CHP’li Gürer: 10’uncu Kalkınma Planındaki tasarruf tedbirleri uygulandı mı?

CHP’li Gürer: 10’uncu Kalkınma Planındaki tasarruf tedbirleri uygulandı mı?
20 Ekim 2019 17:10

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kamuda uygulandığı söylenen tasarruf tedbirleri ve 10’ncu Kalkınma Planında hedeflenen sonuçlara ulaşılıp ulaşılmadığının tespit edilerek, konunun kapsamlı olarak ele alınması için hazırlamış olduğu Meclis Araştırma Önergesini TBMM’ye sundu.

 

 

“HER YURTTAŞA DOĞRUDAN YANSIYOR”

 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde tasarruf tedbirlerininin özellikle yaşadığımız dönemde önemine vurgu yaptı. Kamuda uygulandığı söylenen tasarruf tedbirlerinin her yurttaşa doğrudan yansıdığının altını çizen Gürer, “Alındığı söylenen tasarruf tedbirlerinin boyutları, durumu, hedeflenen önlemler ve yansımaların incelenmesi için vermiş olduğu Meclis Araştırma Önergesinin önemine değindi.

 

 

“TASARRUFLARIN ARTIRILMASINA YÖNELİK ÖNLEMLER SÖZDE KALMASIN”

 

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin orta-uzun dönem kalkınma hedeflerini yakalaması açısından istikrarlı ve yüksek bir büyüme sağlanmasının önem taşıdığını söyleyerek, “Büyümenin sağlıklı bir yapıda sürdürülmesi için yatırımlarda da istikrar sağlanması gerekmektedir. Türkiye’nin yurtiçi tasarruf oranlarının yüzde 15’i oranının altındaki mevcut düzeyi, benzer gelir grubundaki ülkelere ve hızlı büyüyen ülkelere göre daha düşük seviyededir. Türkiye ekonomisi yatırımları ve büyümenin istikrarlı bir biçimde sürdürülmesi için tasarrufların artırılmasına yönelik önlemlerin sözde kalmaması önem taşımaktadır” dedi.

 

 

“10’UNCU KALKINMA PLANINDAKİ HEDEFLERE ULAŞILDI MI?”

 

 

Mevcut kaynakların etkinlikten uzak kullanımı anlamına gelen israfın, ekonomideki tasarrufları azalttığını ve doğal kaynakların üzerindeki baskıyı artırdığını söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “10 uncu kalkınma planı programı çerçevesinde, “yüksek ve istikrarlı bir büyüme dinamiği sağlamak üzere, en güvenilir ve kalıcı finansman kaynağı olan yurtiçi tasarrufların artırılması, artan yurtiçi tasarrufların üretken yatırımlara yönlendirilmesi ve israfın azaltılması amaçlanmaktadır.” Denilmektedir. Plan süreci tamamlandı. Bu bağlamda 10’ncu Kalkınma Planında hedeflenen sonuçlara ulaşılmış mıdır? Ulaşılmadıysa sebepleri saptanmış ve üzerinde çalışılmakta mıdır? Tasarruf tedbirlerinde israfta mevcut durum nedir? Kapsamlı olarak bütünü ile bir meclis araştırması, sorunu tüm boyutları ile ortaya dökecektir” ifadelerini kullandı.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın kendisine verdiği yanıtı hatırlattı. Gürer, saraydaki makam araçlarını ve koruma araçlarının sayısını istemişti, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise bu soruya cevap vermekten kaçınmıştı.

 

 

“SARAYIN ARAÇLARI TASARRUF TEDBİRLERİNE DAHİL Mİ?”

 

 

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Gürer, “Sayıştay’ın denetimine tabii olmayan Saray’a “9 kat zırhlı” 4 yeni makam aracı alındığını hatırlatarak, “Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’nin açtığı Zorunlu Mali Sorumluluk ve Kasko Sigortası hizmet alımı ihalelerine ilişkin resmi dosyalara göre, Cumhurbaşkanlığı’nın envanterinde 2’si limuzin olmak üzere 14 tane zırhlı araç, 28 tane 4×4 jip, 6 tane ambulans, iki tane itfaiye aracı, 30 tane motosikletin olduğu bilgisi basına yansımıştı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı bu konuda bir bilgi vermedi. Cumhurbaşkanlığına zırhlı araç alımında bir bütçe sınırı yok, ekonomik krize rağmen bu araçların gönül rahatlığıyla siparişi her gün gelen zamlarla perişan olan vatandaşa haksızlıktır. Bu araçlar da tasarruf tedbirlerine dahil mi” dedi.