CHP’li Gürer: Milletvekilleri halkın taleplerini değil, bakanların taleplerini gündeme getiriyor

CHP’li Gürer: Milletvekilleri halkın taleplerini değil, bakanların taleplerini gündeme getiriyor
19 Ekim 2018 10:08

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’deki yeni sistemi, kendine has üslubuyla eleştirdi. Genel Kurul’da söz alan Gürer, bakanlar tarafından hazırlanan kanun tekliflerini “Halkın taleplerini yansıttık” diyerek, kendi teklifleriymiş gibi Meclis’e getiren iktidar partisi milletvekillerine tepki gösterdi.

 

 

İktidar Partisinin milletvekillerinin Meclis’e halkın gündemini değil, bakanların taleplerini getirdiğini belirten Gürer, “Çok merak ediyorum; başpolisliği düzenleyen maddenin kaldırılmasını hangi başpolis talep etti? Emniyet personeli disiplin amirlerinin ceza yetkileriyle ilgili maddenin kaldırılmasını hangi yurttaşımız istedi?” diye sordu.

 

 

CHP Milletvekili Gürer, Karayolları Trafik Kanunu’nda düzenlemeyi içeren Kanun Teklifi’nin görüşülmesi sırasında yaptığı konuşmada “Halkın gündemi bunlar değil; halkın gündemi emeklilikte yaşa takılanlar, geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşlar, ek gösterge alamayan memurlar ve bunların yaşadıkları mağduriyetlerdir” dedi.

 

 

TBMM Genel Kurulu’nda, AK Parti Milletvekilleri Atay Uslu ve Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel’in hazırladığı Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, gece geç saatlere kadar süren görüşmelerin ardından kabul edildi.

 

Kanun Teklifi’nin görüşüldüğü Genel Kurul’a CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in konuşması damga vurdu. Torba Yasa ve Yeni sistemi eleştiren Gürer, değeri 2 bin lira bile etmeyen hurda araç sahiplerine verilen 2 bin lira tutarındaki ceza, AK Parti’nin kendi getirdiği başpolislik düzenlemesinin, yine aynı parti tarafından kaldırılması ve uyuşturucu madde kullanımının erdiği boyutlara dikkat çekti.

 

KANUN TEKLİFLERİ

 

 

Torba Yasa tekliflerinin geçmişte hükümet varken ve bakan varken verildiğinde CHP olarak bu uygulamanın yanlışlığına dikkat çektiklerini anımsatan Gürer, “Şimdi sistem değişti, kanun tekliflerini milletvekilleri verecez dediler ama milletvekilleri de torba yasayla meclisin önüne gelmeye başladı. İşin garibi yalnızca birinci partinin milletvekillerinin kanun teklifleri buraya iniyor, diğer kanun teklifleri buraya hâlâ gelmedi, gelmiyor” ifadelerini kullandı.

 

BUNLAR HALKIN GÜNDEMİ DEĞİL

 

Kanun Tekliflerini veren milletvekillerinin “Halkın taleplerini buraya yansıttık, bizden istenenleri biz buraya koyduk” şeklindeki sözlerini değerlendiren Gürer, torba yasa kapsamında getirilen kanun teklifi maddelerinden örnekler verdi. Gürer, “Madde 47 diyor ki: ‘Emniyet personeli disiplin amirlerinin ceza yetkilerinin gösterildiği çizelgeye Teftiş Kurulu Başkanı, Özel Harekât Başkanı, Özel Güvenlik Denetleme Başkanı eklenmeli’ diye hangi vatandaş gelip de bu talepte bulundu, açıkçası bunu merak ediyorum. Keza madde 3’te de polis memurluğundan başpolis ve kıdemli başpolis memurluğunun geçişini düzenleyen maddenin kaldırılmasını hangi başpolis talep etti, hangi yurttaşımız talep etti? Biraz samimi olalım. Bu, İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanıyor, size veriliyor, siz buraya getiriyorsunuz.” İfadelerini kullandı.

 

 

İŞTE HALKIN GERÇEK GÜNDEMİ

 

 

TBMM’ye pek çok kanun teklifi verdiğini hatırlatan Gürer, “Bize de halktan ne geliyor biliyor musunuz: Emeklilikte yaşa takılanlar, 3600 ek göstergede verilen sözler, stajyer ve çıraklar sosyal güvenlik kapsamına işe başladıkları gün alınması- taşeron işçilerden kadroya giremeyenler, çocuk işçilik, geçim sıkıntısı çeken kesimlerin sorunları, kadınlarla ilgili düzenlemeler, TRT’deki elektrik payının kaldırılması, silah ruhsatıyla ilgili düzenleme, hayvan haklarıyla ilgili düzenleme, intibak yasasıyla ilgili düzenleme, şehit aileleriyle, gazilerle ilgili düzenlemelerle kanun teklifleri verdik ama Meclise bunlar gelmiyor. Halkın gündemi demek ki başpolislik kalksın mı kalkmasın mı, gündem bu” açıklamasında bulundu.

