CHP’li Gürer: İndirimli gübre stoklarla mı sınırlı?

CHP’li Gürer: İndirimli gübre stoklarla mı sınırlı?
1 Ekim 2018 09:12

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yüzde 15 oranında indirim yapıldığı açıklanan kimyevi gübrelerin stoklarla sınırlığı olduğu ve stoklar tükenince yeniden zamlanacağı yönündeki iddialara açıklık getirilmesini istedi.

 

 

 

FİYATI BİR YILDA İKİ KATINDAN DAHA FAZLA ARTAN GÜBREYE YÜZDE 15 İNDİRİM

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıldan bu yana iki katından fazla zamlanan kimyevi gübre için, yapılan yüzde 15 oranındaki indirimin, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından kamuoyuna ‘müjde’ olarak sunulduğunu hatırlattı.

 

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNDEN ORTAKLARA STOK UYARISI

 

İndirimli gübrelerin stoklarla sınırlığı olduğu iddialarına dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Tarım kredi kooperatiflerinin, ortaklarına gönderdiği mesajla ortaya çıktığını ve mesajda ‘Gübredeki indirimler stoklarla sınırlıdır. Gübre bitmeden ve zamlanmadan önce gübrenizi almanız menfaatinizedir’ ifadelerinin yer aldığı ileri sürülmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığının, bu iddialara açıklık getirmesi gerekmedir” dedi.

 

BAKANLIK STOK İDDİALARINA AÇIKLIK GETİRSİN

 

CHP Milletvekili Gürer, “Bakan Pakdemirli, Tarım Kredi Kooperatiflerinin kimyevi gübrede yüzde 15’e varan indirim yapacağını duyurduğu açıklamasında, 3 bin 250 lira olan DAP gübresinin indirimle birlikte 2 bin 900 liraya düştüğünü bildirmişti. Ancak üreticilerden aldığımız bilgilere göre, Tarım Kredi Kooperatifleri ortaklarına gönderdiği mesajda, indirimli gübrelerin stoklarla sınırlığı olduğunu belirtiyor ve bir an önce gübrelerin alınmasını istiyor. Bu durum, şu anda alım gücü olmayan üreticileri tedirgin etmiş. Tarım Bakanlığının, tarım kredi kooperatifleri aracılığıyla satılan indirimli gübrelerin stoklarla sınırlı olup olmadığını, böyle bir durum varsa stoklar tükendikten sonra gübreye yeniden zam yapılıp yapılmayacağını açıklamalıdır” şeklinde konuştu.

 

BU NASIL MÜJDE?

 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından müjde olarak açıklanan yüzde 15 oranındaki indirimle, 3 bin 250 lira olan DAP gübresinin 2 bin 900 liradan satılmaya başlanacağını ifade eden Gürer, “Sayın Bakan yüzde 15 oranındaki indirimi müjde olarak açıklamıştı. Aynı gübreyi bir yıl önce 1490 liradan alan çiftçi bugün indirimle birlikte 2 bin 900 liradan alacak ve Sayın Bakan bunu müjde olarak kamuoyuna yansıtacak. Bu nasıl bir müjdedir? Geçen yılki fiyatın iki katından daha fazla fiyata satılan gübre için yapılan yüzde 15 oranındaki indirim için müjde ifadesini kullanmak, çiftçilerin aklıyla alay etmekten başka bir şey değildir” diye konuştu.

 

ÇİFTÇİ, YARI YARIYA İNDİRİM OLSA BİLE GÜBRE ALABİLECEK DURUMDA DEĞİL…

 

Ürün fiyatları yerinde sayarken, girdi maliyelerinin yüzde 100’lerden daha fazla oranla arttığına dikkat çeken Gürer, “Gübrenin hammaddesinin büyük bir bölümü ithal olduğu için artan döviz kurları karşısında bu hammaddeler de doğal olarak artış gösterdi. İlaç, mazot ve diğer girdilerin yanı sıra gübrenin de geçen yıla göre iki katından daha fazla bir oranda artış göstermesi çiftçiyi iyiden iyine perişan etti. Üreticilerin çoğu, geçen yıl 1490 liraya aldıkları gübreyi, bu yıl 2 bin 950 liraya alma gücüne sahip değil. Gübrede yüzde 15 değil, yarı yarıya indirim yapılsa bile pek çok üretici gübre alacak durumda değil. Böyle bir ortamda, yüzde 15’lik indirimin de stoklalarla sınırlı olması kabul edilemez” şeklinde konuştu.