CHP’li Gürer: Eti Maden’in mülk sahibi, ‘maden’ buldu!

CHP’li Gürer: Eti Maden’in mülk sahibi, ‘maden’ buldu!
27 Kasım 2018 10:20

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Eti Maden’in kendi mülkünü başka bir kuruma tahsis ettiği, kiraladığı binaya 7 yıldır yüksek miktarda kira bedeli ödemesini gündeme getirdi.

 

 

Gürer’in konuyla ilgili sorusuna yazılı yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Eti Maden’in yeni bina yapımı için TOKİ ile protokol imzaladığını, Mayıs ayında da ihale sözleşmesi yapıldığını açıkladı.

 

 

GÜRER SORDU, BAKAN DÖNMEZ YANITLADI

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2019 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında, Bakanlığa bağlı önemli kurumlardan biri olan Eti Maden’in kendi mülkünü başka bir kuruma tahsis edip, kiralık bina tutması ve bu binaya yüksek miktarda kira ödemesinin gerekçesini sordu.

 

ETİ MADEN 7 YILDIR NEDEN BİR BİNA YAPTIRAMADI

 

Gürer, Bakan Fatih Dönmez’e yönelttiği soruda Eti Maden’in, mülkünü boşaltıp yüksek fiyatlarla kiraya çıktığı biliniyor. Hâlâ neden bir türlü Eti Maden’in kendisi binasına kavuşmadı?” şeklindeki soruya yanıt istedi.

 

KENDİ BİNASINI ADALET BAKANLIĞI’NA TAHSİS ETTİ

 

CHP Milletvekili Gürer’in sorusunu yazılı olarak yanıtlayan Bakan Fatih Dönmez, Eti Maden’in Sıhhiye’de bulunan hizmet binasının ihtiyaç nedeniyle 2011 yılında Adalet Bakanlığı’na tahsis edildiğini belirtti.

 

YILLIK 4 MİLYON LİRA KİRA BEDELİ

 

Eti Maden tarafından kirada bulunan hizmet binası için yıllık yaklaşık 4 milyon TL ödendiğini kaydeden Bakan Dönmez, bugün itibarıyla ödenen aylık kira bedelinin 387 Bin TL olduğunu açıkladı.

 

TOKİ İLE SÖZLEŞME İMZALANDI

 

Bakan Dönmez, “Yeni bina yapımı için Eti Maden ile TOKİ arasında Protokol imzalanmıştır. TOKİ tarafından; 07.03.2018 tarihinde yeniden yapım ihalesine çıkılmış olup. 04.05.2018 tarihinde sözleşme imzalanmıştır” açıklamasında bulundu.

 

GÜNLÜK KİRA BEDELİ 10. 000 LİRAYI GEÇİYOR

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kendi binasını başka bir kuruma tahsis ederek yıllık 4 milyon TL tutarında kira bedeli ödediği başka bir binaya taşınan Eti Maden’in aradan geçen 7 yıla rağmen halen kendine bina yaptıramamış olmasının düşündürücü olduğunu söyledi.

Gürer, aylık 387 bin lira kira bedeli ödeyen Eti Maden’in günlük kira bedelinin 10.000 TL’yi geçtiğine de dikkat çekerek, bugüne kadar ödenen kira bedeli ile kurumun kendisine bina yapabileceğini vurguladı.

Devlete ait kurumlarda farklı örneklerle oluşan kiralama uygulamalarının düşündürücü olduğunu ifade eden Gürer, “İstanbul’da Göztepe Medeniyet Üniversitesine DMO tarafından bedelsiz verilip DMO’nun Kocaeli’nde kiralık yere taşınması keza vakıf üniversitesi olan Şehir Üniversitesine Kartal ilçesinde TEKEL’den kalan deniz kenarında içinde çam ağaçları ile yüzlerce dönüm arazinin bedelsiz verilmesi gibi uygulamalar “ben yaptım oldu” anlayışının ilginç örnekleridir. Eti Maden yapılmadık bina için mülkünü terk ediyor, yüksek kira bedeli ile kiracı oluyor. Bu anlaşılır bir durum değildir” dedi.