CHP’li Gürer: Enerjide vurgun önlenmeli!

CHP’li Gürer: Enerjide vurgun önlenmeli!
6 Aralık 2018 10:39

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iktidar partisi milletvekillerince Meclise getirilen Torba Yasa tekliflerinin içeriğini eleştirdi. Meclis Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, tekliflerde dar gelirlileri ilgilendiren düzenlemeler meclise gelmediğini belirtti.

 

 

YİNE TORBA YASA TEKLİFİ…

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda söz olarak değerlendirme yaptı.

Gürer, 26. Dönemde de torba yasa tekliflerinin Meclise bakanların getirildiğini hatırlattı.27. Dönemde iktidar milletvekillerince verilen kanun tekliflerinin meclise geldiğini bunda da torba yasa teklifleri olduğunu ifade eden Ömer Fethi Gürer, “Bu tür torba yasa tekliflerinin, özünde, diğer bütünlüğü gerektirecek temel yasa tekliflerini olumsuz kıldığını belirtti.

 

 

DAR GELİRLİYİ İLGİLENDİREN BİR ŞEY YOK

 

Teklifin bütününe bakıldığında, işçinin, esnafın, çiftçinin, emeklinin, dar gelirlinin hakkını koruyup onlara fayda sağlayacak bir düzenleme görülemediğini anlatan Ömer Fethi Gürer, “ Bu teklifte Neyi gördüm? Tahsilatı gördüm. Neyi gördüm? İcrayı gördüm. Neyi gördüm? Konkordatoyu gördüm. Birinci partinin milletvekilleri kanun teklifleri buraya geliyor. Ben de konkordatoyla ilgili bir kanun teklifi verdim 15 Ekim 2018’de. Bu kanun teklifi de komisyonlara da gönderildi ama bu nedense Meclise gelmiyor” diye konuştu.

 

 

ÖNCE İŞÇİLERİN HAKKI ÖDENMELİ

 

 

Konkordato ilan edilen iş yerlerinde çalışan işçilerin haklarını koruyacak bir düzenleme yapılması için Kanun Teklifi verdiğini belirten Ömer Fethi Gürer “ Çünkü orada işçi alacakları rehinli alacaklarla birlikte değerlendirilse dahi banka alacakları işçi alacaklarının önüne geçiyor ve birinci derecede; konkordato ilan edilen yerde kıdem tazminatı, ihbar tazminatı gibi işçi alacakları ikinci sıraya düştüğü için ödeme süresinde orada çalışan işçiler mağdur oluyor. Biz ‘O işçi arkadaşlarımızın hakkını koruyalım, konkordato ilan edilen işyerlerinde bu düzenlemeyi yapalım’ diye bir kanun teklifi vermişiz ama bu kanun teklifi Meclise gelmiyor” şeklinde konuştu.

 

 

KONKORDATO, EKONOMİK KRİZİN GÖSTERGESİDİR

 

 

“Bu ülkenin köklü firmaları alacaklılarıyla aralarında borç nedeniyle bir düzenleme talebini niye isterler? Ekonomi düzgünken, sorun yokken bu firmaların -çoğu marka olmuş firmalar- konkordato ilan etmek zorunda kalmalarının nedeni ne?” diye soran Ömer Fethi Gürer, “Ekonomik kriz sonucu, şirketlerin firmaların yaşadığı mağduriyetlere çözüm üretmek yerine onlarla ilgili yeni sınırlayıcı düzenlemeler getirmenin temel mantığı da koruyucu olmak yerine “Ortaya çıkan tablodan iktidar olarak kendimizi nasıl kurtarırız?” mantığıdır çünkü burada getirilen yeni düzenlemelerde küçük ve orta ölçekli işletmelerin konkordato ilan etmesini engelleyecek yani düzenleme sonucunda bu yola başvurmalarının önünü tıkayacak düzenlemeler yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

 

İCRA DAİRELERİ PATLADI

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuşmasında icra dairelerinde artışa dikkat çekti. Gürer; “Güneş balçıkla sıvanmıyor. Bakınız, sizin döneminizde yani Adalet ve Kalkınma Partisinin döneminde icra dairelerinin sayısı patladı. Bir borç-alacak ilişkisinde eğer toplumun önemli kesimi mağdursa bununla ilgili farklı düzenlemelerle olayı farklı boyutlara taşımak yerine, o mağdur kesimleri destekleme gerekiyor” dedi.

 

 

ENERJİDE VURGUN

 

 

CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer; “Size bir önerim var iktidar milletvekilleri yani birinci parti milletvekilleri: Biliyorsunuz, kayıp kaçağı vatandaştan alıyorsunuz, TRT payını vatandaştan alıyorsunuz ama özel şirketlere sağladığınız büyük bir imtiyaz var. Bu nedir? Gün içi arz fiyatları sıfır ile 2 bin arasında; bu da şu demek: Normalde 130 ile 300 kuruş arasında değişen özel sektör üretip devlete sandığı doğal gazdan üretilen enerji fiyatı, kar yağdığı gün ya da hava soğuduğunda talep patladı mı arz durumuna göre 2 bin liraya kadar çıkarılabiliyor ya da 1.800 liraya çıkarılıyor. Büyük bir vurgun var. Geçen yıl, Bakanlık, üç ay bununla ilgili önlem almış, düzenleme yapmıştı. Gelin, bununla ilgili bir kanun teklifi getirin, “Bu gün içi arz fiyatı sıfır ile 500 lira üzerine çıkamaz.” deyin çünkü bir günde trilyonlar dönüyor. Yani vatandaşın icra takibine düşüp, ödeme güçlüğü içinde oldukları mağduriyeti, burada yeni düzenlemelerle nasıl boğazını daha çok sıkarız diye düşüneceğinize, büyük şirketlerin, devasa holdinglerin kârına karar kattığı uygulamalara karşı kanun teklifleri getirin, biz de Cumhuriyet Halk Partililer olarak içimizin rahatlığıyla oy verelim. Ama bu gidiş iyi gidiş değil, her kesimin sıkıntısı artıyor, siz de ekonomik kriz ortaya çıkmasın, görülmesin diye yeni düzenlemelerle olayı örtbas etmeye çalışıyorsunuz” dedi.