CHP’li Gürer: Doğalgaz ile elektrik üreten şirketler kar yağarsa ne yapacak?

CHP’li Gürer: Doğalgaz ile elektrik üreten şirketler kar yağarsa ne yapacak?
30 Kasım 2018 10:36

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, doğalgazdan ürettiği elektrik enerjisini kamuya satan özel firmalar için belirlenen asgari ve azami limit uygulamasındaki “haksız kazanç” sorununu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında Meclis gündemine taşıdı.

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, doğalgaz ile elektrik enerjisi üreten şirketlerin gün içi arz fiyat aralığının tekrar 0-2000 TL/ MWh arasında olmasını eleştirdi. Gürer, 0-500 TL/MWh’a kadar düşürülen aralığın tekrar 0-2000 TL/MWh olmasının hava koşulları ile oluşacak arzda şirketler için yükseltilebileceğini belirtip, “haksız kazanç olmadan önlem alınmalıdır” dedi.

Doğalgazdan enerji üreten şirketlerin Azami fiyat limitinin geçen yıl Ocak-Mart döneminde 500 TL/MWh olarak esas alınmasına rağmen, limitin yeniden 2000 TL/MWh liraya çıkarıldığını hatırlatan Gürer, bu uygulamayla kamu zararı pahasına özel şirketlerin haksız kazanç sağlamasının önünün açıldığını belirtti.

 

 

GÜRER, KAMU ZARARINI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, doğalgazdan ürettiği elektrik enerjisini kamuya satan özel firmalar için belirlenen asgari ve azami limit uygulamasındaki “haksız kazanç” sorununu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında Meclis gündemine taşıdı.

 

HAKSIZ KAZANCIN ÖNÜNE NEDEN GEÇİLMİYOR?

 

CHP Milletvekili Gürer, toplantıda söz olarak, Bakan Fatin Dönmez’e “Doğal gazla enerji üreten özel şirketler için gün içi arz fiyatı sıfır ile 2 bin lira arasında değişmekte iken, geçtiğimiz dönemde kar yağdığında artan bu fiyatlar sıfır ile 500 lira MWh arasında sınırlanmıştı, bu sınırlama devam ediyor mudur? Haksız kazançlara neden olan ve fiyat zıplamasına gerekçe olan bu uygulamanın sürdürülmesi bundan sonra hangi fiyat aralığında devam edecektir?” şeklinde sorular yöneltti.

 

BAKAN DÖNMEZ: “AZAMİ LİMİT 2 BİN LİRA OLARAK UYGULAMAYA DEVAM EDİLECEK!”

 

Gürer’in sözlü sorusunu yazılı olarak yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Geçici bir dönem için ilgili piyasalarda azami fiyat limiti olarak 500 TL/MWh uygulanmış olup, halen 0-2000 TL/MWh uygulaması devam etmektedir” açıklamasında bulundu.

 

HAKSIZ KAZANCIN ÖNÜ AÇILIYOR

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuyla ilgili açıklamasında, kamu zararı pahasına, şirketlerin ciddi manada desteklendiğini ve bu şirketlerin haksız kazanç sağlamasının önünün açıldığını söyledi.

 

GEÇEN YIL 2 BİN LİRADAN 500 LİRAYA İNDİRİLMİŞTİ

 

Gürer, Gün öncesi piyasası ve dengeleme güç piyasasında asgari ve azami fiyat limitlerinin belirlenmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi yönünde alınan karar çerçevesinde 2 bin TL olan azami fiyat limitinin, geçtiğimiz yıl 6 Ocak ve 1 Mart tarihleri arasında 500 TL’ye indirildiğini hatırlattı. Uygulamanın üç ay sürdüğünü ve ardından azami fiyat limitinin yeniden iki bin liraya yükseltildiğini anımsatan Gürer; “Sayıştay raporlarında bu aralığın yüksek olduğu ve bakanlıkların konuyu değerlendirmesi gerektiği ifade edilmektedir. Buna rağmen, azami limitin yeniden 2000/MWh’a kadar yükseltilmesiyle birlikte kamu zarara uğratılıyor. Yetmiyor, firmalara da haksız kazanç sağlamanın yolu açılıyor” dedi.

