna katılıyorsa, okuma-yazma bilmeyenlerin sayısı sanıldığından fazladır. Bunun yanında hala okuma yazma bilmeyenlerin var oluşu da düşündürücüdür. Rakam ciddi ve önemlidir. Özellikle kadınlarda bu talebin varlığı, yaş grupları da dikkate alındığında günümüze kadar çözüme ulaşmamış olması irdelenmelidir” diye konuştu.