CHP’li Gürer: KOP ve GAP projeleri kağıt üzerinde kaldı!

CHP’li Gürer: KOP ve GAP projeleri kağıt üzerinde kaldı!
9 Şubat 2020 11:36

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarımda sorunların aşılması için GAP ve KOP projelerinin gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

 

 

Gürer, “ KOP ve GAP projelerinin kâğıt üzerinde kalması, tarımsal sorunların da artmasına neden olmaktadır. Özellikle 1989 yılında GAP Master Planı’nın çok sektörlü bütünleşmiş bir projeye dönüştürülmesinden sonra bölge için büyük umut vermiş olmasına rağmen hâlihazırda tamamlanmaması, tarımsal sorunların oluşumunda önemli etkendir. KOP Bölge Kalkınma İdaresi, Konya, Karaman, Niğde, Aksaray, Nevşehir, Kırıkkale, Kırşehir, Yozgat illerini kapsamaktadır. Yapılan denetimlerde, Eylem Planında yer alan ve 2016 yılında tamamlanması gereken bir kısım projenin hiç gerçekleşmediği, 2016 ve takip eden yıllarda gerçekleştirilmesi planlanan projelerden 2017 yılına ilişkin kısımlarda da herhangi bir ilerlemenin görülmediği ve 2018 yılında tamamlanması planlanan bazı projelerinse yapılmadan rafa kalktığı Sayıştay raporlarında yer almaktadır. Bu, teşhisi konmuş bir hastalığın tedavisinin yapılmaması durumudur” dedi.

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “GAP, Güneydoğu ve ülkemiz için çok önemli bir projedir. KOP ise Orta Anadolu’da tarıma, başta sulama suyu olmak üzere, toprak analizinden üretime çok yönlü fayda için oluşturulmuştur. GAP ve KOP’un gereği gibi desteklenmesi ve GAP’in bir an önce bitirilmesinin sağlanması şarttır” diye konuştu.

 

 

Gürer, “GAP Master Planı çerçevesinde, Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde yapımı öngörülen barajlar ve sulama tesisleri ile sulama sorunu bölgenin bütününde sorun olmaktan çıkacaktı. Bölgenin top yekûn sosyoekonomik kalkınmasını hedefleyen, çok sektörlü, bütünleşmiş bir kalkınma anlayışı ile ele alınan bu proje, ülkemizin en önemli projelerindendi. Bölge kalkınmasından öte, ülkemiz için de çok önemli proje olarak uzun süre gündemde kaldı, konuşuldu. AKP ise bu bağlamda gereği gibi projeye sahip çıkmadı. Yürütmedi. Halen de bitirilemedi.1988’de alınan Bakanlar Kurulu kararı ile GAP’taki tüm yatırımların tamamlanması için 2010 hedef yılı olarak belirlenmişti ve GAP Bölge Kalkınma Planı hazırlanmıştı. Sayıştay denetimlerinde, Eylem Planı’nda yer alan 2018 yılında tamamlanması gereken bir kısım projelerin hiç gerçekleşmediği, 2018’den önceki yıllarda gerçekleştirilmesi planlanan projelerde de yine herhangi bir ilerlemenin olmadığı saptadı. GAP Eylem Planı’nda 2014-2018 arası, projeler için hedef yıl olarak belirtilmiş olsa da bu hedeflere ulaşılmadığı da Sayıştay raporlarında yer aldı” dedi.

 

 

Gürer, AKP tarımda birçok reform ve proje açıklayıp bunların bütün olarak devamını getirmediği için tarım ülkemizde sorunlu hale dönüşmüştür. Bu bağlamda plansız programsız çalışmalarla kaynaklar boşa tüketilmiştir. Olması gereken, GAP ve KOP gibi önemli bölgesel projelerin zamanında ve faydacı biçimde ele alınıp çözüm üretilmesidir. Ülkemiz için özellikle toprakların korunması, sulama suyunun tarımda kuru alanlara ulaştırılmasıyla birlikte, doğru ürün deseni ile üretimin ve çiftçinin desteklenmesi şarttır” dedi.