 

 

BAŞPOLİSLİK UYGULAMASI NEDEN GETİRİLDİ, NEDEN KALDIRILIYOR?

 

 

AKP hükümeti tarafından 2010 yılında getirilen başpolislik düzenlemesinin, yine AKP tarafından torba kanun kamsında kaldırılmasındaki tezata vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, başpolislik uygulamasıyla ilgili olarak dönemin İç İşleri Bakanı Beşir Atalay’ın Başpolislikolsun, polis merkezlerinde ihtiyaç var.” Şeklindeki açıklamalarını hatırlattı.

 

 

POLİSLERE SÖZLÜ SINAVLA “SİZDEN OLAN VE OLMAYAN” AYRIMI

 

 

Polisler arasında sözlü sınav uygulamasının yanlışlığına da işaret eden Gürer, “Buradaki arkadaşları sözlü sınava tabi tutacaksınız. Polisler üzerinde sözlü sınavı uygulamaya koyduğunuz zaman amaçladığınız sizden olan, sizden olmayan ayrımı. Niye yazılı sınavla yetinmiyorsunuz? Bunların komiser yardımcısı olması için önünü açıp bu arkadaşlarımıza hakkını niye vermiyorsunuz? Yarın onlar bugüne kadar amirlik yaptığı arkadaşların yanında memur olarak tekrar nasıl çalışacaklar, nasıl motive olacaklar? Zaten Emniyet mensuplarının 3600 ek göstergelerini çıkarmadınız, teşkilatın özlük haklarıyla ilgili iyileştirme yapmadınız, onların çalışma koşullarını iyileştirmediniz; bunlarla ilgili düzenlemeler yapmak yerine kalktınız var olan, mevcuttaki sistemi, kendi getirdiğinizi kendiniz kaldırıyorsunuz” şeklinde konuştu.

 

İNANILIR GİBİ DEĞİL: MAKET POLİS ARAÇLARI, KAZALARI YÜZDE 17 AZALTMIŞ!

 

Torba kanunla, trafik cezalarının arttığına vurgu yapan Gürer, bu düzenlemenin mantıklı olduğunu ancak, yollardaki maket polis araçlarıyla ilgili soruya bakan yardımcısının “bu maketlerle kazalar yüzde 17 oranında önlendi” şeklinde yanıt verdiğini belirtti. Gürer, “O zaman, maketin bu kadar etkili olduğu yerde eğitimi geliştirsek yani ille ceza yazarak insanları bir yerde zorunlu hâle, mağduriyete itmenin ne âlemi var?” diye sordu.

 

2 BİN LİRALIK HURDA ARACA 2 BİN LİRA CEZA

 

 

CHP Milletvekili Gürer, hurda araçlar için 2 bin lira ceza yazılacak olmasını da eleştirerek, 2Hurda araç için 2 bin lira ceza yazıyorsunuz, hurda aracın kendisi 2 bin lira. Bir dönem sonra, seçime doğru geleceksiniz “hurda araç için yazılan cezaların affı kanun teklifi” diye teklif getireceksiniz. Arkadaş, zaten o aracın değeri 2 bin lira etmez, adamcağız mecbur, mağdur; o anlamda, trafiğe çıkmasını engelleyin, niye onunla ilgili önlem almıyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

 

ÜLKEDE AHLAK ÇÖKME NOKTASINA GELDİ

 

Türkiye’de uyuşturucu kullanım yaşının 10’a kadar düştüğünü kaydeden Gürer, “Bununla ilgili getirilecek bütün kanun teklifleri, önerileri ve önlemlerinde biz sizinle beraberiz. Bu ülkenin en büyük sorunlarından biri uyuşturucu. Ahlak ülkede çöküm noktasına erdi. Sizin döneminizde fuhuş arttı, uyuşturucu arttı; buna benzer olumsuzluklar bu ülkenin başına bela oldu. Kalkması, yok olması için verilecek her mücadelede Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz varız diyorum” şeklinde konuştu.

 

 

 

TRAFİK CEZALARI ARTIRILDI

Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM’de geç saatlere kadar süren görüşmelerin ardından kabul edildi. Yeni yasaya göre, kırmızı ışık ihlali, trafikte cep telefonu kullanmak, sürekli sol şerit işgal ve muayenesiz araçla trafiğe çıkmak 235 TL, ters yönde seyir, trafikte makas atmak, gürültü çıkaran egzos kullanımı, yasa dışı çakar ve siren kullanımı 1002 TL, hurdaya ayrılan araç kullanmak ise 2018 TL para cezası ile cezalandırılacak.