CHP’li Gürer: İktidar ekonomiyi arap saçına çevirdi, fırsatçılara gün doğdu!

CHP’li Gürer: İktidar ekonomiyi arap saçına çevirdi, fırsatçılara gün doğdu!
16 Kasım 2018 12:21

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, döviz kurlarındaki artıştan etkilenmediği halde, döviz kaynaklı maliyet artışı olduğu bahanesiyle ürünlerine fiyat artışı uygulayan işletmelerin, tüketiciler üzerinde yarattığı mağduriyeti, soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi.

 

 

Gürer’in konuyla ilgili yazılı soru önergesini yanıtlayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 5 bin 565 firmada 78 bin 859 ürünün denetlendiğini belirterek, 1591 ürünün etiketinde aykırılık tespit edildiğini ve 435 bin 934 TL tutarında idari yaptırım uygulandığını açıkladı.

 

DÖVİZ ARTIŞINI FIRSATA ÇEVİRDİLER

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, temmuz ayında başlayan döviz kurlarındaki artışı fırsata çevirmek isteyen işletmelerle ne gibi yaptırımlar uygulandığını, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a sordu.

 

KAÇ ÜRÜN DENETLENDİ

 

Gürer, Bakan Pekcan tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde, “Döviz kurlarındaki dalgalanmanın ardından, spekülatif fiyat hareketlenmesine yönelik çalışmalar kapsamında, Temmuz-Ağustos-Eylül döneminde kaç firmanın kaç ürünü denetlenmiştir? Kaç firmanın kaç ürününde haksız fiyat artışı tespit edilmiştir? Fiyat etiketleri ve gramajlarda oynamalar tespit edilen kaç ürün vardır? Kaç firmaya ne kadar cezai işlem uygulanmıştır? Haksız fiyat artışıyla ilgili olarak, Ticaret Bakanlığı’nın ALO 175 telefon hattına veya dilekçe ile yapılan şikâyet başvurusu sayısı kaçtır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.

Gürer’in önergesine yanıt veren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, döviz kurlarındaki yükselişler bazı mal ve hizmet maliyetlerini etkilemediği halde, döviz kaynaklı maliyet artışı olduğu ve bu nedenle fiyatların arttırıldığı imajı veren işletmelere karşı, Tüketicinin Korunması ve Haksız Ticari Uygulamaları önlemek amacıyla gerekli çalışmaların yürütüldüğünü açıkladı.

 

78 BİN ÜRÜN DENETLENDİ

 

Döviz kurlarında başlayan dalgalanmaların yaşandığı tarihten 30 Ekim tarihine kadar 5.565 firmada, toplam 78.859 ürünün denetlendiğini ifade eden Bakan Pekcan, “Diğer taraftan, Bakanlığımızca küçük esnaf ya da işletmenin sorumlu tutulmasından ziyade ilgili ürünlerin üreticilerinin muhatap alınması yoluna gidilmiş ve yürütülen resen inceleme neticesinde 124 üretici firmadan savunma yazıları talep edilmiştir” açıklamasında bulundu.

 

435 BİN TL CEZA

 

Bakan Pekcan, “Bakanlığımızca fiyat artışları ve fiyat etiketleri kapsamında yürütülen ve yapılan denetimler doğrultusunda, Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamında 1591 ürünün etiketinde aykırılıklar tespit edilmiştir. Ticaret İl Müdürlükleri tarafından tespit edilen aykırılıklar ilgili Valilik tarafından uygulanmakta olup bu kapsamda toplam 435.934,00 TL idari yaptırım uygulanacağı tutanak altına alınmıştır” diye konuştu..

 

ÇAĞRI MERKEZİNE 47 BİN BAŞVURU

 

Ticaret Bakanı Pekcan, ALO 175 hattına 47.821 adet çağrı geldiğini de sözlerine ekledi.

 

GÜRER. “EKONOMİ İYİ YÖNETİLMİYOR”

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, temel ürünlerde ciddi oranda fiyat artışları yaşanırken, enflasyon yükseldi. Tüketici arapsaçına dönen ekonomi yönetiminin getirdiği olumsuzluklar nedeniyle mağduriyet yaşadı. Bunun yanında döviz kurlarındaki artıştan etkilenmeyen ürünlerini, sanki kurlardan etkilenmiş gibi yüksek fiyatla satmaya çalışan fırsatçılar da tüketicileri mağdur etti. Hem iktidarın kötü ekonomi yönetimi hem de fırsatçılar, vatandaşları çift taraflı sıkıntıya soktu” dedi.

 

DENETİMLER YETERSİZ

 

Gürer, “Son dört ayda, döviz kurlarından etkilenmediği halde ürünlerini fahiş fiyattan satan işletmelerin yarattığı ekonominin milyonlarca lirayı aştığı belirtilirken, bu konuda verilen ceza miktarının 435 bin lirada kalması denetimlerin göstermelik olduğunun kanıtıdır. Elektrik ve Doğal gaza yapılan zamlar doğal olarak tüm üretim alanları etkiledi. İktidar zammı yapıyor, sonra piyasa kontrolüne çıkıyor. Esas olan zamların iktidar eli ile yapılmasının durmasıdır” şeklinde konuştu.

 

DAMACANA SUDA FİYAT OYUNU

 

Gürer, fiyat artışları kamuoyunda durduruluyor diye yandaş televizyonlarda yapılan haberlerden birinin de “damacana su” olduğunu ifade ederek, “dernek başkanı 18 litre damacana suyun 9.45 lira tavan ücreti olduğunu açıkladı. Uluslararası ortaklı hiç bir şirket bu karara uymadı.13.45 liradan aşağı fiyata damacana su satan firma yok. Markalar, bu kararın olmadığını ifade ediyor. Vatandaş su satan ile kavga ediyor. Gerçek dışı ifadelerle sorun çözülmüyor. Daha da karmaşık hale getiriliyor. Serbest piyasa ekonomisi deyip fiyat belirlemeye çıkmakta komik bir durum oluyor. Önce iktidar zam yapma anlayışından vazgeçip döviz artışı için elektrik ve doğal gaza yaptığı zamları geri alsın” dedi.