CHP’li Gürer: Bakanlık ‘Sağlık Şarlatanlarının’ önüne geçemiyor!

CHP’li Gürer: Bakanlık ‘Sağlık Şarlatanlarının’ önüne geçemiyor!
12 Haziran 2017 10:40

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, TV’lerde ve internet sitelerinde vatandaşların bilgi eksiğini istismar ederek, ürün satışı yapanlara adeta isyan etti.

 

 
DÜŞÜNDÜRÜCÜ RAKAMLAR

 
Bakan Akdağ’ın verdiği bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı, bu konuda geçen yıl 5056 internet sitesinin erişiminin engellenmesini talep etti. 4 bin 590 internet sitesi tüketiciyi yanıltmaktan Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bildirildi, 8 milyon 700 bin TL idari para cezası uygulandı. 138 kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu. 1115 televizyon ve radyo programının CD’leri incelenip 5 TV kanalının kapatılması için RTÜK’e başvuruldu.

 
TV PROGRAMLARI DENETLENİYOR MU?

 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sözlü soru önergesi verdi. Ömer Fethi Gürer, önergesinde “Ülkemizde doktor yerine farklı bitkilerle sağlık bulunacağı yönünde televizyonlarda kimi profesörlerin de anlattığı tedavi yöntemleri ve bu bağlamda yayınlanan kitaplar bir bilimsel incelemeye tabi tutulmakta mıdır? Bu konuda yapılan çalışmalar var mıdır? Bu bağlamda bir denetim yapılmakta mıdır?” şeklindeki sorular yöneltti.

 
Soru önergesini Meclis kürsüsünden yanıtlayan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorusunu çok önemli bulduğunu belirtti. Konuyu iki boyutta ele aldıklarını anlatan Bakan Akdağ, “Eğer tıp doktorları tarafından anlatılıyorsa bitkisel tedavi de bir tedavi biçimidir gerçekten. İçeriğine bakmak lazım. İçeriğinde bilim dışı bir söz, tutum varsa Hekimlik Meslek Etiği Kuralları’nı ihlalden işlem yapıyoruz. Eğer bu yöntemler yetkisiz, hekim dışı kişilerce anlatılmakta ise durum değişiyor. Yürürlükteki kanunumuza göre bu suçtur, bu fiilî işleyen kişiler bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılırlar” dedi.

 
8 MİLYON 700 BİN TL PARA CEZASI…

 
Bu konuda internet siteleri ve uydu kanallarının çok kullanıldığını anlatan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “2016 yılında 5.056 internet sitesini tamamen erişime engellenmesi talebiyle Erişim Sağlayıcıları Birliğine bildirmiş durumdayız. Çok yakın takip ediyoruz bu meseleyi. Ayrıca 4.590 adet internet sitesi de yapılan tanıtımların tüketiciyi yanıltıcı nitelikte olması sebebiyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğüne bildirilmiştir. Bu hususta 8 milyon 700 bin lira idari para cezası uygulanmıştır. Tüketicinin bilgi eksikliğini istismar ederek ürün tanıtımı yapan, satışını gerçekleştiren kişiler için de cumhuriyet başsavcılıklarına 138 suç duyurusunda bulunmuş durumdayız” şeklinde konuştu.

 

 

BAKANIN İSYANI

 
Konunun enteresanlığına değinen Bakan Akdağ, “ Gerçekten bu işin şarlatanlığını yapanları kapıdan kovsanız bacadan, bacadan kovsanız pencereden içeri girmeye çalışıyorlar. Hep birlikte bu hususta toplumdaki farkındalığı da artırmak zorundayız. Bunun için de Bakanlığımız kamu spotlarıyla ve diğer çalışmalarla bu farkındalığı da artırmaya çalışmaktadır” dedi.

 
5 TV KANALINA KAPATMA TALEBİ…

 
Bakan Akdağ, RTÜK’e 5 televizyon kanalının kapatılması talebini ilettiklerini ifade ederek, 1.115 televizyon ve radyo programının CD’lerinin incelendiğini ve bunlara idari para cezası uygulanması için yazışma yaptıklarını bildirdi.

 
RTÜK’E VE BAŞSAVCILIKLARA ÇAĞRI: “İŞİ UZATMAYIN”

 
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Şimdi bütün hususlarda ben bu soruyu da vesile bilerek hem RTÜK’ü hem cumhuriyet başsavcılıklarını görevlerini hızlı biçimde yerine getirmeleri için buradan sizin huzurunuzda uyarıyorum. Bu mahkemeler iki sene, üç sene sürdüğü zaman bu işin iki sene, üç sene süreceğini bilen adamlar zaten yapacaklarını yapıyorlar, atı alan Üsküdar’ı geçiyor. Onun için biz üstümüze düşeni yapıyoruz ama bu yetmiyor, gerekli kurumların RTÜK ve Cumhuriyet Savcılıklarının, mahkemelerin de işlerini, vazifelerini hızla yerine getirmeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.