CHP’li Gök’ten Bakan Koca’ya ‘aşı’ soruları!

CHP’li Gök’ten Bakan Koca’ya ‘aşı’ soruları!
20 Kasım 2020 10:44

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, Covid-19 salgınıyla mücadele için küresel ölçekte devam eden aşı çalışmalarını Meclis gündemine taşıdı.

 

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Gök, önergesinde şunları kaydetti:

 

 

2019 yılının son günlerinde Çin’de ortaya çıkan ve kısa bir zaman içerisinde bütün dünyayı etkisi altına alarak pandemiye dönüşen Covid-19 salgınıyla mücadele için küresel ölçekte aşı çalışmaları devam etmektedir. Aşı çalışmalarına ilişkin günlük gelişmeler kamuoyu ile paylaşılmakta geliştirilen aşıların etkinliği, yan etkileri ve üretime geçildikten sonra tedarik zincirlerinin nasıl oluşturulacağı hakkında yürütülen tartışmalar devam etmektedir. Tüm dünyanın ihtiyaç duyduğu aşıların temini için uluslararası birliklerin ve çok sayıda ülkenin ön anlaşma yaptığı bilinmekte ancak anlaşmaların maliyetlere ilişkin maddeleri açıklanmamaktadır. Sözü geçen aşı anlaşmalarının henüz aşılar üretim safhasına geçmeden imzalanmasının ve bütün maddelerinin açıklanmamasın temel sebebinin ise aşı temini konusunda ülkelerin bir yarış içerisine girerek uygun maliyetlere ihtiyacı karşılayacak miktarda aşıyı garanti altına almak olduğu anlaşılmaktadır.

 
Çin’de üretilen Covid-19 aşısı 1 ayı aşkın süredir ülkemizde denenirken, Rusya’nın ürettiği Sputnik V isimli aşının Türkiye’de üretimi için prensipte anlaşıldığına ilişkin Rusya Sağlık Bakanlığı bir açıklama paylaşmıştır. Çin ve Rusya tarafından geliştirilen Covid-19 aşıları Dünya Sağlık Örgütü’nün(WHO) üçüncü aşama klinik deneylere ulaşan aşılar listesinde yer almamakta, her iki aşının üretim hızıyla ilgili endişeler uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın aşı temini konusunda alacağı tavır bütün yurttaşlarımız için hayati önem taşımaktadır. Ülkemizde uygulanacak aşı veya aşıların hem uygun maliyetlerle edinilmesi hem de sağlık kriterleri bakımından eksiksiz olması gerekmektedir. Pandemi sebebiyle toplumun bütün kesimleri maddi ve manevi ağır kayıplara uğramıştır. Sürecin devamında izlenecek yol ve yöntemler kamuoyu tarafından merak edilmektedir.

 
Bu bilgiler ışığında:

 
1. Covid-19 aşısı temini konusunda şimdiye kadar hangi ülke ve firmalar ile görüşme sağlanmıştır? Konuya ilişkin görüşmeler sonucunda yapılan prensip anlaşmalarını, ön anlaşmaları ve protokolleri detaylarıyla birlikte açıklar mısınız?
2. Çin’de geliştirilen aşı ülkemizde denenirken, Rusya Sağlık Bakanlığı Sputnik V isimli aşının Türkiye’de üretimi için prensipte anlaşıldığını duyurmuştur. Dünya Sağlık Örgütü’nün üçüncü aşama klinik deneyler listesinde bulunmayan bu iki aşı için temin çalışmaları yürütülmesinin sebepleri nelerdir?
3. Çin’de üretilen Covid-19 aşısının ülkemizdeki deneme süreci ve sonuçlarına ilişkin bir açıklama yapılması düşünülmekte midir?
4. Çin’de ve Rusya’da üretilen Covid-19 aşılarının küresel ölçekte kabul edilen aşı üretimi süreçlerine uygun geliştirilmemesinden kaynaklanan endişelerin giderilmesi için hangi çalışmalar yürütülmektedir?
5. Gelecekte temini sağlanacak Covid-19 aşılarının seçimi konusunda hangi kurum, kuruluş ve kişilerden görüş talep edilmiştir?