CHP’li Gürer: İşsizlikte durum vahim!

CHP’li Gürer: İşsizlikte durum vahim!
17 Şubat 2017 16:50

CHP Niğde Milletvekili ve KİT komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, işsizlik durumunu TBMM’de gündeme taşıdı. İşsizlerin ve emeklilerin sorunlarının çözümsüz kaldığını belirtti.

 

 

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şöyle dedi; “Çiftçinin, işçinin, köylünün sorunları giderek yoğunlaşıyor ve artıyor, TÜİK verilerinin açıkladığı işsizlik rakamında işsizliğin 3 milyon 700 bin kişiye yükseldiği belirlendi. Beş yılda işini yitiren sayısı 1 milyon 400 bin kişi. 2016 yılında 590 bin kişi daha işsiz kaldı. Resmî rakamların ötesinde, umudunu yitirenler ve ne iş bulursa çalışacak olanlarla işsiz sayısı 6,5 milyona ulaştı. Meclisimizin esas gündemi Referandum değil terör ve ekonomik sorunlar olmalıdır” dedi.

 

 

 

ORTA ANADOLUDA 4 İLDE 13.082 İŞ YERİ KAPANDI

 
Gürer orta Anadolu da kapanan işyerlerini sayıları ile verdi ve şöyle konuştu; “CHP Emek Büroları adına 16 ile gittim, ildeki sorunları yerinde gördüm. Durum vahim. Bu bağlamda, yaptığımız çalışmaların ardından, Orta Anadolu’da kapanan iş yerleri ve işsiz kalanları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına sordum. Yazılı olarak verdiği yanıtta, üç yılda Nevşehir ilinde 2.696 iş yeri kapanmış, 12.838 sigortalı işsiz kalmış. Yozgat ilinde üç yılda 3.663 iş yeri kapanmış, 17.058 kişi işsiz kalmış. Kırşehir ilinde üç yılda 2.060 iş yeri kapanmış, 8.784 kişi işsiz kalmış. Niğde ilinde ise üç yılda 4.663 iş yeri kapanmış, 17.857 kişi işsiz kalmış. Niğde, hizmet almak, Hükûmetin desteklerinden yararlanmak şöyle dursun, iş yeri kapatmada ve işten çıkarılmada da bölgedeki iller içinde ilk sıraya yükselmiş durumda. Bu 4 ilde toplam 13.082 iş yeri kapanmış, 56.537 kişi de işsiz kalmış. Ülkemizde yalnızca iş yeri kapanan iller verilen 4 il değil. Adana’da sendikacılık yaptığım yıllarda, Çukobirlik, Paktaş, Özbucak, Güney Mensucat Sanayi, Akdeniz Bossa, Sümerbank gibi tekstil fabrikaları ile Tekel’den çıkan işçilerin vardiyalarında trafik kilitlenirdi. Ne yazık ki o fabrikaların yerini AVM’ler aldı, üretim yok, çalışacak iş yeri yok, iş arayanlar belediyelerin kapısında bekliyor. Üreten fabrikalar özelleştirmeyle kapandı, işsizlik arttı. Kapanan iş yerlerinin yerine yenileri açılmadığı gibi, dışa bağımlılık ülkemizdeki işsizliğin de artışında önemli bir faktör oynadı.

 
Varlık Fonu’na devredilen ve yurt dışından kredi almak için rehin olma ihtimali bulunan iş yerlerini de KİT Komisyonu üyesi olarak irdeleyip incelediğimde gördüm ki burada da büyük bir risk var. Türkiye’nin elde kalan en önemli son kuruluşları da ne yazık ki Varlık Fonu eliyle ne olacağı belirsiz bir sürece sürükleniyor. Buradaki çalışanların da ne olacağı konusunu bakana sordum. Dilerim ki bu konuda bir bildirimde bulunurlar. Sadece Anadolu da durum böyle değil, Büyük şehirlerde de Esnaf kan ağlıyor” dedi.

 

 

 

ÜNİVERSİTE MEZUNLARI DA İŞSİZ

 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer üniversite mezunu işsizlerin durumunu da gündeme getirdi. Sözlerine şöyle devam etti;” İŞKUR’a iş aradığı için başvuran üniversite mezunu sayısı 509.536’ya yükselmiş. Sayın bakandan yazılı aldığım bu yanıtta da altı ayda üniversite mezunlarından 72 bin kişi daha işsiz kalmış. İş umudu olmadığı için başvurmayanlar ile üniversite mezunu 1 milyona yakın kişi de işsiz durumda. Taşeron işçilere verilen kadro sözü ne yazık ki “Üç ayda gerçekleşecek.” denirken bir yılda gerçekleşmedi. Onların beklentisi sürerken Sayın Bakan bu yıl için de “Olmayacak.” dedi. Acaba hangi yıl içinde olacak? Taşeron işçiler de bunu merakla bekliyorlar.
Atanamayan öğretmenler hâlen sorun. 20 bin kişiye şubatta öğretmenlik için atama yapılacağı belirtildi ama 60 bin öğretmen açığı karşılığında 100 bin öğretmen alımı yapılabileceği hâlde Millî Eğitim Bakanlığının bu yönde bir çalışması da yok.

