CHP’li Gürer: Hala asbestli borularla içme suyu verilen yerler var!

CHP’li Gürer: Hala asbestli borularla içme suyu verilen yerler var!
6 Ekim 2017 10:26

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sözlü soru önergesini yanıtlarken, asbestli su borularından içme suyu veren belediyelere tepki gösterdi. Bakan Özhaseki, “Halen asbestli borulardan su veren belediye başkanı varsa, Allah o belediye başkanını ıslah etsin” dedi.

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kanserojen bir madde olan asbest içeren malzemelerin kullanıldığı binaların yıkımı sırasında alınması gereken önlemlerle ilgili olarak yönelttiği soru önergesine Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki yanıt verdi.

 

 

BAKAN’IN ASBETLİ SU BORUSU TEPKİSİ…

 

 

TBMM Genel Kurulu, Bakan Özhaseki ve CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in asbestli su borularıyla ilgili ilginç diyaloğuna sahne oldu. Gürer, genel kurul toplantısında, halen bazı belediyelerin içme suyu hattında asbestli boruların kullandığını hatırlattı. Bakan Özhaseki ise asbestli su boruları konusunda bütün belediye başkanlarının duyarlı olması gerektiğine işaret ederek, “Bu belediye başkanlarının başka işleri bırakarak, önce insan olarak, sorumluluk taşıyan bir adam olarak koşup buraya gelmesi lazım. Öyle bir adam varsa lütfen gelsin. Halen bir belediye başkanı beldesinde insanlara asbestli borulardan su veriyorsa o belediye başkanını Allah ıslan etsin” diye konuştu.

 

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in asbest içeren malzemelerin kullanıldığı binaların yıkımı sırasında alınması gereken önlemlerle ilgili sorusuna da yanıt verdi. Bakan Özhaseki, Yönetmeliğe göre, yıkım çalışmasına başlanılmadan önce yıkım faaliyetini gerçekleştirilecek kişi, kuruluş veya firmaların mücavir alan sınırları içerisinde ilgili belediyeye, dışında ise mahallin en büyük mülki amirine başvurarak yıkım izni alması gerektiğini belirtti.

 

 

Yıkımı yapılacak yapıların içlerindeki geri kazanılabilir malzemelerin öncelikle ayrıştırılması ve geri kazanılmasının esas olduğunu vurgulayan Bakan Özhaseki, “Bu çerçevede kapı, pencere, dolap, taban ve duvar kaplamaları, döşemeleri ve yalıtım malzemeleri gibi inşaat malzemeleri ile tehlikeli atıkların yıkımı yapılacak yapılardan ayrı toplanması; yıkım işlemleri sırasında gürültü, toz ve görüntü kirliliğiyle ilgili olarak yönetmelikte ayrıca belirtilen tedbirlerin alınması zorunludur” şeklinde konuştu.

 

 

ASBESTLİ ÜRÜNLER YASAKLANDI…

 

 

Çalışanların sağlığını ve güvenliğini korumak amacıyla, asbest içeren malzemelerin kullanıldığı binaların yıkımı, sökümü, tamiratı ve tadilatı sırasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan mevzuata uyulmasının da gerektiğine dikkat çeken Bakan Özhaseki, “Ayrıca, Bakanlığımız 1993 yılından itibaren çevre ve insan sağlığının korunması amacıyla asbest kullanımıyla ilgili yasaklama ve kısıtlama çalışmalarını yürütmektedir. Bu çalışmalar, aşamalı olarak tüm asbest içeren ürünlerin üretimine ve bu ürünlerin piyasaya arzının yasaklanmasına ve kısıtlanmasına yönelik olarak yapılmıştır. Son olarak, 2010 yılında asbest lifleri ve kasıtlı olarak eklenen bu lifleri içeren eşyaların imalatı, piyasaya arzı ve kullanımı da tamamen yasaklanmıştır” ifadesini kullandı.

 

 

GÜRER TÜM BELEDİYELERE ÇAĞRI

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Bakanın asbestli su boruları konusunda tavrının önemli olduğunu belirterek: “Asbestli su borusu bulunan, kasaba ve belediye iken köye dönüşen yerlerde bile böyle bir sorunu olanlar bakanın çağrısını derhal dikkate alıp su borularını değiştirmelidir. Bu anlamda bize de durumu iletebilirler. KİT komisyonunda İller Bankası Genel Müdürlüğüne bu konuda yönelttiğim soruya İller Bankası 1975 yılından 2000 yılına kadar yaklaşık 1053 adet yerel yönetimin bankadan içme suyu şebekeleri yapımında asbestli çimento boru kullandığını açıkladı. Söz konusu tesislerdeki AÇB borular gerek Bakanlık gerekse belediyelerin kendi imkânları ile değiştirilmekte olduğunu ifade etti. Yaklaşık 7 yıl yasaktan sonra bu ifade ile halen asbestli boru varlığı görülüyor. Ayrıca İller Bankası tarafından yapılan açıklamada: “Yerel yönetimlerce mevcut içme suyu şebekelerinde AÇB boruların, Bankamız aracılığı ile değişiminin yapılmasına ait taleplerde, finansmanı sağlandıktan sonra proje ve uygulama çalışmalarına başlanılmaktadır” şeklinde ifadelere yer verildi. Bu durumda Bakan Özhaseki’nin konuya yaklaşımı önemli. Belediyelere çağrı yaparak asbestli su borusu bulunan tüm içme suyu şebekelerinde yenileşme sağlanmalıdır” dedi.