CHP’li Gürer: DMO arazisini verip kiracı olmanın gerekçesi nedir?

CHP’li Gürer: DMO arazisini verip kiracı olmanın gerekçesi nedir?
11 Mart 2017 10:35

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer DMO ile ilgili Meclis Araştırması istedi.

 

 

 

 

Ömer Fethi Gürer- “Kamu kuruluşlarının ihtiyaç duydukları kâğıt, karton, kırtasiye vb. sarf malzemeleri ile büro makinaları, bilgisayar, mobilya gibi demirbaş malzemeleri toplu olarak, tek elden ve uygun fiyatlarla alımı pek çok ülkede olduğu gibi oluşturulan kurumlar eli ile yapılmaktadır. Ülkemizde ise bu bağlamda DMO adı ile oluşan bir kuruluş bulunmaktadır. Ancak DMO’nun Göztepe-İstanbul’da bulunan çok değerli arazisi bedelsiz olarak elinden alınmıştır. Kurum bedelsiz olarak verdiği araziden sonra Kocaeli’nde yer arayışına girmiştir.” dedi.

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer DMO ile ilgili Meclis araştırması isteğinde gerekçe olarak şöyle dedi- “Ülkemizde 1926 yılında kurulan Kırtasiye Baş Memurluğu, 1954 yılında Devlet Malzeme Ofisi Kurulması kanunu ile yeni bir yapılanmaya dönüşmüştür. 22 bölge müdürlüğü ve 2 Müessese müdürlüğüne kadar genişleyen kuruluş 2006 yılında 20 bölge müdürlüğüne, 2008 yılından sonra da 7 bölge müdürlüğü 4 irtibat bürosuna dönüştürülmüştür. 2007 yılında Basım Müdürlüğü tüzel kişiliği sona erdirilmiş ise de 2008 yılında yeniden yapılandırma yolunu gidilmiştir. DMO Baskı İşletme Müdürlüğü baskı atölyesi 2014 yılma göre 2015 yılında %90 oranında azalma meydana geldiği ve 108 milyon olan baskı kapasitesinin 28 milyon metrekare olarak gerçekleşip %26 düştüğü dikkate alındığında diğer kamu kurumları bu bağlamda kurumla ilişkileri ve fiyatlandırmaların incelenmesi gerektirdiği anlaşılmaktadır.

 

Esasen Kamu alımları, kamu kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu mal ve hizmetlerin tedarik edilmesinin yanında kamu alımları için ayrılan kaynakların büyüklüğü nedeniyle Kamu İdarelerinin makroekonomik stratejileri bakımından ve çevre sorunlarının çözümlenmesinde bir araç olarak kullanılmasına yol açmış önemini artırmıştır.

 

Avrupa Birliği ve Dünyadaki pek çok ülkenin kamu alımlarını merkezi satın alma kurumlar amacıyla gerçekleştirdiği ve tüm dünyada kamu alımlarının merkezileşmesi yönünde bir eğilim olduğu ve ülkelerin uluslararası düzenlenmelerle teşvik edilmektedir. İngiltere’nin bu bağlamda tam merkezileşme uyguladığı da bilinmektedir.

 

Devlet Malzeme Ofisi işlevi desteklenip geliştirilmesi gerekirken İstanbul Göztepe değerli arazisi bedelsiz alinden alınmış ve matbaası da faaliyet dışı bırakılmıştır. Yalnız arazi değerli olması değil İstanbul gibi ana merkez içinde DMO önemli dağıtım ve depolama merkezleri de yok edilmiştir. Kurum bedelsiz verdiği arazilerden sonra Kocaeli’nde kiracı durumuna düşürülmüştür.

 

DMO sorunları, arazisinin el değiştirmesi ve kapatılma nedenleri, müşteri dairelerinin taleplerine ne şekilde yanıt verebildiği, kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaçlarını yeterli ölçüde karşılayıp karşılayamadığı, kurumsal sorunları ve yapılabilecek çalışma ile düzenlemeleri saptamak amacı ile meclis açılması yararlı ve önemli sonuçlar yaratacaktır.” dedi.