CHP’li Gürer: Çadırlarda domates satarak, tarımın sorunları çözülemez!

CHP’li Gürer: Çadırlarda domates satarak, tarımın sorunları çözülemez!
17 Şubat 2019 09:33

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, partisinin Aksaray İl Başkanlığı’nca düzenlenen program kapsamında, bu kentte seçim çalışmalarına katıldı. Partisinin ilçe ve belde belediye başkan adaylarına destek isteyen Gürer, vatandaşlarla bir araya geldi esnaf ve çiftçilerin sorunlarını dinledi.

 

 

Gürer, tarımda en büyük sorunun maliyet artışları olduğuna dikkat çekerek, girdi maliyetlerini aşağıya çekmeden çadırlarda domates, patlıcan satarak, uzun vadede bu sorunun çözülemeyeceğine işaret etti.

 

 

GÜRER, AKSARAY’DA SEÇİM ÇALIŞMALARINA KATILDI

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Aksaray il Başkanlığının organize ettiği seçim çalışmaları kapsamında Yeşilova, Sultanhanı, Eski, Eşkimaya, Yeşilova ve Taşpınar da seçim çalışmalarına katıldı. Ömer Fethi Gürer, Yeşiltepe Belediye Başkanı ve Adayı Tahsin Çelik, Yeşilova Belediye Başkan Adayı Sultan Muştu, Sultahanı Belediye Başkan Adayı Ahmet Karacaer, Eskil Belediye Başkan Adayı Yakup Gök, Eşmekaya Belediye Başkan Adayı Turgay Eşmekaya ve Taşpınar Belediye Başkan ı ve Adayı Cihan Yüksel’i ziyaret etti. CHP Milletvekili Gürer, Aksaray İl Başkanı Ramazan Koçak ve Merkez İlçe Başkanı Nazife Küçük ile birlikte esnaf ziyareti gerçekleştirdi, çiftçilerle bir araya geldi.

 

 

EN ÖNEMLİ SORUN MALİYET ARTIŞI

 

 

Ömer Fethi Gürer, Aksaray’ın ilçe ve beldelerinde seçim çalışmaları kapsamında biraraya geldiği çiftçilerin sorunlarını da dinledi. Gürer, bu kapsamda yaptığı açıklamada, tarımsal ürünlerde yaşanan en önemli sorunun girdi maliyetlerinin yükselmesi olduğunu üretici ve çiftçiler sürekli belirtti dedi.

 

 

GÜBRE FİYATLARI 2-3 KATINA ÇIKTI

 

 

Üretimin plansız yapıldığına işaret eden Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin hasat zamanı geldiğinde tüccarın insafına bırakıldığını anlattı. Kooperatifleşme olmadığı için pazarlamada sıkıntıların yaşandığına dikkat çekti.

 

 

TÜRKİYE’NİN TAHIL AMBARINDA SORUNLAR BÜYÜYOR

 

 

Tarım alanlarındaki sulama suyu sorununa da vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, bu sorunun bölgesel bir sorun haline geldiğini ifade etti. Kapalı sistem sulama suyu sorununun Niğde, Aksaray ve Konya yöresinde mutlaka çözülmesi gerektiğine işaret eden Gürer, bu sorunların Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen bu bölgelerde hem üretici hem tüketici açısından büyük kaygı verici boyutlara ulaştığını kaydetti.

 

 

MALİYETİ AŞAĞI ÇEKMEDEN UZUN VADEDE BU SORUN ÇÖZÜLMEZ

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Aksaray’daki market ve manavlarda alışveriş yapan vatandaşların da sorunlarını dinledi. Patlıcanın 8, sivribiberin 12 liradan satıldığını, diğer sebze ve meyvelerdeki yüksek fiyat artışlarının devam ettiğini kaydeden Gürer, “Bu ürünlerin fiyatının makul seviyeye çekilebilmesi için girdi maliyetlerini düşürülmesi gerekiyor. Elektrikte, mazotta, taşımacılıkta, tohumda, ilaçta, gübrede indirim yapıldı da bunlar ürüne mi yansımadı? Öncelikle elektrikten başlayarak indirim sağlanmalı, nakliye girdileri düşürülmeli ki; bunu vatandaş 12 liraya yemesin. Bunun nasıl üretildiğini bilmeyenler çiftçiyi suçlamasın. Esnafı suçlayıp tanzim çadırlarında satışlara yönelmesinler.

 

 

VATANDAŞ DERTLİ

 

 

CHP Niğde Milletvekili Gürer’i dert yanan esnaf, üretici ve vatandaşlar da tarımda, ürün fiyatlarının yükselmesinde yaşanan sorunların her yıl katlanarak arttığına dikkat çektiler.

 

 

ÇİFTÇİ BORÇ BATAĞINDA

 

 

Gürer, üreticilerin geçen yıl 1.45 TL’den aldıkları gübreyi bu yıl 3 bin liraya alabildiklerine işaret ederek, “Geçen yıl 3 bin 300 liradan alınan mazot bu yıl 6 bin 300 liradan alınıyor. Geçen yıl kullanılan tarım ilaçlarının fiyatları katladı. Elektriğe yapılan zamlar da ortada. Maliyetler sürekli yükseldi. Geçen yılla bir değil. Çiftçi borçlarını ödeyemiyor. Çok sayıda çiftçi icralık oldu. İnsanlar artık üretim yapmaktan kaçınıyor” dedi.