 

KAMU ZARARI, VATANDAŞA ZAM OLARAK YANSIYOR

 

Oluşan kamu zararının, vergilerdeki ve elektrik fiyatlarındaki artışla vatandaşa yansıtıldığını belirten CHP Milletvekili Gürer, “Burada üretici özel şirketler lehine bir düzenleme var. Karın yağdığı, talebin yoğunlaştığı an gün içi fiyatlar birden fırlıyor, bin lira üzerini görüyor. 2015 yılı öncesi bu tavanda yoktu ancak 2000/MWh tavanı çok yüksek, şirket alacağını alıyor, devlet zararını sonunda vatandaşın sırtına vuruyor. Talep oluşmadan önlem alınmalıdır. Bu aralık en fazla 0-500/ MWh aralığı ile sınırlamalıdır. Sayıştay, bu konuyla ilgili düzenleme yapılmasını öngörüyor. Nitekim geçen yılın ilk 3 ayında bu düzenleme yapılıyor ve azami limit 500TL/ MWh’a indiriliyor. Ancak 2017 Mart döneminden sonra azami limit yeniden 2 bin liraya çıkarılıyor. Burada büyük bir haksız kazanç var. İktidar bu düzenlemeyi yapmaktan neden kaçınıyor?” diye sordu.

 

KAR YAĞINCA 2 BİN LİRA OLACAK!

 

Bugün için 170 lira ile 315 lira arasında değişen arz talep dengesi rakamlarının önümüzdeki kış döneminde kar yağışının yoğun olduğu günlerde 2 bin liraya kadar çıkabileceğine işaret eden Gürer, “İktidar, bu konuda yeniden bir düzenleme yaparak, apaçık bir şekilde olacak bu haksız kazanç olayını önlemelidir” şeklinde konuştu.

 

SAYIŞTAY UYARMIŞTI!

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konunun Sayıştay’ın TEİAŞ denetim raporlarında da yer aldığını anımsatıp, bu konuda gereğinin yapılmasını istediğini de anımsattı. Raporda; “Piyasa katılımcıları tarafından gün öncesi piyasası ve dengeleme güç piyasasında teklif edilecek alış ve satış tekliflerine ilişkin asgari ve azami fiyat limitlerinin, hâkim durumunun kötüye kullanımının önlenmesi ve serbest piyasa koşullarında rekabet ortamının tesis edilmesi ilkeleri çerçevesinde EPDK’nın 11.05.2015 tarih ve 5629-16 sayılı Kurul Kararı ile “Gün Öncesi Piyasasında ve Dengeleme Güç Piyasasında Asgari ve Azami Fiyat Limitlerinin Belirlenmesine ilişkin Usul Ve Esaslar” 21.06.2015 tarih ve 29393 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Anılan usul ve esasların geçici madde 1’de “(1) EPİAŞ bu usul ve esaslarda belirtilen çalışmaları en geç 01.01.2016 tarihine kadar Kuruma sunar. (2) Asgari ve azami fiyat limitleri bu usul ve esaslar çerçevesinde belirlenene kadar ilgili piyasalarda asgari fiyat limitleri 0 TL/MWh, azami fiyat limitleri 2000 TL/MWh olarak uygulanır. ” hükmü ile asgari fiyat limitleri 0 TL/mwh azami fiyat limitleri 2000 TL/MWh olarak belirlenmiştir.

 

Piyasa takas fiyatı ile sistem marjinal fiyatlarının aşırı yükselmemesi için, piyasa işletmecisi tarafından gerekli tedbir ve kararların alınması hususunda, elektrik enerjisi arz güvenliğinin izlenmesinden ve arz güvenliğine ilişkin tedbirlerin alınmasından sorumlu olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji piyasası düzenleme kurumu nezdinde girişimde bulunulması önerilir” denildiğini kaydetti. Bu durumda kar yağmadan bir vurgun oluşmaması için önlem alınması konusunda uyardı.