CHP’li Gürer: Çiftçi borçları 15 yılda 17 kat arttı

CHP’li Gürer: Çiftçi borçları 15 yılda 17 kat arttı
16 Nisan 2018 10:08

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, köy ve kasabaları ziyaret ederek, patates üreticileri ve halkının sorunlarını dinledi. Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin banklara olan borçlarının 15 yılda 17 kat arttığını söyledi.

 

 

KARASABAN GELİRSE ŞAŞMA

 

 

Ömer Fethi Gürer, Mazota her gün gelen zamların Çiftçi Kayıt Sistemine dahil olup mazot desteği alan kişilerin dahi kesesine bir katkısı olmadığı gibi binlerce kişinin sisteme dahil olmadığı için tam bir perişanlık yarattığını ifade etti.

Gürer, “Tarım ile uğraşan kesim mazot zamları ile nerede ise karasabana dönecek duruma geldi. Köylerde çift merkeple, karasabanla tarla sürenlere rast gelmeye başladık. AKP hükümeti traktörü eve hapis ettirip karasabanlı günlerine çiftçiyi döndürecek gibi, yoksa bu mazot zammı ile tarla sürülür ama maliyeti artan ürün nasıl satılacak? Mazot, yer altı su enerjisi, tohum, gübre, ilaç… geçen yıla göre çok arttı. Bu yıl elde edilen ürünün maliyeti düşük olmaz. Hükümetin ithal sopası da çiftçinin sırtına iniyor. Girdi fiyatı ile ürün üretip satabilmek çok zor. Çiftçi böyle de besici ne halde? Onunda yem fiyatları ile başı dertte, yemde artış et fiyatlarını da tetikliyor” dedi.

Üreticilerle sohbet eden ve sorunlarını dinleyen Ömer Fethi Gürer, maliyeti 55 kuruşu bulmasına rağmen, geçen ay 20 kuruşa satılan patatesin artık 10-15 kuruşa verilmeye başlandığını belirtti. Hükümetin çiftçi ve besici sorunlarını duymazdan geldiğini belirtti.

 

 

ÇİFTÇİNİN ALIN TERİ TÜCCARA

 

 

Eylül ve Ekim aylarında hasadı yapılan patatesin, depolarda çürümeye başladığını söyleyen Ömer Fethi Gürer, “Hükümet, patates üreticilerinin sorunlarını bu yıl da görmezden geldi. Geçen yıl 75 kuruş olan ihracat teşvik primi bu yıl 50 kuruşa düşürüldü. İhraç edilemeyen patates, depolarda çürümeye terk edildi. Bu olumsuzluk, tüccarın işine geldi. 55 kuruşa mal olan patatesi tüccar 10 kuruşa satın alıp, en az 10 kat fiyatla marketler ve alışveriş merkezlerine satıyor. Ürün, tüketiciye ulaşana kadar, depo fiyatını katlıyor. Olan, üretici ve tüketiciye olurken, çiftçinin alın teri ve emeği tüccara gidiyor” dedi.

 

 

ÇİFTÇİ BORÇ BATAĞINDA

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçi borç batağında. 15 yıl önce 5.1 milyar lira olan çiftçilerin bankalara borçları, 2017’de 85.5 milyar liraya çıktı. Çiftçi borçları 15 yılda 17 kat arttı” diye konuştu.

 

 

HERŞEY İTHAL

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin tarımda kendi kendine yeten bir ülke iken, son 15 yılda, hükümetin yanlış politikaları nedeniyle ithalat ülkesi haline geldiğini de belirterek, “Yediğimiz içtiğimiz her şey ithal. Fasulye, nohut, et, saman derken ithal etmediğimiz bir ürün kalmadı. Maliyetine alıcı bulamayan çiftçilerin ürünleri de maalesef elde kaldı” şeklinde konuştu.

 

RESİM RESİM1 RESİM2 RESİM3