CHP’li Gürer: Gençler işsizlik bunalımında hükümet, yandaşın yanında

CHP’li Gürer: Gençler işsizlik bunalımında hükümet, yandaşın yanında
10 Nisan 2018 09:46

CHP Niğde Milletvekili ve CHP Emek Büroları Merkez Yöneticisi Ömer Fethi Gürer, ülkemizde her 5 gençten birinin işsiz, iş sahibi olmayan her 100 kişiden 27’sinin de üniversite mezunu olduğunu belirterek hükümetin gençlerin sorununa duyarsız kaldığını söyledi. Ömer Fethi Gürer, “Gençler işsizlik nedeniyle bunalıma girerken, hükümet bir avuç yandaşa her türlü olanağı sunmaya devam ediyor” dedi.

 

 

İŞSİZLİK SORUNU KAYGI VERİCİ BOYUTLARA ULAŞTI

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sık sık gündeme getirdiği genç işsizlik sorununu, bu kez psikolojik boyutlarıyla değerlendirdi. Genç işsiz sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, bu vahim tablonun artık kaygı verici boyutlara ulaştığını, işsizlik nedeniyle bunalıma giren milyonlarca gencin bunalıma girdiğini belirtti.

 

 

HER 100 GENÇ İŞSİZEN 21’İ ÜNİVERSİTE MEZUNU

 

 

Resmi verilerle işsizlik sorununun ulaştığı boyutları değerlendiren Ömer Fethi Gürer, 2017 yılının sonunda genç işsizlik oranının yüzde 21’e ulaştığını, 1 milyondan fazla üniversite mezunu gencin ise iş aradığını söyledi.

 

 

5 MİLYONA YAKIN GENCİN NE OKULU, NE STAJI NE DE İŞİ VAR!

 

 

15-29 yaş aralığındaki 4 milyon 941 bin gencin ne eğitim, ne staj ne de iş sahibi olmadığını anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin bu konuda OECD ülkeleri arasında en kötü performansa sahip ülke olduğunu kaydetti.

 

 

100 İŞSİZDEN 27’Sİ ÜNİVERSİTE MEZUNU

 

 

1 milyondan fazla üniversite mezunu gencin iş aradığı günümüzde her 100 işsizden 27’sini üniversite mezunu olduğuna da dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bunların yanında umudunu kesip iş aramaktan vazgeçen üniversite mezunu gençlerin sayısı da azımsanmayacak kadar çoktur. Ayrıca kayıt dışı, kural dışı iş ve aş peşinde olan, kayıt dışı çalışan üniversite mezunu gençlerin varlığı da kaygı verici boyuttadır” dedi.

 

 

ÇALIŞANLAR DA SORUN YAŞIYOR

 

 

Türkiye’de işsizlik sorunu kadar çalışanların yaşadığı sorunların da çalışma yaşamını olumsuz etkileyen bir durum olduğunu vurgulayan Ömer Fethi Gürer, çocuk işçiliği sorununa da dikkat çekerek, “Ülkemizde çocuk işçiliği yaşı 10 yaşına kadar düştü. Mesai saati kuralı diye bir şey olmadığı gibi küçük bedenlerinin taşıyamayacağı yükün altında ezilen çocuk işçiler adeta köle zihniyetiyle çalıştırılmaktadır. Emek sömürüsü en üst seviyeye ulaşmıştır. İşsizlik o kadar büyük bir sorun haline gelmiştir ki, zor koşullar altında, haklarını alamadan çalışanlar da ‘işlerini kaybetme’ korkusuyla emeklerinin sömürülmesine ses çıkaramamaktır” diye konuştu.

 

 

HÜKÜMET DAR GELİRİNİN SORUNUNA KULAK TIKIYOR

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP hükümetinin işsizlerin ve dar gelirlilerin sorunlarına kulak tıkadığına da dikkat çekerek, “Zam dalgası her gün artarak devam etmekte, temel kullanım sayılan elektrik ve doğalgaza gelen zamlar, çalışanların gelirlerini eritmektedir. Zamlar, işsizlerin yaşamını daha da zorlaştırmaktadır” şeklinde konuştu.

 

 

AKP, RANTÇI ANLAYIŞLA SORUNLARI ÇÖZEMİYOR

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, genç işsizlik sorunuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Geçen yıl 15 yaş ve üzerindeki nüfusumuz 1 milyon 174 bin artarak, 59 milyon 894 bin kişiye ulaşmıştır. Genç işsizliğin artışı kaygı verici boyutlara ermiştir. 1980-2002 arasında Türkiye’de ortalama işsizlik oranı yüzde 8,3 iken, AKP iktidarında geçen 15 yılda ortalama işsizlik oranı yüzde 10,2 olarak görülmektedir. TÜİK işsizlik oranını düşük göstermek için farklı hesaplama yöntemlerini denese de bu sorununun büyüklüğü net bir şekilde görülmektedir. Bu, gençlerin psikolojik sorunlarını da artırmaktadır. Ülkemizde toplumsal sorunların en aza indirilmesini sağlayacak olan mutlaka herkesin işi aşı olmasını sağlamaktır. AKP hükümetleri faizci rantçı anlayış ile bu sorunları çözemediği gibi derinleştirmektedir. Bir avuç yandaşı olanaklı kılarken geniş kesimlerde sorunlar daha da artmış durumdadır…”