CHP’li Gök’ün ‘Saraçoğlu Mahallesi’yle ilgili sorusuna, Bakan Kurum sessiz kaldı!

CHP’li Gök’ün ‘Saraçoğlu Mahallesi’yle ilgili sorusuna, Bakan Kurum sessiz kaldı!
21 Kasım 2020 10:13

CHP Ankara milletvekili Levent Gök’ün “Saraçoğlu Mahallesi Restorasyon Projesi için ilgili kanun gereği Mimar Bonatz’ın varislerinden izin alındı mı?” sorusuna karşı Bakan Murat Kurum sessiz kaldı

 
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun 20.11.2020 tarihinde gerçekleşen toplantısında söz alan CHP Ankara Milletvekili Levent GÖK Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a restorasyon amacıyla projelendirilen Ankara’nın ilk toplu konut girişimi Saraçoğlu Mahallesi’ne ilişkin sorular yöneltti.

 

 

Saraçoğlu Mahallesi’nde bulunan 280 ila 285 adet anıtsal ağacın korunacağının açıklandığını belirten GÖK, Bakanlığın anıtsal ağaçlar dışında bölgede bulunan yaklaşık 4000 tane ağacın korunması hususundaki tavrını sordu. Ayrıca Saraçoğlu Mahallesi’nin mimarı Bonatz’ın 1956 yılında vefat ettiğini ifade ederek Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre eser sahibinin haklarının 70 yıl boyunca korunmak zorunda olduğunu hatırlatan Levent GÖK, Kanun gereği koruyucu sürenin 2026 yılına kadar devam ettiğini vurguladı ve Bonatz’ın varislerinden restorasyon projesi için izin alınıp alınmadığını sordu.

 
Levent Gök’ün sorularına yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Saraçoğlu Mahallesi’nin mimarı Bonatz’ın varislerinden izin alınıp alınmadığına ilişkin soruya herhangi bir cevap vermekten kaçındı. Ankara Milletvekili GÖK, varislerden izin alınmamasının ağır hukuki sonuçlar doğurabileceğine değinerek “Devlet hukuka uygun davranmalıdır. Bu konuda meydana gelecek hak kayıplarının ortaya çıkaracağı maddi yükümlülükler yine halkımızın cebinden çıkacaktır. Bu tavır devlet ciddiyeti ile bağdaşmaz. Sayın Bakanın bu konuya cevap vermemesi anlaşılabilir bir tutum değildir.” dedi.