CHP’li Gürer: Büyükanne projesi aslında hükümetin projesi değil!

CHP’li Gürer: Büyükanne projesi aslında hükümetin projesi değil!
23 Şubat 2017 16:45

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun günlerdir basın yayın organlarında dile getirdiği Büyükanne projesinin uygulanması ile ilgili süreci TBMM’de bakana sordu. Bakan Müezzinoğlu” Büyükanne projesi esasında şu anda Hükûmetin bir projesi değil. “dedi.

 

 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM yasa tasarısı görüşmelerinde Bakana yönelttiği soruda şöyle dedi; “Kamuoyunda anneanne, babaanne için maaş diye sunulan uygulama bakanlığınız tarafından mı uygulanacak? Toplam kaç müracaat oldu? Ülke genelinde başvuranlar ve durumu bu kriterlere uyan tüm aileler bu yardımı alabilecekler midir?”

 
Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu verdiği yanıtta uygulama ile ilgili açıklama yaptı. Müezzinoğlu; “Büyükanne projesi esasında şu anda Hükûmetin bir projesi değil. Bu, bizim Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak özel sektör iş dünyasından gelen yarı zamanlı çalışma hakkı; doğum yapan anneye, çocuğu 6 yaşına gelinceye kadar yarı zamanlı çalışma hakkı tanıdık. Bunun özel sektör düzenleme yönetmeliğini yaparken düzenlemede bir, sabahtan öğlene kadar gelebilir talep ettiği hâlde; iki, öğleden akşama kadar gelebilir ama bunu gördüğümüzde sabah servisle gelen anne öğlen nasıl dönecek veya akşam servisle dönen anne öğlen işe nasıl gelecek? O zaman bir gün gelsin, bir gün gelmesin, o hakkı da verelim. Ama özel sektörde bu tür bir çalışanını istihdamda tutmakta önemli sıkıntılar olacağını ve kadın istihdamını bu yönetmeliğin ve bu kararın olumsuz etkileyeceğini, bizim toplumsal kültürümüzde büyükanne kültürü olduğunu, büyükanne kültürünün de desteğiyle bir proje bazlı çalışma yapılabileceği konusunda değerlendirmeler yapıldı ve bunu sanayi odalarımız, ticaret odalarımız, sendikalarımız, işveren sendikaları ve işçi sendikalarıyla yaptığımız değerlendirmelerden sonra bir pilot uygulama, proje şeklinde başlattık. Müracaatları pazartesi günü sonlandırdık. Müracaatlarda hak edebilen, bu kapsam içine girebilecek sayı 31.262. Burada annenin 2 asgari ücretten az geliri olma, ailenin de total gelirinin 3 asgari ücreti geçmeme, büyükannenin sağlık durumu gibi kriterlere göre bu 31.262 kişi aşağıdan yukarı doğru sıralandırılarak 6.500 aileye bu hakkı tanıyacak, 10 ilde bu pilot uygulamayı değerlendirecek bir yıllık bir pilot uygulama. Bu pilot uygulamayla ilgili işçi sendikalarımız, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in de katkıları var. Bu kanun tasarımızda bunların da bu anlamda katkı sağlayabilmeleri için yasalarında düzenleme getiriyoruz ki buralara kaynak aktarabilsinler. Şu anda 6.500 ailenin, -bin aile yaklaşık 6 milyona mal oluyor- bunun yüzde 50’sini sendikalarımız, işverenlerimiz, odalarımız; yüzde 50’sini de Bakanlık olarak, İŞKUR olarak biz üstleniyoruz ve proje bir yıllık bir pilot uygulama projesi şeklinde şekillenecek”dedi.

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, günlerdir Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun gündeme taşıdığı projenin farklı bir algı ve beklenti ile kamuoyuna yansıtıldığı ve haksız bir umut dalgası yaratıldığını belirterek “Proje hükümetin benim projem diyemediği bir uygulama sonuçta sınırlı kişinin yararlanacağı bir çalışma, 30 bin müracaattan 6 500 kişiyararlanacak. Özünde dağ fare doğuruyor ama sunum farklı, ülkemizde torun bakan herkese hükümet para dağıtıyor gibi bir izlenim verildi. Bakanın sık sık konuyu dile getirmesi referandum öncesi beklentilerden fayda sağlamayı amaçladığını gösteriyor, sonuçta ise gerçek her zaman abartılı sunumu ortadan kaldırıyor”dedi.