CHP’li Gürer: Buğdayda tehlike çanları çalmaya başladı!

CHP’li Gürer: Buğdayda tehlike çanları çalmaya başladı!
17 Temmuz 2018 10:02

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, dünyadaki toplam buğday alanlarının yüzde 3.5’ini oluşturmasına rağmen, üreticilerin sorunlarına kalıcı çözüm bulunamaması nedeniyle Türkiye’nin, diğer pek çok tarım ürününde olduğu gibi buğdayda da tehlike çanlarının çalmaya başladığını söyledi.

 

 

BUĞDAY ÜRETİMİNDE SORUNLAR BÜYÜK

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bir zamanlar dünyanın tahıl ambarı olarak bilinen Türkiye’de, son 15 yılda uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle, buğday üretiminde ciddi sorunlar yaşandığını belirtti.

 

 

GİRDİ MALİYETLERİ YÜZDE 50 ARTTI

 

 

Ülkemizde, tarımın en önemli girdilerinden olan mazot, yem, ilaç ve gübrede ithalata bağımlılığın arttığını, bu olumsuz tablonun da girdi maliyetlerine yansıdığını kaydeden Ömer Fethi Gürer, “Çiftçi artan girdi maliyetlerinin altında ezilirken 2018 yılı için ton başına 1050 lira TL olarak açıklanan buğday alım fiyatları da beklentilerin çok altında kaldı. Girdi maliyetleri geçen yıla göre yüzde 50 artarken, alım fiyatlarındaki artış oranı yüzde 10’da kaldı” dedi.

 

 

GÜBRE FİYATLARI DAHA DA ARTACAK

 

 

Bu yılın başından itibaren Amonyum nitratlı gübrelerin patlayıcı maddelerde kullanılması nedeniyle tüm gübrelerin barkot ile izlenmesi uygulamasına geçildiğini de anımsatan Gürer, bu uygulamanın gübre fiyatlarını daha da artıracağından endişe edildiğini dile getirdi.

 

 

MALİYET ARTIYOR, TMO’NUN ALIM FİYATI NEREDEYSE YERİNDE SAYIYOR

 

 

Geçen yıl 940 lira olan Anadolu Kırmızısı Sert ekmeklik buğdayın 2018’de 1050 lira, geçen yıl 1000 lira olan makarnalık buğdayın bu yıl 1100 lira olarak belirlendiğini hatırlatan Ömer Fethi Gürer, maliyetler artarken, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım fiyatlarının neredeyse aynı kalmasının, çiftçiyi sıkıntıya soktuğunu belirtti.

 

 

ÇİFTÇİ BU YIL DA ZARAR ETTİ

 

 

Yüksek girdi maliyetlerindeki artışın, çiftçinin belini büktüğüne dikkat çeken Gürer, buğdayın ton başına maliyetinin 1160 lirayı geçtiği bir dönemde, TMO’nun buğday alım fiyatlarını 1050 lira olarak açıklaması, bu yıl da çiftçinin zarar etmesine neden olduğunu ifade etti.

 

 

GÜMRÜK VERGİLERİ DÜŞÜRÜLECEĞİNE, GİRDİ MALİYETLERİ AZALTILMALI

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, buğdaya verilen ton başına destekleme primlerinin yıllardır aynı seviyede kaldığını, zaman zaman enflasyon bahane edilerek, hasat zamanında ithalat gümrük vergilerinin düşürüldüğünü, bu durumun da üreticinin ürünü daha ucuz fiyata satmak zorunda kalmasına neden olduğunu belirtti.

 

 

NE YAZIK Kİ, TÜRKİYE ARTIK BUĞDAY İTHAL EDİYOR

 

 

Türkiye’de son 20 yıldır buğday üretiminin 20 milyon ton ila 21 milyon ton arasında değiştiğini belirten Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizin nüfusu 20 yılda 20 milyon kişi arttı. Türkiye’de nüfus artarken, üretimin yerinde sayması, ister istemez bu üründe ülkemizin dışa bağımlı hale gelmesine neden olmaktadır. Ülkemiz geçen yıl 5 milyon ton buğday ithal etti. Buğday ekim alanları sürekli daralmakta, üretim, maliyet artışı ve verimlilik sorunu, böylesine önemli bir üründe, ülkemizi ithalatçı bir konuda düşürmektedir” diye konuştu.

 

 

ÇİFTÇİYE SAHİP ÇIKIN

 

 

Tarım yapılabilen 24 milyon hektara yakın alan içinde yüzde 49 ile en büyük payı tahılların aldığını, tüm tarım alanlarının 3’te 1’inde, tahıl alanlarının ise 3’te 2’sinden fazlasında buğday yetiştirildiğini ifade eden Ömer Fethi Gürer, “ Ancak ülkemizde tarım alanında uygulanan yanlış politikalar, dünyada buğday alanlarının yüzde 3.5’ini oluşturan Türkiye’de, bu ürünün yeterince değerlendirilemediği gibi buğday ithal eden bir ülke haline gelmemize neden olmuştur. Yüksek girdi maliyetleri, çiftçinin üretimden kaçmasına neden oluyor. Çiftçi ürününün karşılığına alamazken, tüketiciye de ürün pahalıya satılıyor. Desteklemeler amacına uygun olarak yapılamıyor. Çiftçiye sahip çıkılmadığı için kazanan tüccar oluyor. Kaybeden ise üretici ve tüketici oluyor” şeklinde konuştu.

 

AKP hükümetinin en başarısız olduğu alanlardan birinin da tarım olduğuna dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, yeni Tarım Bakanının, tarıma ve çiftçiye sahip çıkmasını umut ettiklerini belirtti. Gürer, girdi maliyetlerinin azaltılması için bazı ürünlerdeki vergi yükünün azaltılması gerektiğine işaret ederek, “ buğday alım fiyatları belirlenirken, gübre, mazot, ilaç ve diğer girdilerdeki artışın da dikkate alınması gerekiyor. Destekleme primleri artırılmalı. Buğday ekim alanlarındaki daralmanın önlenmesi için gerekli tedbirler alınmalı. Çiftçi borçlarının faizleri silinmeli” ifadelerini kullandı.

IMG-20180717-WA0002 IMG-20180717-WA0003 IMG-20180717-WA0004