CHP’li Gürer: Okul kantinleri iyi denetleniyor mu?

CHP’li Gürer: Okul kantinleri iyi denetleniyor mu?
3 Kasım 2018 10:23

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, okul kantinlerinde nişasta bazlı şeker ve yüksek yoğunluklu tatlandırıcı içeren ürünlerin satılmasıyla ilgili sorunu, yazılı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

 

 

 

Önergeyi yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 2016 yılında hazırlanan bir genelgeyle tatlandırıcı içeren yiyecek ve içecekler içeceklerin eğitim kurumlarında satışına uygun olmayan gıda ürünleri kapsamına alındığını belirtti.

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, okul kantinlerinde satışa sunulan hazır gıdalar ve yüksek yoğunluklu tatlandırıcı içeren ürünlerle ilgili soruna dikkat çekmek amacıyla verdiği yazılı soru önergesini, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yanıtladı.

Bakan Selçuk, okul ve kurumlarda gıda işletmelerinin kontrol ve denetimiyle ilgili genelgenin 2016/2017 eğitim öğretim yılından itibaren yürürlüğe konulduğunu bildirdi.

 

Bakan Selçuk, “Yürürlükteki genelgeyle öğrenci, kursiyer ve çalışanlara, sağlıklı beslenme ortamlarının oluşturulması, yeterli ve dengeli beslenmenin teşvik edilmesi ile doğru beslenme alışkanlıkları kazandırılması, güvenilir gıdaya erişim sağlanarak olabilecek gıda zehirlenmeleri, bulaşıcı hastalıklar ile yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı hastalıkların önlenmesi (obezite, diyabet, kalp damar hastalıkları vb.) amaçlanmıştır” açıklamasında bulundu.

 

 

Tatlandırıcı içeren yiyecek ve içeceklerin de eğitim kurumlarında satışı uygun olmayan gıda ve içecekler arasında yer aldığını belirten Bakan Selçuk, Sağlık Bakanlığı koordinesinde, Milli Eğitim Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi’yle birlikte tatlandırıcı ihtiva eden ürünlerin sağlık açısından taşıdığı risklerin belirlenmesi amacıyla araştırma ve inceleme yapıldığını da sözlerine ekledi.

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise yürürlüğe iki yıl önce giren genelgeyle ilgili kontrol ve denetimlerin ödün vermeden hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Özellikte ilkokul ve ortaokul çağındaki çocukların, hazır gıda ve tatlandırıcı ürünler nedeniyle yaşadığı sağlık sorunlarında ciddi artış gözlemlendiğini anımsatan Gürer, sadece okullarda değil, tüm satış noktalarında bu tür ürünlerin, çocukların ve gençlere satılmamasına yönelik düzenleme yapılması gerektiğini kaydetti.