CHP’li Gürer: Asfalt mı, beton mu denemesi 15 yıldır sürüyor!

CHP’li Gürer: Asfalt mı, beton mu denemesi 15 yıldır sürüyor!
8 Ocak 2019 10:24

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, plansız ve düzensiz bir şekilde yapılan karayollarında bitmek bilmeyen onarımları ve bu nedenle harcamaları Bakana sordu. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına karayollarında asfalt yerine, neden daha kullanışlı, güvenli ve ucuz olan beton kullanılmadığını da sordu.

 

 

 

Önergeyi yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, onarımların karayollarında trafik yükünün artmasından kaynaklanan bozulmalar nedeniyle yapıldığını belirtti. Bakan Turhan, asfalt yerine beton kullanımı için 2004 yılından bu yana deneme çalışmalarının yapıldığını, bu konuda teknik araştırmaların halen devam ettiğini bildirdi.

 

 

ASFALT VE YOL BAKIM ÇALIŞMALARI BİTMEK BİLMİYOR

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde karayollarında, özellikle ulaşımın yoğun olduğu bölgelerde asfalt yenileme ve yol bakım çalışmalarının sürekli yapıldığını belirtti. Ömer Fethi Gürer, Bu durumun trafik akışını aksattığı gibi önemli ölçüde maddi külfeti de beraberinde getirdiğine dikkat çekti.

 

 

BETON MU ASFLAT MI?

 

 

Son yıllarda karayollarında birden çok onarım ve asfalt çalışması yapılan ihale sayısının açıklanmasını isteyen Gürer, “Beton yol olarak bu yolların yapılması halinde aynı gider tutarı ve çalışma oluşmakta mıdır? Beton ve asfalt yol mukayesesi gün değil genel kullanım olarak düzenli irdelenerek mi ihaleler yapılmaktadır? Asfalt yanıcılığına göre beton daha avantajlı ve çalışanların sağlığı açısından da daha doğru bir ürün olmasına rağmen neden beton yol yaygınlaştırılmamaktadır? Özellikle iller arası yollarda asfalt maliyetini ve sürekli yenilemeyi düşürecek beton kullanılarak yol yapımına ağırlık verilmesi düşünülmekte midir?” şeklinde sorular yöneltti.

 

 

TRAFİK YOĞUNLUĞU ARTINCA, YOL BOZULUYOR

 

 

Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, sathi kaplama olarak yapılan bölünmüş yollarda trafik yoğunluğunun artması nedeniyle yolun taşıma gücünün arttırılması için Bitümlü Sıcak Karışım (BSK) kaplamalı olarak yapıldığını anlattı.

 

 

BAKANA GÖRE HARCAMALAR MAKUL SEVİYEDE

 

 

Karayollarındaki yapılan çalışmalarda makul seviyede tutulmasının hedeflendiğini kaydeden Bakan Turhan, “Bu çerçevede, karayolu ağımızdaki bakım, onarım ve yenileme çalışmalarına ihtiyaç duyulan süreler, genel olarak proje ekonomik ömürleri ve öngörüleri doğrultusunda esnek üstyapı tekniğine uygun şekilde gerçekleşmektedir” dedi.

 

 

Karayolu üstyapılarının, kullanılan malzemelerin niteliklerine göre esnek (asfalt) veya rijit (beton) olmak üzere iki ana kategoriye ayrıldığını vurgulayan Bakan Turhan, bu üstyapılar arasında; proje tasarımı, uygulama tekniği, yapım koşulları, bakım/onarım koşulları, çevresel ve iklimsel koşullar, başlangıç maliyetleri, sürdürülebilirlik, konfor gibi birbirlerine göre avantaj ve dezavantajlarının bulunduğu birçok hususun olduğuna dikkat çekti.

