CHP’li Gürer: Maden çok teknoloji yok

CHP’li Gürer: Maden çok teknoloji yok
16 Haziran 2017 10:50

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hammadde olarak sattığımız ve yurtdışında işlendikten sonra teknolojik ürün olarak satın aldığımız ürünleri TBMM gündemine taşıdı. Gürer’in konuyla ilgili soru önergesini yanıtlayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, 90 civarında maden çeşidinin ülkemizde üretilerek yurtdışına hammadde olarak ihraç edildiğini açıkladı.

 

 

MADEN ZENGİNİYİZ AMA…

 

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’nin, CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıt, Türkiye’nin maden zengini olduğunu ancak bu madenleri teknolojik ürün haline getirmekte yetersiz kaldığı için teknolojide dışa bağımlı bir profil çizgini gözler önüne serdi. Bakan Tüfenkçi, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in “Ülkemizde hangi madenlerin hammadde olarak yurt dışına satışı vardır? yurt dışına hammadde olarak gönderilen madenler hangileridir? Hammadde olarak satılan ürünlerin yurt dışında işlenmiş halde tekrar ithal edilenleri var mıdır? Varsa son beş yılda ithal edilen madenlere ödenen tutar ne kadardır? Son beş yılda ihraç edilen madenlerden elde edilen kar ayrı ayrı ne kadardır?” şeklindeki sorularına yüzeysel yanıt verdi.

 
Tüfenkçi, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ortak hazırlanan Resmi İstatistik Programından elde edilen verilere göre; 01.01.2017-31.03.2017 döneminde Ülkemizden yurtdışına hammadde olarak satışı yapılan madenlerin listesi açıkladı. Bakan Tüfenkçi’nin açıklamasına göre, Türkiye’den yurtdışına hammadde olarak satışı yapılan maden çeşidi 90’ı buluyor.

 

 

HAMMADDE BİZDEN, TEKNOLOJİ YURTDIŞINDAN

 

 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, ülkemizde onlarca çeşit madenin bulunduğuna dikkat çekerek, “Ne acıdır ki, ülkemizde hammadde olarak üretilen maderleri yurtdışına gönderiyoruz ve o madenlerden üretilen teknolojik ürünleri, çok yüksek fiyatlarda satın alıyoruz. Bu da gösteriyor ki ülkemiz halen teknolojide dışa bağımlı bir profil çiziyor. Cep telefonundan kol saatlerine, LCD cam profillerinden, baskı makinalarından dijital ürünlere kadar yüzlerce çeşit ürün, ülkemizde bulunan madenlerden üretiliyor. Ancak bu ürünlerin hiç biri Türkiye’de üretilemiyor. 2017 yılının Türkiye’sinde ülkemiz, maderleri bu topraklarda olduğu halde bu ürünlere astronomik rakamlar ödeyerek yurtdışından ithal ediyor. Bor Madeni dahi bu bağlamda önemle ele alınması gerekiyor.AR-GE yatırımları ve bu alanda çalışmalar daha ciddi ele alınmalıdır.” dedi.

 

 

TÜRKİYE’DEN İHRAÇ EDİLEN HAMMADDELER

 

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’nin, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta ülkemizden hammadde olarak yurtdışına hammadde olarak ihraç edilen maden türleri şunlar:

 

 
“Demir cevherleri (aglomere edilmemiş), demir cevherleri (aglomere edilmiş), demir piritleri (kavrulmuş), antimuan cevherleri ve zenginleştirilmiş antimuan cevherleri, diğer metal cevherler ve zenginleştirilmiş diğer metal cevherleri, alaşımsız dökme demir, alaşımlı dökme demir (aynalı demir, ilk şekillerde), külçeler (C oranı=>%0,6), külçeler halinde diğer demir ve çelik, pudla demirinden çubuk ve lokmalar, blok ve kütle halinde demir ve alaşımsız çelik, bakır matları, çöktürülmüş bakır (tersip bakır), rafine edilmiş elektrolitik bakırdan katotlar ve katot parçaları, rafine edilmiş diğer bakırdan katotlar ve katot parçaları, rafine edilmiş bakırdan tel çubukları (wire bars), rafine edilmiş bakırdan kütükler, rafine edilmiş elektolitik bakırdan diğer mamuller, rafine edilmiş bakırdan diğer mamuller, bakır-çinko esaslı alaşımlar (pirinç), bakır-kalay esaslı alaşımlar (bronz), diğer bakır alaşımlar [74.05 pozisyonundaki ön alaşımlar (kuproalyajlar)hariç], nikel matları, nikel metalürjisinin diğer ara ürünleri, mond ve alaşımsız katot nikel, bilye şeklinde alaşımsız nikel, diğer alaşımsız nikel, işlenmemiş alaşımlı nikel, işlenmemiş alaşımsız alüminyum, birincil (primer) alüminyum alaşımları, dilim ve kütük alüminyum alaşımlar, diğer alüminyum alaşımlar (dilim veya kütük hariç), külçe/sıvı halde ikincil (sekonder) alüminyum alaşımları, diğer ikincil (sekonder) alüminyum alaşımları, rafine edilmiş kurşun, külçe kurşun (ağırlık; % 0,02 veya daha fazla gümüş içeren), ağırlıkça antimuan oranı diğer elementlerden çok olan diğer kurşun, işlenmemiş kurşun (gümüş ağırlığı=>%0,02, rafine edilmeye mahsus olan külçe), işlenmemiş diğer kurşun, işlenmemiş elektrolitik olan külçe çinko (ağırlık=>%99,99), işlenmemiş elektrolitik olmayan külçe çinko (ağırlık:=>%99,99), diğer işlenmemiş alaşımsız çinko (ağırlık=>%99,99), işlenmemiş elektrolitik olan külçe çinko, işlenmemiş elektrolitik olmayan külçe çinko, diğer işlenmemiş alaşımsız çinko, külçe çinko, diğer külçe çinko, çinko alaşımları, kalay (alaşımsız), kalay alaşımları, tungesten, molibden, tantal, tantal tozları, magnezyum, kobalt, kobalt tozları, kobalt matları ve metalürjisinin diğer ara ürünleri, bizmut, kadmiyum, titanyum, zirkonyum, antimon, manganez, berilyum, krom, talyum, hafniyum, niobyum, indiyum, galyum, vanadyum, germanyum.”