CHP’li Gürer: EYT bütçeye yük değil hak mücadelesidir

CHP’li Gürer: EYT bütçeye yük değil hak mücadelesidir
18 Mart 2019 11:09

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hakları 17 yıldır görmezden gelinen emekçilerin, 31 Mart yerel seçimlerinde, AKP’ye oy vermeyerek iktidara yaptığı yanlışları öğreteceklerini söyledi.

 

 

 

 

ÇALIŞMA HAYATINDA MAĞDURİYETLER ARTTI

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yaptığı açıklamada, ülkemizde çalışma hayatında yaşanan sorunlar, emekçilerin mağduriyetleri ve AKP iktidarının dağ gibi biriken bu sorunlara kayıtsız kalmasının yarattığı olumsuzluklara değindi.

 

 

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARIN SORUNLARINA KULAK TIKANDI

 

 

AKP iktidarının, çalışanların sorunlarına çözüm üretmediğini, emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetlerini gidermediğini belirten Ömer Fethi Gürer, “Emeklilikte yaşa takılanların sorunu bütçe bahanesi ile geçiştirilemez. Çankaya köşkü varken saraya milyarları gömen anlayış, EYT’lilere gelince mi bütçeyi hatırladı. Kayıt dışı % 40’ları bulmuş, kayıt dışı ile mücadele edilse dahi EYT’lilere ödenecek maaş yük olmaktan çıkar. Keza EYT’lilerin en az 25 yıl ödedikleri primler ne oldu? EYT’li hakkını istiyor. Bütçe işin kılıfı, esasen iktidar sorunu çözmek istemiyor ama eninde sonunda bu sorun çözülecek” dedi.

 

ÇIRAK VE STAJYERLER

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çözüm bekleyen sorunlardan birinin de çırak ve stajyerlerin işe ilk başlama tarihinin emeklilik sigortasına sayılması olduğunu belirtti, Gürer, “Çırak ve stajyerlerin yaşlılık sigortası başlangıcının ilk işe başladıkları günden geçerli olmasını sağlayacak kanun teklifimiz mecliste, bu sorunda çözülmelidir. Binlerce çırak ve stajyer bu konuda mağdurdur. İşe başladıkları gün çırak ve stajyer için emeklilik sigortası başlamıyor, bu büyük bir haksızlıktır. Bir an önce bu soruna da iktidar çözüm üretmelidir” dedi.

 

 

SORUNLAR DAĞ GİBİ BİRİKTİ

 

 

İşe başlayan kadınların sigortalılık öncesi doğum borçlanması için ayrıca kanun teklifi verdiğini belirten Ömer Fethi Gürer, erkeklerde askerlik borçlanması gibi kadınlar içinde SGK öncesi doğum sürelerinin borçlanılmasını sağlanarak sigorta yapılmasını istedi.

 

 

TAŞERON SORUNU

 

 

Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarlarının bugüne kadar taşeronda kalanların sorunlarıyla ilgilenmediğini ifade ederek, “KİT, BİT, Karayolları, PTT, Toplum yararına çalışan, Mevsimlik ve geçici işçilerin kadro sorunları çözülmedi. Yapılan taşeron düzenlemesi var olan taşeron sistemiyle ilgili sorunu çözmek yerine daha karmaşık bir hale soktu. Emeklilerin binlerce sorunu var, AKP tüm çalışanların ve emeklilerin sorunlarına kulak tıkadı” dedi.

 

 

 

 

MODERN KÖLELİK YAYGINLAŞTIRILDI

 

 

Emekçilerin grevlerinin ertelendiğini, ücretlerin düşük tutulduğunu, modern kölelik uygulamasının ülkenin tamamında yaygınlaştırıldığını, esnek çalışma, kıdemsiz ve ihbarsız çalışma gibi olumsuzlukların yaygınlaştırıldığını ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hem emekçilerin hem emeklilerin mağduriyetlerinin yıllardır üst üste birikerek büyük bir sorun haline geldiğini belirtti. İş cinayetlerinde Avrupa birincisi olduğumuzu ve iş güvenliğinde sorunların çözülmediğini de ifade eden Gürer, “Emeğin hakkının verilmesini sağlamak, işçinin iş güvenliği ve uygun koşullarda çalışmasını sağlamak iktidarın başlıca görevidir” dedi.

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 31 Mart Yerel Seçimlerinde, işçilerin, çiftçilerin, emeklilerin ve seçimde oy kullanacak tüm yurttaşların AKP’nin 17 yıldır yaptığı bu yanlışların bedelini, bu partiye oy vermeyerek göstereceğini de inandığını sözlerine ekledi.