CHP’li Gürer Bakan’a sordu: Yunanlılar Taşoz Adası’nda nasıl petrol çıkarıyor?

CHP’li Gürer Bakan’a sordu: Yunanlılar Taşoz Adası’nda nasıl petrol çıkarıyor?
5 Kasım 2018 09:51

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada, Bakanlığın tüketici yerine enerji üreten şirketleri koruduğunu söyledi.

 

 

Enerji fiyatlarında üç ayda bir düzenleme yapılması gerekirken, 2 ayda 3 kez zam yapıldığını hatırlatan Gürer, kayıp-kaçak bedellerinin de vatandaşın sırtına yüklenmesinin kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Konuşmasında Bakan Fatih Dönmez’e çeşitli sorular da yönelten Gürer, enerji kesintilerinin yarattığı sorunlar, tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerji bedellerinin faizleri, enerjide dışa bağımlılık, EPDK tarafından verilen lisanslar, maden ocaklarındaki iş kazaları, Eti Maden’in kendi mülkünü boşaltıp yüksek miktarda kira ödemesi, kültür varlıklarında bulunan havzalarda yapılan termik santrallerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına ait bütçenin görüşmeleri yapıldı. AK Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç Başkanlığında toplanan komisyonda, Bakan Fatih Dönmez bir sunum yaparken, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de söz olarak çeşitli sorular yöneltti ve bakanlığın faaliyetleriyle ilgili eleştirilerde bulundu.

 

 

ZAMLAR TÜKETİCİNİN BELİNİ BÜKTÜ

 

 

Bakanlığın elektrik ve doğalgazda tüketici yerine enerji üreten şirketleri koruduğuna vurgu yapan CHP Milletvekili Gürer, enerjide bu yıl yapılan zamların tüketicinin belini büktüğünü ifade etti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) enerji fiyatlarında üç ayda bir düzenleme yapması gerekirken, 2 ayda üç kez zam geldiğini hatırlatan Gürer, kayıp kaçak bedellerinin de vatandaşın sırtına yüklenmesine tepki gösterdi.

 

TARIMSAL SULAMADAN KAYNAKLANAN ENERJİ BORÇLARI

 

 

Tarımsal sulamada kullanılan enerji bedellerinin faizlerinin, çiftçileri zora soktuğuna işaret eden Gürer, faizlerin katlandığını, ödeme gücü olmayan çiftçiler için icra yoluyla tahsilat yapıldığını belertti. Enerji tüketim bedellerinin artık özel firmalar tarafından yapıldığını söyleyen Gürer, bu firmaların borçlu çitçilere acımasızca davrandığını ve hasat dönemini beklemeden çiftçilerin elektriklerinin kesildiğini anlattı.

 

 

ENERJİ KESİNTİLERİ

 

Enerji kesintilerin sıklaştığını bu durumun elektrikli aletlere ciddi zararlar verdiğini kaydeden Gürer, enerjide dışa bağımlılığın arttığına dikkat çekti.