CHP’li Gürer: Devlet, kendi mühendisine sahip çıkamıyor!

CHP’li Gürer: Devlet, kendi mühendisine sahip çıkamıyor!
19 Haziran 2017 11:10

CHP Milletvekili Gürer, son 5 yıl içinde işe alınan 3,113 mühendisten 1,522’sinin görevi bırakmış olmasını TBMM gündemine taşıdı.

 

 

 

DEVLET, KENDİ MÜHENDİSİNE SAHİP ÇIKAMIYOR!

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son 5 yıl içinde madencilik faaliyetinde bulunan kamu kurumlarında işe başlayan mühendislerin yarısına yakının, belirli bir deneyime kavuştuktan sonra işten ayrılmalarının nedenlerinin belirlenmesi için Meclis Araştırması talebinde bulundu. Ömer Fethi Gürer, MTA, TKİ, TTK, ETİMADEN, EÜAŞ, ve DSİ’de son 5 yıl içinde göreve başlayan 3113 mühendisten 1 522’nin çeşitli sebeplerle işten ayrıldığını belirtti.

 

 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, madencilik sektöründe faaliyetlerini sürdüren kamu kurumlarında göreve başlayan mühendislerin belirli bir deneyim kazandıktan sonra iş bırakmalarıyla ilgili sorunu TBMM gündeme taşındı.

 

 

Madencilikle ilgili kamu kurumlarında rezerv hesapları, teknik, üretim ve analizler ile teknolojik özellikler eğitimi alan mühendislerin kurumlarda belli bir süre sonra işten ayrıldıkları görüldüğüne işaret eden Ömer Fethi Gürer, “Yetişmiş mühendislerin ihtiyaç olan kurumlardan ayrılma nedenleri araştırılmalıdır. Kamuda iş başı yaparak belirli deneyim sonrası işten ayrılmaları yetişme süreci, verim, iş akışının düzenliliği gibi sorunlarında oluşmasına neden olmaktadır” dedi.

 

 

MTA, TKİ, TTK, ETİMADEN, EÜAŞ, TCK, DSİ gibi kurumlarda son beş yılda mühendis olarak işe alınan ve kurum içi eğitime tabi tutularak verimli konuma gelen3113 mühendisten 1 522’sinin şirketlerden ayrıldığını açıklayan Ömer Fethi Gürer, “Yeni göreve başlayan mühendislere oryantasyon eğitimi verildiği ve yıllık eğitim programları kapsamında hazırlanan eğitimlere katılmak için başvuruda bulunan personel talep ettiği eğitim programına katılabildiği kurumlarca açıklanmaktadır. Ayrıca, faaliyetlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla çalışanların uzmanlaşması önemlidir. Planlı eğitim faaliyetleriyle liyakat ve kariyer planlar yanında görevde yükselmede hakkaniyet ve unvan değişikliğinde adalet kurumların başarısında önemli etkendir” dedi.

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Son beş yılda işe alınan ve işten ayrılan mühendisler MTA, 214 işe alınan, 201 işten ayrılan; Eti Maden, 266 işe alınan, 49 işten ayrılan; TKİ, 244 işe alınan, 27 ayrılan; Türkiye Taş Kömürü Kurumu, 186 işe alınan, 52 ayrılan; Elektrik Üretim AŞ, 550 işe alınan, 86 ayrılan; Devlet Su İşleri, 871 işe alınan, 940 işten ayrılan; KGM, 782 işe alınan, 167 işten ayrılan. Böylece, toplam 3.113 personelin işe alındığı ve 1.522 personelin de çeşitli nedenlerle, ölüm, istifa, emeklilik, kurum değişikliği gibi nedenlerle ayrıldığı bakanlık verileridir” ifadesini kullandı.

 

 

Yetişmiş mühendislerin kurumlarında kalmalarını sağlayacak düzenlemelerin yapılması gerektiğini anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma talebinde şu görüşlere yer verdi:“Bir yerde kamu verim almak için yetiştirdiği bilgi ve beceri kazandırdığı, kurum olanaklarını kullandırdığı personelini yarar sağlayacağı sırada ayrılması ile karşı karşıya kalması kurumun işleyişinde de sorunlara neden olması olağandır. Mühendislerin Kamu kurumlarından ayrılmalarında farklı etkenlerin varlığından da söz edilebilir. Ayrıca kuruma mühendis alımı, seçiminde uygulanan yöntem ve bu kişilerin deneyim kazanarak işten ayrılmaları da araştırılmaya değerdir. Kurum bilgilerine vakıf ve kurum projelerinde yer alanların farklı özel sektör kuruluşlarına geçmeleri kamunun yaptıklarının doğal rakibi sayılacak kuruluşlara geçmesine vesile olacaktır. Keza yatırımlarda imza atan uygulamaları inceleyen denetleyen kamu görevlilerinin kurumda kalıcılığı sağlanması önemlidir. Nedenikapsamlı ele alınmalı ve Meclis araştırması ile incelenmelidir.”