CHP’li Gürer: Memleket ‘Geri Gönderme Merkezleri’ ile doldu!

CHP’li Gürer: Memleket ‘Geri Gönderme Merkezleri’ ile doldu!
13 Mart 2019 11:06

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sayısı 24 olan Geri Gönderme Merkezlerine (GGM) 13 yeni Geri Gönderme Merkezi daha yapılacak olmasına tepki gösterdi. Gürer, “Ülke sınır girişleri yolgeçen hanımı da sürekli yeni merkezler inşa ediliyor?” dedi.

 

 

 

Gürer, aralarında Niğde’ninde bulunduğu yeni 13 yeni merkezin yapılacak olmasının Suriyeliler için bu merkezlerin kalıcı yerleşim yerlerine dönüşeceği iddialarının olduğunu belirterek konunun açıklığa kavuşturulmasını istedi.

 

 

Ömer Fethi Gürer, Niğde’de ihale edilen, 2 bin 400 kapasiteli geri gönderme merkezinin sadece Niğde’deki kapasitesi dikkate alındığında geri dönüşüm merkezlerinin kaçak göçmenler mi yoksa başka illerden gelen sığınmacıların da mı kalacağının soru işareti yarattığını belirtti. Gürer, “Bu kadar kaçak göçmen Niğde’de yakalanamıyor mu? Yapılacak yatırım neden sınır bölgelerinde değil de aralarında Niğde’ninde bulunduğu farklı illerde? Geçiş yolu sayılacak yerde yapılıyorsa bu yoldan geçeceği bilinen buraya gelmeden neden yakalanmıyor? Geçeceği güzergâh bilindiğine göre Niğde’ye kadar ulaşmaları neden engellenmiyor? Geçici göç idaresi yerleşim yerleri, kalıcı yerleşmelere mi dönecek? Suriyeliler için yapılacağı söylenen bu yerlerle Suriyeliler için kalıcı yerleşim yerlerimi yapılıyor?” diye sordu.

 

 

 

Ömer Fethi Gürer, ülkemizde geçici sığınmacıların bulunması ile oluşan sorunların her geçen gün arttığına dikkat çekti. Geri gönderme merkezlerinin kaçak göçmenlerin geri gönderilmesi sürecinde barındırıldıkları mekânlar olarak yapıldığının söylendiğini belirten Gürer, ancak bu merkezlerin sığınmacıların sürekli konaklayacakları yerler haline dönüştürüleceği yönündeki iddialara açıklık getirilmesini istedi.

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Adana, Ağrı, Antalya, Aydın Çanakkale, Edirne, Erzurum (2), Gaziantep, Hatay, İstanbul (3), İzmir, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kocaeli, Malatya, Muğla, Van (2), Iğdır ve Osmaniye’de geri gönderme merkezinin bulunduğuna dikkat çekerek Çankırı, Bursa, İstanbul, Bayburt, Ankara, Hatay ve Tekirdağ olmak üzere 7 adet geri gönderme merkezinin daha yapılacağını ayrıca, AB Projesi ile Adana, Niğde, Balıkesir, Kütahya, Malatya ve Şanlıurfa’ya 6 adet geri gönderme merkezi ihalesininde yapıldığına dikkat çekti. Yeni yapılacak 13 geri gönderme merkezi ile toplam geri gönderme merkezlerinin sayısının ise 37’e çıkacağını vurguladı.

 

 

Gürer, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan Geri Gönderme Merkezlerinin hangi amaçlarla kurulduğunun, bunların yapımına ne kadar para harcandığının ve bu merkezlerde barındırılan kaçak göçmenler için bugüne kadar sağlık, yiyecek, giyecek, eğitim giderleri olarak ne kadar harcama yapıldığının açıklanması gerektiğini belirtti.

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geri gönderme merkezlerinin yapılacağı illerin belirlenmesinde ne gibi kriterlerin ortaya konulduğunu, bu merkezlerde kaçak göçmenler dışında geçici sığınmacıların da barındırılıp barındırılmadığının kamuoyu ile paylaşılması gerektiğine işaret etti.

 

 

Gürer, ülkemize kaçak girişlerin önemli boyuta ulaşmasının yanında, kayıt dışı çalışan sayısına da etkilerinin varlığına işaret etti. Gürer, “Kaçak giriş yapanlar saptanıp, sınırda oluşacak bölgelerde işlemleri tamamlanıp, geri iadeleri sağlanmalıdır? Suriye gibi ülkelerden geldiyse, Suriye’de TSK tarafından başarı ile sağlanan teröristlerden arındırılan bölgelere bu geçici barınma yerleri kurulup ülkelerine geri dönüşün yolu açılmalıdır? Farklı illerde bu kadar merkez yapılmasının bir açıklaması olmalıdır?” dedi.

 

94735589-2a30-498f-a49a-6aedde0be640 ea9d8a4a-873e-48e5-84a1-5e552252ff7a