CHP’li Gürer: İthal bakliyat yerli üretimi vuruyor!

CHP’li Gürer: İthal bakliyat yerli üretimi vuruyor!
11 Mayıs 2018 09:49

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son yıllarda bakliyat üretiminin ciddi oranda düşmesini, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Önergeye yanıt veren Bakan Fakıbaba, üretimi artırmak için araştırma, geliştirme ve ıslah projeleri hazırlayacaklarını açıkladı.

 

 

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 1990 yılında 20 milyon dekar olan bakliyat ekim alanının 7 milyon dekara düştüğünü, üretimde ise yüzde 41 oranında azalma olduğunu belirterek, bakliyatta sorun yaşanmaması için 2018 yılında planlanan bir çalışma olup olmadığını sordu.

 

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, geçen yıldan itibaren “Havza Bazlı Tarımsal Üretimi Destekleme Modeli” uygulamasına geçildiğini ve 941 havzada 21 ürünün en uygun olduğu havzalarda desteklendiğini ifade etti. Bakan Fakıbaba, desteklenecek ürünler arasında kuru fasulye, mercimek, nohut ve soyanın da bulunduğunu anımsattı.

 

 

Baklagiller ürünleriyle ilgili çeşitli desteklemelerden bahseden Bakan Fakıbaba, “Bakanlığımıza bağlı araştırma enstitülerince ülkemiz baklagiller üretimini arttırmak ve yerli üreticiyi korumak amacıyla hali hazırda çok sayıda proje yürütülmektedir. Bu projelere ilave önümüzdeki günlerde yeni araştırma geliştirme ve ıslah projeleri başlatılacaktır” dedi.

 

 

GÜRER: “BU KADAR PROJEYE RAĞMEN ÜRETİM NEDEN DÜŞÜYOR?”

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise son 25 yılda bakliyat ekim alanlarının üçte 2 oranında azalmış olmasına dikkat çekerek, “Aynı zamanda üretim de neredeyse yarı yarıya düşmüş. Bakanlık ise sanki bakliyat üretiminde hiçbir sorun yokmuş gibi açıklama yapıyor, desteklemelerden, plan ve projelerden bahsediliyor. Bu kadar destek, bu kadar proje uygulanıyorsa, üretim neden düşüyor? Sorunun yanıtı açık, AKP ithal politikası ile yerli üreticiyi korumadı. Fasulye ekimi yapılacağı dönemde hükümet ithal gümrüğünü sıfırladı. Her tür bakliyat yurt dışından getiriliyor. Maliyet altında ürün satan üreteci üretimden vazgeçiyor. Ülkemiz her alanda olduğu gibi bakliyatta da dışa bağımlı kılındı. Kendi kendine yeten ülkemizin yaşadığı sorunların başlıca sorumlusu AKP hükümetidir. Uygulamaları yerli ürünü yerli üreticiyi yok etmek üzerinedir. Giderek bu alanda başarılı olsa da 24 Haziranda üretici bunun hesabını sandıkta soracaktır” dedi.

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sadece bakliyat üretiminde değil, tarım ve hayvancılıkta bir bütün olarak ciddi sorunların yaşandığını vurguladı. Ömer Fethi Gürer, desteklemelerin amacına uygun olarak yapılmadığına da dikkat çekti. Yerli üretimin AKP eli ile tüketildiğini de ifade etti.