CHP’li Gürer: AKP, TÜİK verilerini bırakıp sokağın sesini dinlesin!

CHP’li Gürer: AKP, TÜİK verilerini bırakıp sokağın sesini dinlesin!
16 Eylül 2019 19:00

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TÜİK verileri ile işsizlik sorununun açıkça görüldüğünü ve asıl işsizliğin TUİK rakamlarını katladığını söyledi. İktidarın, sokağın sesini duyması gerektiğini ifade eden Gürer, “İktidar işsizliğe çözüm ararken, TÜİK verilerini bırakıp sokağın sesini duymalıdır” dedi.

 

 

 

“Depresyon ilacı kullananların sayısı patladı”

 

 

Geniş tanımlı işsizliğin 8 milyon olduğunu ve 2 milyona ulaşan üniversite mezunu işsiz bulunduğunu hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Depresyon ilacı kullananların sayısı patladı. Aile huzursuzlukları katladı. Boşanmalar arttı. Madde bağımlılığı çoğaldı. İntiharlar, kendini yakan insanlar işsizlik nedeni ile çoğaldı” dedi.

 

 

“Emeklilikte yaşa takılanlar, çözüm için kapıları aşındırıyor”

 

 

Emeklilikte yaşa takılanların ve ailelerinin de büyük mağduriyet içerisinde olduğunun altını çizen CHP’li Gürer, “Emeklilikte yaşa takılanlar çözüm için kapıları aşındırıyor. Geçici ve mevsimlik işçiler, kıdemsiz, ihbarsız, güvencesiz ve kadrosuz çalışıyor. Toplum Yararına Proje kapsamında çalışanlar, taşeronda kalanlar her an işsiz kalacak durumdalar. İşini kaybetme duygusu bu insanlara köle gibi çalışma şartlarını dayatıyor. Çocuk işçilik yaygınlaşıyor. Kayıt dışı çalışma artıyor. İşsizler kadar çalışanlarda mutsuz, huzursuz, kaygılı. İktidar çözüm konusunda doğru uygulamalar yerine günlük politikalar ile süreci geçiştirmeye çalışıyor.

 

 

İşsizlik oranı %13,0 seviyesinde gerçekleşti

 

 

TÜİK açıklaması ile Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2019 yılı Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 938 bin kişi artarak 4 milyon 253 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 2,8 puanlık artış ile %13,0 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 3,2 puanlık artış ile %15,3 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 5,4 puanlık artış ile %24,8 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 2,9 puanlık artış ile %13,3 olarak gerçekleştiği açıklandı, Bu veriler belirlenen ölçüm metodu ile saptanıyor. Bu rakamlar dahi sorunun boyutlarını yansıtıyor.

 

 

Kayıt dışı artıyor

 

 

Haziran 2019 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,2 puan artarak %35,2 olarak gerçekleşti. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,8 puan artarak %23,2 olduğu açıklandı. Bu rakamlar çok yönlü inceleme ile ele alınsa daha yüksek verilere ulaşmak mümkün. AKP iktidarı, kayıt dışı ile mücadele edildiğini söylense de bu alanda da başarısız olduğu açıkça görülüyor, Kayıt dışı giderek olağanlaşıyor. Yabancı uyruklu kaçak işçi çalıştırmak denetim yetersizliğinden olağanlaşıyor. Bu bağlamda Çalışma Bakanlığı, yeterli denetim sağlamıyor. Alanlarda kayıt dışı çalışanların sayısındaki artış gözle görülür biçimde arttı” dedi.