CHP’li Gürer: Gümrük vergisi düşürüldü, hasat yapacak çiftçi mağdur oldu!

CHP’li Gürer: Gümrük vergisi düşürüldü, hasat yapacak çiftçi mağdur oldu!
7 Temmuz 2017 11:22

Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer, hasat zamanı yapılan buğday ithalatının vergi indirimi kapsamına alınmasıyla çiftçinin zor durumda kalıp, zarar edeceğini söyledi.

 

 

 

Türkiye genelinde 2016 yılı verilerine göre 19 milyon ton çeşitli cinslerde buğday üretimi yapıldı. Niğde’de ise yine geçen yıla göre buğday üretimi 224 bin ton civarında. Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren ithal buğdayların gümrük vergisinde indirim yapılması çiftçilerin tepkisini çekti. Niğdeli üretici daha hasat yapamadan ithal ürünler fiyatları düşürdü.

 

 

Tahıl ambarı Anadolu’nun iktidarın yanlış politikaları nedeniyle, büyük kayıp yaşadığını belirten Gürer, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

 

“İktidar tarımda büyük yanlışlara imza atmaya devam ediyor. Daha yakın zamana kadar dünyaya buğday ihracatı yapan ülke durumundayken şimdi ithal ürünlere muhtaç duruma düştük. Bunun yanında Anadolu çiftçisi hasat yapmaya bile başlamadan gümrüklerde vergi indirimine gidildi. Çiftçi çok zor durumda. Çünkü daha hasada başlayamadan gümrüklerde yapılan vergi indirimiyle fiyatlar bir anda düştü”.

 

ZARARI KİM KARŞILAYACAK?

 
Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Ömer Fethi Gürer çiftçinin zararlarının karşılanması gerektiğini söylerken konuşmasını şöyle bitirdi: “Fiyatlarda büyük düşüş olacağı söyleniyor, hatta bazı çiftçiler geçen yılın fiyatlarının altında olabileceğini söylüyorlar. Zaten kısıtlı imkânlarla üretim yapan çiftçinin zarar etmesi üretimi olumsuz etkiler. Gümrük vergisi indiriminin bir an önce iptal edilmesi gerekiyor”.