CHP’li Gürer: İthal patates, üreticiyi zorluyor

CHP’li Gürer: İthal patates, üreticiyi zorluyor
22 Temmuz 2019 10:32

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazlık patates hasadının başladığı Niğde’nin Altunhisar ilçesinde söküm alanlarını gezdi. Patates üreticileri ile bir araya gelen Gürer, üretici ile görüştü, sorunlarını dinledi. Gürer, “Patates, üreticisini uzun yıllardır mağdur etti, hayvan yemi oldu, depoda çürüdü. Yazlık patates fiyatına bakıldığında üretici tedirgin.. Kışlık patates fiyatı da aynı olursa üreticiyi depolamaya mecbur edecek gibi görünüyor” dedi.

 

 

“MALİYETİNE SATILAMAYAN PATATES, HAYVAN YEMİ OLDU”

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, patatesin ülkemizde yaygın ekilen bir ürün olduğunu, ülkemizde eskiden ihraç edilen patatesin, AKP iktidarları döneminde ithal edilen bir duruma geldiğine tepki gösterdi. Gürer, “Patates uzun yıllar üreticisini mağdur etti. Maliyetine dahi satılamadığı için hayvan yemi oldu. Depoda çürüdü. Sonuçta ülkemiz, patateste % 14’ünü karşılayan ve üretimde ilk sırada yer alan Niğde’de dahi, 2017 yılında 835 bin ton olan patates üretimi 2018 yılında 732.188 tona geriledi” dedi.

 

 

“PATATES İTHALATI ÜRETİCİYİ ALTERNATİF ÜRÜNE YÖNELTTİ”

 

 

Bu yıl Nisan ayında farklı illerde başlayan turfanda patates dökümünün Niğde Altunhisar’da sökümünün devam ettiğini belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Depolaması çok yapılmayan patatesi tüccar, 1200-1400 lira aralığında alıyor. Girdi fiyatları dikkate alındığında, doların artışı ile duruma bakınca geçen yıldan daha aşağıda bir fiyatla ürün alıcı buluyor. Patatesin ithal edilmesi üreticiyi ciddi anlamda tedirgin ediyor. Alternatif ürün arayışları var. Özellikle kışlık üründe sorunun daha da derinleşmesi mümkün. Patates tohumunun önemli bölümü ithal ediliyor, tohum patateste çok önemli, sertifikalı tohum Euro üzerinden; Hollanda, Fransa, Almanya’dan geliyor. Anaç tohum sertifikalı tohuma dönüştürülüyor. Rastgele tohum hastalıklara neden oluyor. En yaygını patates siğili, bu yüzden 25 ilde karantina uygulanan alanlar patates rekoltesini düşürüyor” dedi.

 

 

 

“PATATES, İTHAL ÜRÜN VE HASTALIK TEHDİDİ ALTINDA”

 

 

Niğde ilinin patates üretiminde lider konumda olduğunu hatırlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Niğde’yi Konya, Afyon, Kayseri, İzmir, Adana ve Nevşehir izlemektedir. Yazılı soru önergeme cevap veren Bakan, 25 ildeki 141 bin 650 dekar alan karantinaya alındığını söylemişti. Nevşehir’de hastalık nedeni ile önemli alanlar ekim dışı kalmıştır. Patates ekim alanlarının azalmasında hastalığın etkisi önemlidir. Tarım ve Orman Bakanlığı sorunu, gereken ölçüde takip ve önlem konusunda yetersiz kalmıştır. Ülkemizde 140 bin hektarda yapılan patates üretimi, ithal ürün ve hastalık tehdidi altındadır” dedi.

 

 

“GİRDİ FİYATLARI DÜŞÜRÜLMELİ”

 

 

Girdi fiyatlarının yüksekliğine de dikkat çeken CHP’li Gürer, “Tohum, ilaç, gübre, mazot ve elektrik fiyatları sürekli gelen zamlarla artmakta, çiftçiyi ekimden soğutmaktadır. Sulamada suyu tüketimi ve sulama maliyeti yüksektir. Üretim aşamasında masraflar maliyeti katlamakta ve tüccarın üreticiye verdiği tutar, içinde işçilik olmamasına rağmen maliyeti karşılamamaktadır. Kışlık patates fiyatı da yazlık patates fiyatıyla aynı olursa üreticiyi depolamaya mecbur edecek gibi görünüyor. Niğde lisanslı depoculuk kapsamında olsa da il özel idaresinin yaptırdığı depo, önemli koruyucu alan konumundadır. Yazlık patates fiyatı, kışlık patates çiftçisini kaygılandırmaktadır. İktidar, girdi fiyatlarını düşürmelidir. Çiftçi desteklenmeli ve ithal ürün uygulaması sonlandırılmalıdır” diye konuştu.

ptts (1)

ptts (2)

ptts (3)

ptts (4)

ptts (5)