 
Atama bekleyen sağlıkçılar dernek kurdu. 300 bin atanamayan sağlıkçının 60 binine bu yıl için “Sizi alacağız.” denmiş, sağlıkçılar hastanelerde işbaşı yapmak için umutla bekliyor. Umarım, bunlar da taşeronun durumuna dönmez.
Sanat Tarihi Bölümü Eğitim platformu ziyaretime geldi. Öyle bir ülke olduk ki iş arayanlar artık ya platform oluşturuyor ya da dernekler kuruyor. Bu bağlamda sanat tarihi mezunları vakıf ve kültür üzerinde onlarca eser yok olurken kendilerine yeterince iş olanağı yaratılmadığını belirtiyorlar. Ayrıca, Sanat Tarihçilerinin vermesi gereken eğitimi farklı branşlara verdirerek Sanat Tarihi Mezunlarının önünü kesiyorlar.
Maliye Bakanı, Adalet Bakanı açıklamalar yapıyor, alımlardan söz ediyor, insanların umutlarıyla oynuyorlar, ne yazık ki hiçbiri de gerçekleşmiyor ya da çok cüzi miktarda alımlar yapılıyor.
İşçilerin ve mühendislerin durumu da vahim. Asgari ücretle çalışmak zorunda kalan mühendislerimiz var. 4/C ve 4/B gibi mağdur olan kesim için Bakana sorular yönelttim, geçmişte yapılanları anlattı. Oysa 4/C ve 4/B’ lilerin eşit işe eşit haklar sağlanması, kadro sorunlarının giderilmesi ya da özlük haklarında iyileştirme yapılması onlar için beklenti hâlinde. Bakana sorduğum sorularda ne yazık ki bu konularda da olumlu yanıt alamadım ”dedi.

 

 

EMEKLİLERDE ZORDA

 
CHP Niğde Milletvekili Gürer emeklilerin sorunlarına da değindi. Gürer sözlerine şöyle devam etti; “Emeklilerle ilgili de söylenen çok şey var. Ne yazık ki emekliler için de verilen sözler tutulmuyor. İntibak yasasıyla ilgili, Bakan, düzenleme yapılmayacağını yine yazılı sorum üzerine belirtti. Ayrıca, emekliler için yaşa takılanların durumuyla ilgili bir düzenleme olup olmadığını sorduk. Bu konuda da Hükûmetin bir iyileştirme düşünmediği belirtildi. Emeklilere ucuz konut sözü verilmişti. Bu söz de ne yazık ki gerçekleşmedi. Emeklilerin ilaçta katkı payıyla ilgili bir düzenleme de bu aşamada gerçekleşmedi. Emeklilerin promosyonuyla ilgili, arkası yarın dizisi gibi her gün yapılan açıklamalara rağmen bankaların yapacağı ödemelerle ilgili de şu ana kadar gerçekleşen bir durum olmadı.

 
Bunun yanında ülkemizde ne yazık ki iş cinayetleri de giderek artıyor. 18 bin kişi, AKP iktidarları zamanında iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. İş cinayetlerinin yanı sıra ülkemizde bir artış görülen kesim de meslek hastalıkları. Çalışma koşullarının giderek kötüleşmesi nedeniyle meslek hastalıklarında da yüzde 60’ın üzerinde çalışamaz duruma gelenlerin, yüzde 60 kurum sağlık raporuna göre çalışma şartlarını yitirenlerin sayısı 2015 yılında 312 iken 2016 yılında 355 kişiye ulaşmış. Bu tür hasta olanların bir kısmı ise işini yitirmemek için ne yazık ki çalışmak zorunda. Akciğer hastalıkları, el ve kollarında meydana gelen rahatsızlıklar gibi, kulak sorunlarında yaşanan olumsuzluklar gibi meslek hastalıkları da ne yazık ki ülkemizde artmaya devam ediyor” dedi.

 

 

 

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Anayasa değişikliğine de değinerek şöyle konuştu; “Ülkemizde çalışanların bu kadar sorunu varken ne yazık ki gündem Referandum üzerinde yoğunlaşmış. Yurttaş Değişecek 18 maddeden habersiz. Başbakanın olmadığı, bakanlar kurulunun olmadığı, güvenoyunun olmadığı, gensorunun olmadığı, sözlü soru önergesinin olmadığı Mecliste, 550 milletvekilinin 600’e niye çıkarıldığını vatandaş merak ediyor, biz de merak ediyoruz.

 
Bunun yanında, partili cumhurbaşkanının nasıl tarafsız olacağını halkımız soruyor, “Eğer bir partinin genel başkanıysa, sabah il başkanlarına talimat vermesi, öğleyin de valiyi arayıp talimat vermesi nasıl olacak?” diyor. Ayrıca, parti devletine dönecek bu sürecin ülkemizin yüz kırk yılda kazandığı deneyimlerini yok edecek, parlamenter sistemi dışlayarak tek adam rejimine dönüşmesinin ülkemizin hayrına olmadığını belirtiyorlar.

 
Yurttaşlarımızın yaşamlarınıilgilendiren yoksulluk, işsizlik, iş cinayetleri, emeklinin sorunlarına yönelik dönüşümler yapmak, parlamenter sistemi güçlendirmek gerekirken, halkın sorunları yerine, Anayasa değişikliğiyle tek bir kişi için ülkenin rejiminin değiştirilmesini halkımız içine sindiremiyor ve bu nedenle “HAYIR” diyor” dedi.