CHP’li Güneş: IŞİD İzmit limanını kullanıyor

CHP’li Güneş: IŞİD İzmit limanını kullanıyor
14 Kasım 2014 13:30

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, geçtiğimiz günlerde Uluslararası Polis Teşkilatı İnterpol’ün Genel Sekreteri Ronald K. Noble’nin, ‘IŞİD’e destek vermek için cihatçıların Türkiye’ye deniz yoluyla gelip İzmit Limanını kullandığı’ açıklamasıyla ilgili olarak İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın cevaplandırması istemiyle TBMM’de soru önergesi verdi.

 

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş’in bugün TBMM’ye verdiği ve medya ile de paylaştığı önergesindeki soruların, İçişleri Bakanı Efkan Ala tarafından cevaplandırmasını isterken, İnterpol Genel Sekreteri Ronald K. Noble’nin iddialarını dünyanın saygın haber ajansları Associated Press ve BBC’nin servis ettiğini de hatırlattı. Soru önergesinde, “Habere göre Interpol (Uluslararası Polis Teşkilatı) Genel Sekreteri Ronald K. Noble, Monaco’daki 83’üncü Interpol Genel Kurulunda yaptığı konuşmada radikal cihatçıların Irak ve Suriye’ye ulaşmak için yolcu gemileriyle Türkiye’ye geldiğini belirtmiştir. Interpol Terörizmle Mücadele Direktörü Pierre St. Hilaire ise, IŞİD’e destek vermek için Türkiye’ye deniz yoluyla gelenlerin İzmit’i kullandığı bilgisini vermektedir. Buna ilaveten, havaalanlarının daha sıkı kontrol edilmeye başlanması nedeniyle son 3 aydır bu rotanın kullanılmaya başlandığı vurgulanmaktadır” diyen Güneş, İçişleri Bakanı’nı şu soruları yöneltti:

 

“Açıklamalarının ardından İzmit’teki limanlarda ve iskelelerde ne gibi önlemler alınmıştır? Sadece yük taşımacılığı yapılması gereken İzmit limanında yolcu taşımacılığına nasıl izin verilmiştir? İzmit’te yolcu gemileriyle gelen cihatçılar gümrük noktalarından nasıl geçmişleridir? Uluslararası baskılar sonucunda havalimanlarındaki denetimleri artıran hükümet alternatif rotalar mı geliştirmektedir? İzmit’in isminin en saygın uluslararası toplantılarda ve haber ajanslarında cihatçıların rotası olarak anılmasının sorumlusu kimdir?”

 

Bu haberlerin yeralmasının ardından Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu bir açıklama yaparak, Kocaeli’deki limanlardan sadece yük taşımacılığı yapıldığını ve yolcu taşımacılığı olmadığını, ayrıca limanların da sıkı denetim altında bulunduğunu belirtmişti.