CHP’li Gök’ten Bakan Pekcan’a: Yerli nakliyecilerimiz pazar paylarını yabancılara terk etmek zorunda kaldı!

CHP’li Gök’ten Bakan Pekcan’a: Yerli nakliyecilerimiz pazar paylarını yabancılara terk etmek zorunda kaldı!
22 Kasım 2020 10:13

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, Türkiye’nin ihracat rekoru kırdığı geçtiğimiz ekim ayında yabancı taşımacıların pazar payının arttığını, geçiş belgesi engellerine takılan yerli taşımacıların payının düştüğünü ifade etti.

 

 

“Nakliyecilerimiz en büyük kayıpları Orta Asya pazarında yaşamış, bu pazarlarda taşımacılarımızın payı yüzde 15 gerilerken yabancıların payı yüzde 27 oranında artmıştır. Türkiye’den Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracat taşımalarında da benzeri bir durum yaşanmış, yerli nakliyecilerimizin pazar payı yüzde 11 oranında düşerken yabancıların payı yüzde 4 yükselmiştir.” diyen CHP’li Gök şunları kaydetti:

 

“Nakliyecilerimiz için en önemli pazar olarak kabul edilen Avrupa’da ise yerli taşımacılarımız paylarını yüzde 11 oranında yükseltmesine rağmen yabancılar paylarını yüzde 16 oranında artırarak yerli nakliyecilerimizi geride bırakmışlardır. İhracat hacmimizin artması ülke ekonomisinin genişlemesi için anahtar bir rol oynamaktadır ancak ihracatın her aşamasından Türkiye’ye katma değer sağlayacak gelirlerin sağlanması gerekmektedir. Yerli nakliyecimizin bürokratik engellere takılarak ihraç mallarımızın taşımasında pazar paylarını yabancılara terk etmek zorunda kalması şirketlerimizin ve ülkemizin kaybına yol açmaktadır. Her alanda olduğu üzere taşımacılık sektöründe de yerli nakliyecimizin yaşadığı sorunların giderilmesi, pazar payımızda gerçekleşen daralmanın ivedilikle sona erdirilmesi beklenmektedir.”

 

 

Levent Gök, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a şu soruları yöneltti:

 

1. Nakliyecilerimizin pazar paylarının düşmesinin sebeplerini açıklar mısınız?
2. İhracat malları nakliyesinde yerli taşımacılarımızın takıldığı bürokratik engellerin ortadan kaldırılmamasının sebepleri nelerdir?
3. Nakliyecilerimizin özellikle Orta Asya ve Ortadoğu ülkelerine geçişlerde yaşadıkları sorunların giderileceği tarihi açıklar mısınız?
4. İhracat rekorunun kırıldığı Ekim ayında ülkemizin ihraç ettiği malların kara yoluyla nakliyesinde yerli ve yabancı firmaların elde ettiği gelirleri açıklar mısınız?
5. 2002 – 2020 döneminde bürokratik engeller sebebiyle ihraç malları taşıyan nakliyecilerimizin yaşadığı maddi kayıpları yıllık temelde açıklar mısınız?