CHP’li Gürer: Dolu çiftçiyi fena vurdu!

CHP’li Gürer: Dolu çiftçiyi fena vurdu!
21 Ağustos 2019 10:23

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Mayıs ayında Niğde’de Sazala, Kemerhisar, Bahçeli gibi yerlerde büyük hasara neden olan dolu afetinden sonra, Aksaray’da da çiftçilerin, mahsullerini toplanamadan dolu yağışıyla zarar gördüğünü ifade etti. Gürer, “Tarım ve Orman Bakanlığı hasar tespitine yöneldi. Yapılan açıklamada; bahçe ve sebze alanlarında zararın karşılanacağı belirtildi ancak bölgede yapılan hasar tespiti sonrası ÇKS’ne kayıt olmayan ve TARSİM’e sigorta yaptırmayan çiftçiye destek verilmedi” dedi.

 

 

“AFETTEN SONRA VERİLEN SÖZLER UNUTULDU”

 

 

Üreticinin; domates, biber gibi ürünleri yeniden ekmek zorunda kaldığını, fidanlar ve ağaçların büyük zarar gördüğünü belirten CHP’li Gürer, “Söz verildi, afet oldu verilen sözler unutuldu. Çok sayıda üreticinin mağduriyeti giderilmedi. Sınırlı sayıda üretici, afet sonrası destek alabildi” dedi.

Üretici Muharrem Yılmaz ise, “Bize, ‘dolu afeti olunca zararı karşılayacağız’ dediler, ama bizim zararlarımızı karşılamadılar. Sazala kasabasında çok kişi afet yardımı alamadı” dedi.

 

“ERKEN UYARI SİSTEMİ YETERSİZ”

 

Aksaray ilinde Yeşiltepe kasabası çevresinde dün ani bastıran dolu büyük hasara neden oldu. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bölgede Ayçiçek hasadına başlayıp, toplama alanına taşıyan üreticinin ani yağıştan büyük zarar gördüğünü belirterek, “Çok sayıda üretici ‘ürünlerimiz mahvoldu’ diye bizi arıyor. İklim değişikliği nedeni ile mevsimsel beklentilerin dışında gerçekleşen yağışlar her yerde üretici için büyük sorun oluyor. Tonlarca ürün ya ekimde ya hasatta zarar görüyor. Erken uyarı sistemi ne yazı ki belirli bölgelerde yetersiz kalıyor” dedi.

 

ÇELİK: “BAKANLIK, TARSİM’E DÂHİL OLMAYANA DA DESTEK VERMELİ”

 

Belediye Başkanı Tahsin Çelik ise yaşanan afetin büyük zarar verdiğini, TARSİM’e dâhil olmayan üreticinin de zararının karşılanmadığını belirtti. Çelik, “Üretici ürününü satmaya uğraşırken birde afet yaşadı. Bakanlık, TARSİM sigortası olmayan çiftçiye de destek vermelidir” dedi.