CHP’li Gürer: Kapatılan iş yerlerinin mağduriyetleri göz ardı edilemez!

CHP’li Gürer: Kapatılan iş yerlerinin mağduriyetleri göz ardı edilemez!
21 Mart 2020 10:49

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, korona virüsle mücadele kapsamında faaliyetleri geçici olarak durdurulan çok sayıda işyerinin esnaf olarak desteklerden yararlanamadığını belirtip, bu kesiminde kredi borçları ve vergilerinin ertelenmesi gerektiğini söyledi. Virüsün işsiz, işçi, memur, çiftçi, esnaf her kesime ciddi mağduriyet yarattığını ve sorunların katladığını, iktidarın acil önlem kararları alması gerektiğini ifade etti.

 

 

Başta kahvehane ve çay ocakları olmak üzere kapatılan bu işyerlerinde, çalışanlar ve aileleriyle birlikte 500 bin kişinin ekonomik olarak büyük mağduriyetler yaşadığını ifade eden Gürer, bu işyerlerinin kapalı olduğu sürece esnafa ve yanında çalışıp işsiz kalana destek sağlanmasının şart olduğunu belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, korona virüsle mücadele kapsamında insanların toplu olarak bulunduğu mekânların 16 Mart’tan itibaren geçici olarak kapatılmasına karar verildiğini hatırlattı. Cumhurbaşkanı bazı esnaf kesimi için destekler açıkladı ancak kahvehane işletenler Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi(KOSGEB) desteklerinden dahi yararlanamıyor” dedi.

 

 

KAPATILAN İŞYERLERİNİN MAĞDURİYETLERİ GÖZARDI EDİLEMEZ

 

 

Kahvehaneler, internet kafeler, çay ocakları, düğün salonu gibi çok işyerinin kapatılmasından en az 500 bin kişinin ekonomik olarak büyük zarar gördüğüne işaret eden CHP Milletvekili Gürer, bu işyerlerinin kredi borçları ve vergilerinin ertelenmesi ve KOSGEB kapsamında destek sağlanması gerektiğini ifade etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı zorunlu kapatılan tüm işletmeleri bu vesile ile boya, badana, temizlik işlerini ücretsiz yaparak yeniden açıldığı dönemde bu yerlerin en azından hijyeni sağlanmış olacaktır” diye konuştu.

 

 

KAPATILAN İŞYERLERİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

 

 

Bu işyerlerinin kapalı tutulduğu sürece hem işyeri sahiplerinin hem de çalışanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi için çalışma yapılması gerektiğine dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, “Bu işyerlerine en az 6 ay geri ödemesiz ve faizsiz kredi temini sağlanmalıdır. Bankalara ve kredi kefalet kooperatiflerine olan her türlü kredi borçları ile vergi ve sigorta primleri ile kredi ve stopajı, KDV, muhtasar, eğlence, tabela, çevre temizlik vergileri ertelenmelidir. Ayrıca elektrik, doğalgaz gibi faturalar en az 3 ay süre ile ertelenmelidir. Digitürk abonesi olan işyerlerinin maddi zararları telafi edilmeli, KOSGEB kredileri de tekrar açılmalıdır” şeklinde konuştu.

 

 

BASINA DA DESTEK

 

 

Kahvehanelerin kapanması ile gazetelerinde tirajının doğal etkilen Gürer Ulusal basınında bu bağlamda sorun yaşayacağına da dikkat çekti.

 

 

BERBERLER VE KUAFÖRLERİN TALEPLERİNE DE KULAK VERİN

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada berberler ve kuaförlerin de iş güvenliği ve korona virüs tedbirleri kapsamında ya diğer bazı iş kollarına uygulanan desteklemelerden faydalandırılmaları ya da kapatılmalarıyla ilgili taleplerini de gündeme getirdi. Gürer, bu konuda çok sayıda berber ve kuaför esnafından gelen taleplerin olduğunu ifade ederek, “Cumhurbaşkanının korona virüse karşı alınan ekonomik tedbirlerle ilgili açıkladığı maddelerde berberler ve kuaförler için herhangi bir maddenin bulunmaması bu alanda faaliyetlerini sürdüren esnafımız tarafından üzüntüyle karşılanmıştır. Berber ve kuaför esnafımız da kira, sigorta, işçi maaşı, vergiler ve kredilerde yapılan düzenlemelerden faydalanmak istiyor. Aksi durumda işçi çıkarma ya da işyeri kapatma gibi tedbirler almayı düşünen berber ve kuaför esnafının taleplerine de kulak verilmelidir” diye konuştu.