CHP’li Gürer: ‘Buzağı Yılı’nda da buzağı ölümleri devam etmiş!

CHP’li Gürer: ‘Buzağı Yılı’nda da buzağı ölümleri devam etmiş!
25 Ağustos 2019 11:21

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, buzağı ölümlerinin önlenmesi yılı ilan edilen 2018’de ne yapıldığını ve sonuçlarını Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu.

 

 

 

Bakan Pakdemirli, geçen yıl Aralık ayında Türkiye’de son 3 yılda yaklaşık 215 bin buzağı ölümünün gerçekleştiği açıklanmıştı.

Gürer, buzağı ölümlerinin bir türlü önlenememesini eleştirdi, “Buzağı ölümleri TİGEM’de yüzde 12’den aşağı düşmüyor. Devlet kendi buzağı ölümlerini engelleyemiyor. İşe oralardan başlamak lazım. Bunlar çözümlenirse biz bundan mutlu oluruz” dedi..

2018 yılında aşılanan büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısını, aşılanmayan hayvan sayısını ve toplamda kaç aşı kullanıldığını soran CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Buzağı ölüm önlenmesi yılı ilan edilen 2018 yılında bu bağlamda ücretsiz sağlanan aşı ile elde edilen fayda nedir? Bir yıl öncesine göre ölüm oranlarında ne kadar gerileme sağlanmıştır?” şeklindeki sorularını Tarım ve Hayvancılık Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yöneltti.

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiğini yanıtta Bakan Pakdemirli, ülkemizde E.coli enfeksiyonlarından kaynaklı buzağı ölümlerinin önüne geçilebilmesi amacıyla 2018-2020 yılları arasında, boğa altı dişilerin aşı bedeli alınmaksızın aşılanmasının planlandığını, 2018 yılı için 4.800.000 doz E.coli aşısı alınarak aşılama çalışmalarına başlandığını ve gerçekleştirilen toplam aşı sayısının 1.308.087 adet olduğunu açıkladı. Ancak ölüm oranlarını vermedi.

Gürer’in önergesine verdiği yanıtta Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli; “Bakanlığımızca 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Ülkemiz genelinde görülen tüm hayvan hastalıkları yakından izlenmekte ve olası zararlarının önlenmesi için gerekli tedbirler alınmaktadır.

 

 

Bakanlığımızca, Hayvan Hastalıkları ile Mücadele kapsamında yer alan program çerçevesinde Ülke genelinde tüm büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar düzenli olarak veteriner hekim kontrolünden geçirilerek sağlık taramaları yapılmaktadır. Aşılama çalışmaları her yıl düzenli olarak yapılmakta olup, hayvan hastalıkları kontrol altında tutulmaktadır. Bu kapsamda 2018 yılında toplam 81.810.619 doz aşı kullanılmıştır” dedi.

Geçtiğimiz yıl Ömer Fethi Gürer’in önergesine verdiği yanıtta Bakan Pakdemirli, 2016 yılında 117.217, 2017 yılında 70.192 ve 2018 yılının ilk dokuz aylık döneminde 27.516 buzağı ölümünün gerçekleştiğini açıklamıştı. Bakan Pakdemirli, “Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA) tarafından yapılan açıklamaya göre, hayvanlar üzerinde yapılan birçok araştırmada GDO’lu yemlerle beslenen hayvanların dokularında, sıvılarında ve ürünlerinde GDO’lu DNA veya proteine rastlanmadığı ifade edilmiştir” açıklamasında bulunmuştu.

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Türkiye’deki buzağı ölümlerinin yüzde 14-15 düzeyinde olduğunu, bunun kırmızı et açığının bir nedeni olduğunu ifade etti.

 

Gürer, “2018 yılı Aralık ayında Bakan Pakdemirli’nin tarafıma verdiği yanıtta; Bakanlığın verilerine göre son üç yılda yaklaşık 215 bin buzağı ölmüş. Bu konuda çok ciddi tedbirler alınmalıdır. Buzağı ölümlerinin önlenmesi halinde ülkemizin canlı hayvan ve et ithal etmesine gerek kalmayacaktır. 11.nci Kalkınma Planında da sorun yer almıştır. Programda, “Sığırlarda üremeye bağlı kayıpların azaltılması ve suni tohumlama sonucu doğan etçi, kombine ırklar ve bunların melez oranlarının artırılması amacıyla buzağı aşı ve hastalıktan ari işletme desteklerinin kriterleri yeniden belirlenecek ve destek tutarları artırılacaktır” denilmektedir. Demek ki 2018 yılında Bakan değişince buzağı kayıplarına yönelik politika da değişmiş ya da buzağı yılında bu anlamda sözden öte önemli bir sonuca ulaşılamamış olduğu bu tanımlama ortaya çıkmaktadır” dedi.