CHP’li Gürer: Konkordato’da bankalardan önce işçi alacakları ödensin

CHP’li Gürer: Konkordato’da bankalardan önce işçi alacakları ödensin
12 Ekim 2018 12:05

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, her gün konkordato ilan eden şirket sayısında artış yaşandığını ve üç bine ulaşan konkordato ile iş yerlerinin kapanma riski altında bulunduğunu belirtti. Gürer, konkordato ile işçilerin risk altında çalıştığını, mağduriyet yaşamamaları için iş yerlerinde süreci dikkatle izlemeleri gerektiğini, iş kaybetme yanında alacaklarından da mahrum kalabileceklerini söyledi.

 

 

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Konkordato İcra iflas yasasının 285-309. maddeleri ile şekillenmiştir. Borçlu şirket ödemelerinde oluşan sorunu aşabilmek için borçlu olduklarından yeni bir yapılandırma talebinde bulunuyor. Borçlu, borçlarının en az yarısını ödemek, kalan borçlarını da bir ödeme takvimine bağlamak konusunda alacaklılarının üçte ikisiyle anlaşma sağlıyor. Yapılan bu anlaşmanın özelliği, devreye mahkemelerin girmesi ve konkordato kabul edildiğinde bazı istisnalar dışında borçlu şirketin kendisine verilen süre içerisinde icra takiplerine karşı korunmaya alınmış olmasıdır” dedi.

 

İŞÇİLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu süreci dikkatle takip etmesi gereken kesimin çalışanlar olduğunu belirterek, “Konkordato kararı alan işveren, çalışanların haklarını ödediği sürece işçiler tek taraflı fesih hakkını kullanamazlar, haklı bir gerekçeleri olmazsa iş sözleşmelerini sona erdirirlerse kıdem ve ihbar tazminatı alamazlar” dedi.

 

ALACAKLAR KORUNMALI

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ”Konkordato öncesi doğan işçi alacakları İcra İflas Yasasının 206. Maddesi uyarınca imtiyazlı alacaklardır. İşçi alacaklarının konkordatoya yazdırılmış olması gerekir. Konkordatoya yazılmamış işçi alacakları imtiyazsız alacaklar gibi konkordato şartlarında ödenir. İşçiler mahkeme sürecini yakinen izlemelidir ve işçi alacaklarının konkordatoya yazdırılmasına özen gösterilmelidir” dedi.

 

İŞÇİLERİ KORUMAK İÇİN KANUN TEKLİFİ

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, süreç sonunda işçilerin mağdur olmaması için TBMM’ne kanun teklifi de verdi. Gürer teklifinde, her ne kadar işçi alacakları ilk sırada görülse de rehinli alacakların işçilerden önce alacağını tahsil ettiğini, bunun önlenerek ilk ödemenin işçilere yapılması gerektiğini söyledi. Gürer, ”İcra ve İflas Kanunu’nda konkordato veya iflasta işçi alacakları ilk sıradaymış gibi görünüyor. Ancak, gerçekte rehinli alacaklar ilk sırada yer alıyor. Konkordatoda rehinle teminat altına alınmış alacaklar için icra takibi yapılabiliyor. Rehinli alacaklar genellikle bankalara ait bulunuyor. Bankaların kullandırdıkları kredi karşılığı rehinli alacakları, fiilen işçi alacaklarının önüne geçiyor. Bunu önlemek içinde kanun teklifi verdim” dedi.

 

İŞKURA BAŞVURU

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunun Ek-1. Maddesine göre; hizmet akdine dayalı işçi çalıştıran işverenin konkordato ilan etmesi, işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde işçinin üç aylık ücreti Ücret Garanti Fonundan ödenmektedir. Konkordato ilan eden işverenden ücret alacağı bulunan işçilerin İŞ-KUR’a başvurarak Ücret Garanti Fonu Talep Dilekçesi vermesi, dilekçenin ekine mahkemece verilen konkordato mühlet kararı veya konkordato mühlet kararının ilan edildiğini gösteren belge, işçinin ücret alacağını aylar itibariyle gösteren İşçi Alacak Belgesi eklemesi gerekmektedir. Ücret Garanti Fonundan yararlanabilmek için işçinin son bir yıl içerisinde konkordato ilan edilen işyerinde çalışıyor olması, ücret alacağı için beş yıllık zamanaşımı süresinin dolmamış olması gereklidir. Yapılacak ödeme işçinin ödenmeyen üç aylık ücretiyle sınırlıdır. İşçinin ücreti ne olursa olsun SGK prim tavanını geçmeyen kısmı üç ayla sınırlı olmak üzere tam olarak İŞ-KUR tarafından ödenecektir” dedi.

 

İŞÇİLER İÇİN ZOR DÖNEM

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konkordato ilan eden işyerlerinde işçiler için zor bir dönem başladığını ifade ederek, işçi alacaklarının, birinci dereceden rehinli alacakların önüne geçmemesi durumunda, binlerce işçinin mağdur olacağını söyledi.

 

TBMM Başkanlığına vermiş olduğu Kanun Teklifi’nin bir an önce işleme alınması çağrısında bulunan Ömer Fethi Gürer, konkordato ilan ettiği belirtilen 3 bine yakın işyerinde binlerce işçinin alacaklarının birinci sırada yer almasını ve bankaların rehinli alacaklardan önce işçi alacaklarını ödenmesi gerektiğini söyledi.

 

SENDİKALI OLMAYAN İŞÇİLER DİKKAT

 

Gürer, “Sendika olan yerde sendika işçisini bilgilendiriyor ancak sendika olmayan işyerlerindeki işçilerin eğer bu konuda bilgileri yoksa ve ilgili masaya müracaat etmezlerse alacakları işçi alacağından normal alacağa dönüşüyor. Bu nedenle önümüzdeki süreçte işçiler açısından büyük mağduriyetler yaşanabilir” uyarısında bulundu.

 

Gürer, “İşçilerin mağdur olmaması için TBMM Başkanlığına Kanun Teklifi verdim. İşçi alacaklarının rehinli alacaklara rağmen öncelikli birinci sırada yer almasını, bankaların rehinli alacaklardan önce işçi alacaklarını ödemelerini teklif ettim” diye konuştu.