CHP’li Gürer: Bor’da gizli hazine var mı, yok mu?

CHP’li Gürer: Bor’da gizli hazine var mı, yok mu?
4 Ekim 2017 10:11

Niğde gazetelerinde “Bor’da hazine var” başlığı ile çıkan haberlerde yer alan petrol kaya Gazı rezervlerinin yetersiz olduğu TPAO Genel Müdürünce açıklanmıştı. Yeniden bu konunun gündeme gelip, var diye açıklama yapılmasına tepki gösteren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: “En yetkili kurum TPAO’nin açıklaması dışındakiler dilek ve temennidir. Vatandaşa doğru bilgi verilmeli ve hayal pazarlanmamalıdır “dedi.

 

 

 

Bor ilçesinde petrol ve kaya gazı rezervi var mı, yok mu? Farklı kurumların farklı açıklamaları kafa karıştırıyor.

 

 

TPAO YOK DİYOR

 

 

MTA raporlarına dayandırılarak geçmiş yıllarda zaman zaman Bor ilçesinde önemli rezervlerin bulunduğu açıklanmış, TPAO Genel Müdürü Besim Şişman KİT Komisyonunda CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorusuna verdiği yanıtta, bölgede petrol emaresi bulunmadığı belirtmişti.

 

 

PETROL MUAMMASI

 

 

Ancak önceki gün Uluslararası Enerji Hammaddeleri ve Enerji Zirvesi’nde yetkililer tarafından yapılan açıklamada Bor ilçesinde önemli miktarda kaya gazı rezervinin bulunduğu bildirildi. Farklı zamanlarda, farklı kurum yetkililerinin yaptığı farklı açıklamalar ise bölgede petrol ve kaya fazı rezervinin gerçekten olup olmadığını bir muamma haline getirdi.

 

 

BOR PETROLÜ ENERJİ ZİRVESİNDE YİNE GÜNDEME GELDİ

 

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı desteğiyle gerçekleşen INERMA zirvesi’nde ısıtıldığında petrol ve gaz üreten organik bir kayaç türü olan shale gas (şeyi gazı) ya da bitümlü shale olarak da adlandırılan kaya gazı konuşuldu.

 

 

İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Enerji Hammaddeleri ve Enerji Zirvesi ile Sergisi’nde (INERMA) konuşan Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Güven Önal, en fazla kaya gazının Bolu Göynük’te sonra Niğde’nin Bor İlçesinde, Konya’nın Ereğli İlçesinde ve Ankara’nın Beypazarı ile Nallıhan’da bulunduğunu ifade etti.

 

 

GÜRER: “KİME İNANACAĞIZ”

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise 2006 yılından bu yana devam eden süreçte, Niğde’nin Bor ilçesi ile Konya’nın Enerji ilçesini kapsayan havzada zaman zaman petrol ve kaya gazı rezervlerine rastlandığı yönünde yetkili kurumlardan açıklama yapıldığını, son olarak da İstanbul’da düzenlenen INERMA toplantısında yapılan benzer bir açıklamanın basına yansıdığını belirterek, “Oysa TPAO Genel Müdürü Besim Şişman, KİT Komisyonu Toplantısında Niğde’nin Bor ilçesi ve çevresinde petrol ve kaya gazı rezervine rastlanmadığını açıklamıştı” dedi.

 

 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, KİT Komisyonunda soruları yanıtlayan Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Besim Şişman’ın, Niğde’nin Bor ilçesi ve çevresinde petrol ve kaya gazı rezervine rastlanmadığı yönündeki açıklamasını da hatırlatarak, “KİT Komisyonu toplantısında, TPAO Genel Müdürü Besin Şişman’a soru yöneltmeden önce Niğde -Bor ve Konya-Ereğli havzasında MTA’nın yaptığı sondaj çalışması sonunda 8 milyar ton petrol üretebilen kaya gazı tespit edildiği yönündeki raporu hatırlatmıştım. Aynı toplantıda 2007 yılında Bor Badak köyü yakınlarında sıvı petrol bulgusuna rastlandığı, 2008 yılında, Konya-Ereğli Yeni köy ve Acıkuyu köyü çevresinde 8 kuyuda sıvı petrollü şeyl bulunduğu diğer kuyularda 40 metre kalındığında petrol üretebilen kayalar tespit edildiği şeklindeki MTA raporlarını detaylı bir şekilde okuduktan sonra, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın 2008 yılında Bor ilçesinde başlatılan sondaj çalışmalarından 5 yıl sonra yaptığı ‘Bor-Badak mevkiinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Genel Müdürlüğü tarafından açılan kuyudan petrol ve kaya gazı rezervlerine rastlanmış ancak kalitesinin iyi olmadığı tespit edilmiştir’ şeklindeki açıklamalarını hatırlattım. Toplantıda ayrıca Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun (Niğde’de petrol bulundu) şeklindeki açıklamasını anımsattım. Açılan kuyuların geri kapatıldığını hatırlatarak, Türkiye’deki petrol rezervlerinin yetirince araştırılıp araştırılmadığını, teknolojinin geliştiği bu koşullarda yapılacak çalışmaların daha kapsamlı olması gerektiğini belirttim ve halk arasında ‘yabancılar burada petrol çıkarılmasını istemiyor’ yönündeki genel düşünceyi ifade ettim” diye konuştu.

 

 

KİT Komisyonu Toplantısındaki sorusuna, TPAO Genel Müdürü Besim Şişman’ın verdiği yanıtı da anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sayın Genel Müdürü, sorumuzu yanıtlarken, MTA’nın kazdığı kuyularda petrol emarelerinin görüldüğünü, ancak bunun üretilebilir rezerv olmadığını ifade etmişti. Hatta ben MTA’nın resmi internet sitesinde bilgileri örnek verdiğimde, TPAO Genel Müdürü, o bilgilerin doğru olmadığını, orada bir rezervin bulunması halinde TPAO olarak üretim yapabileceklerini belirtmişti” diye konuştu.

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2000’lı yılların başından itibaren Niğde’nin Bor ilçesi ve çevresinde, resmi kurumların farklı dönemlerde yaptığı farklı açıklamaların kafa karışıklığına da yol açtığını kaydederek, “Bir bakan bizzat açıklama yapıyor ve petrol bulunduğunu belirtiyor. Sonraki bakan bunun olmadığını söylüyor. MTA resmi internet sitesinde petrol ve kaya gazı rezervlerinden bahsederken, TPAO tam tersi bir görüş bildiriyor. Daha sonra yine bakanlık tarafından düzenlenen enerji zirvesinde bu kez heyecanlandıracak bilgiler veriliyor. Artık bu işe bir nokta konulması gerekiyor. Orada gerçekten petrol ve kaya gazı var ise yetkililer gereğini yapsın, Şayet yok ise, her seçim dönemi öncesi oradaki insanların umutlarıyla oynanacak açıklamalarda bulunulmasın. Kurumlar arasında bile burada petrol ve kaya gazı olup olmadığı yönünde tam anlaşılır ifadeler kullanılmıyor” şeklinde konuştu.