 

 

Yollarda kullanılan esnek üstyapıların, uluslararası alanda kabul gören güncel tasarım yöntemlerine uygun olarak tasarlandığını belirten Bakan Turhan, “Ülkemizdeki değişik trafik kategorileri, topografık yapı ve iklim farklılıklarını kapsayan muhtelif yollarda beton kaplamalı yol yapımı deneme kesimleri inşa edilerek, beton yolun dayanıklılığı gözlemlenmiş ve buna bağlı olarak görüşlerin netleştirilmesi sağlanmıştır” açıklamasında bulundu.

 

 

BETON DENEMESİ 2004 YILINDA BAŞLADI

 

 

Bakan Turhan, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 2004 yılından sonra Afyon – İscehisar Yolunda 2 km, Hasdal Kavşağı- Kemerburgaz Yolunda 3,5 km, Ordu-Ulubey Devlet Yolunda bor katkılı çimento ile 1 km ve Karamürsel Şehir Geçişinde 1,6 km deneme amaçlı beton yolların yapıldığını da ifade ederek, “Bu çalışmalarla beton yol projelendirme ve yapım teknolojileriyle ilgili bilgi birikimi ve tecrübeler arttırılmış, ‘Beton Yol Kaplamaları Teknik Şartnamesi’ hazırlanarak yürürlüğe konulmuştur. Ayrıca ülkemiz koşullarına özgün beton yol tasarım rehberi çalışmaları devam etmekte olup en kısa sürede yayımlanması hedeflenmektedir” diye konuştu.

 

 

TEKNİK ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

 

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, Silindirle Sıkıştırılabilir Beton yollar (RCC) gibi Ülkemiz koşulları için daha uygun olabilecek beton yolların geliştirilmesine yönelik teknik araştırma çalışmalarının da devam ettiğini sözlerine ekledi.

 

 

ÖNGÖRÜSÜ SORUNLU KGM

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Bakan Turhan’ın verdiği yanıtlardan, karayollarında asfaltlama ve üst yapı çalışmalarının plansız ve öngörüsüz şekilde yapıldığının anlaşıldığını belirtti.

 

 

Şehirler arası yollarda sürekli asfalt kaplama ve onarım çalışmalarının yapıldığını anlatan Ömer Fethi Gürer, “Sayın Bakan bu çalışmaların sıklığına gerekçe olarak, trafik yükünün arttığını göstermektedir. Hangi güzergâhlarda, hangi yolların trafik yükünün ne zaman artacağına dair bir öngörü olmadan yapılan plansız ve düzensiz çalışmalar, sürekli olarak yenileme ve onarım gerektirdiği için milyarlarca lira yollara saçılmaktadır” dedi.

 

 

Gürer, “Sayıştay raporunda yer aldığı biçimi ile 2017 yılı sene başı yatırım ödeneğinin 10.989.842.000,00TL iken sene sonu ödeneği yıl içinde eklenenlerle birlikte 20.911.478.270,00TL olduğu görülmektedir. Sene sonu bütçesi sene başında öngörülen bütçeye göre yaklaşık %100 oranında artış göstermiştir. Bu durum dahi KGM’nin sağlıklı bir yıllık program hazırlamasında sorun yaşadığını göstermektedir” dedi.

 

 

15 YILDIR DENENİYOR AMA…

 

 

Asfalt yerine beton kullanımı konusunda 2004 yılında yapılan deneme çalışmaları ile sonrasında başlatılan teknik araştırmaların da henüz sonuçlanmamış olmasının dikkat çekici olduğuna işaret eden Ömer Fethi Gürer, “15 yıl önce başlayan beton kullanımı deneme çalışmaları halen sonuçlanmamış. Asfalt yerine beton kullanımının uygun olduğu yolların bir an önce belirlenerek, bu yollarda beton kullanılması ve her yıl yeniden onarım yapılmaması için planlı ve düzenli bir çalışma yapılarak, karayollarının uluslararası standartlara ulaştırılması gerekmektedir” diye konuştu.