CHP’li Gürer: Bakan Pakdemirli’nin meralardaki daralmadan haberi yok!

CHP’li Gürer: Bakan Pakdemirli’nin meralardaki daralmadan haberi yok!
6 Aralık 2019 11:12

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yem fiyatları ve girdi maliyetlerindeki artışlar ve mera alanlarının azalması gibi nedenlerden dolayı hayvancılığın ciddi sorunlar yaşadığını belirtti.

 

 

2003 yılında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü arasında imzalanan bir protokol ile Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi (KASDEP) başladığını hatırlatan CHP’li Gürer, “Niğde ilinde de Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri oluşturulup ortakları genelde yeşil kartlılardan oluşan bu yapılanmalara büyükbaş hayvan dağıtımı sağlandı. Ödeme süreleri Aralık 2019’da doluyor, ancak kooperatif üyeleri borçlarını ödeyemez durumdalar ve bu nedenle borçlarının ertelenmesini bekliyorlar. Yoksa büyük mağduriyetler yaşayacaklar. Fayda görsünler derken daha da sorunlu bir noktaya taşınmış olacaklar çünkü hayvancılıkta yaptıkları giderleri gelir olarak alamadıkları için mağdurlar” dedi.

 

 

Gürer, hayvancılıkta yaşanan sorunları Tarım ve Orman Bakanına yazılı soru önergesiyle iletti.

 

 

BAKAN’A GÖRE MERALARDA AZALMA YOK AMA…

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hayvancılığa 2018 yılında 3,7 Milyar TL, hayvancılık desteği verildiğini açıkladı.

 

 

Bakan Pakdemirli’nin, “TÜİK tarafından yayınlanan verilere göre mera varlığımızda bir azalma görülmemektedir” şeklindeki açıklamasına ise Gürer yanıt verdi: “1960’da Türkiye’de var olan mera arazisi 28,7 milyon hektarken, 2016’da 14,6 milyon hektara düştü! Bakan bu durumdan haberdar değimli? Veriler güncellendiğinde mera alanlarındaki daralmanın daha da artığı görülecektir. Bakanlık bu rakamı vermekte imtina etmektedir. TÜİK bu anlamda son durumu açıklamalıdır. Mera sorunu hayvancılığın en önemli sorunudur. Hayvanların kapalı alanda 12 ay sürekli fiyatı artan yemle beslenmesi, süt ve et maliyetini doğrudan etkilemektedir. Hayvancılığın geleceği için doğal yem alanları korunmalıdır. Uzun yıllar plansız ve düzensiz hatta amaç dışı kullanılan mera alanları önemli ölçüde işlevini yitirmiştir. Çeşitli etkilenmeler meralar için önemli sorunlar üretmiştir. 1940 yılında bir hayvan birimi (HB) başına 3.38 ha mera alanı düşerken, hayvan sayısındaki artışa rağmen günümüzde bu değerin 1.18 ha’alana kadar gerilediği ifade edilmektedir. Bu bağlamda sorun ciddidir ve çözüm odaklı, hızlı uygulamalar ile mera alanlarına korunma ve bakım sağlanıp, genişletilme çalışmaları yapılmalıdır” dedi.

 

 

BAKAN: “ÇALIŞMA YAPIYORUZ!”

 

 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli “Kaliteli kaba yem üretimini artırarak hayvanların çayır meralardaki aşırı otlatma baskılarını azaltmak için Çayır Mera ve Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi uygulanmaktadır. Mera, yaylak ve kışlakların ıslah edilerek otlatma kapasitelerinin artırılması, ot kalitesinin iyileştirilmesi, toprak muhafaza tedbirinin uygulanarak, erozyonun önlenmesi amacıyla, Bakanlığımızca mera ıslah ve amenajman projeleri uygulanmaktadır. Mera, yaylak ve kışlaklar 4368 sayılı Mera Kanunu ve Mera Yönetmeliğinin ilgili maddelerince hayvancılık yapan üreticilere kiralanmakta ve etkin kullanımı sağlanmaktadır. Bakanlığımızca başlatılan yeni projeler ve mevcut çalışmalar kapsamında hayvancılığa önemli destek ve teşvikler sağlanması, hayvancılığın geliştirilmesi, verim ve kalitenin arttırılması planlanmıştır. Tüm bu çalışmalar sonucunda hayvancılık sektörünün gelişmesi ile birlikte istihdam artışına da katkı sağlanmış olacaktır.” Gürer, Bakanlığın uyguladığı projelerin hayvancılığın sorunlarına çözüm üretmediğinin alanda görüldüğünü belirtip artan Yem fiyatları ile girdilerin genelinde oluşan masraflar hayvancılık yapanları ciddi ölçüde bu işi bırakma noktasına taşımaktadır ”dedi.