CHP’li Göker: ‘Kupon Araziler’ ranta kurban edilmesin!

CHP’li Göker: ‘Kupon Araziler’ ranta kurban edilmesin!
13 Kasım 2017 10:20

CHP Burdur MilletvekiliDr. Mehmet GÖKER Maliye Bakanlığı’naözelleştirilmesi gündeme gelen şeker fabrikaları hakkında yazılı soru önergesi verdi.

 

 

 

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2018 bütçesi üzerindeki görüşmeler sırasında, şeker fabrikalarındaki geçici işçilerin durumuna ilişkin bir soruya, “özelleştirme yapacağız” şeklinde cevap vermesinin Türkiye ve Burdur gündeminde yankılandığını belirten GÖKER, Oysa geçen yıl aynı soruya “TÜPRAŞ’ı özelleştirebilirsiniz, orada bir şirket var. Mega bir üretim fabrika ortamı var. Onun altında tarım üreticisi yok. Türk Telekom’u özelleştirebilirsiniz ama iş şeker fabrikalarının özelleştirilmesine geldi mi bu konuyu 40 kere düşünmemiz lazım.” şeklindeki cevabınız tarım üreticilerini bir nebze olsun sevindirmişti dedi.

 

 

 

Yapılacak en son özelleştirmenin şeker fabrikaları olması gerektiğini defalarca söylememize rağmen maalesef AKP Hükümetinin, bu yanlışın peşinde koşmaya devam etmekte olduğunu söyleyen CHP’li Vekil, “Şeker pancarı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en fazla katma değer ve istihdam yaratan ürün olarak göze çarpmaktadır. Şeker fabrikaları sadece birer fabrika değil, 100 binlerce insanın ekmek kapısı durumundadır. Üretilen şeker pancarı üreticilerin, yaş küspe hayvancıların, şeker de tatlandırıcı sektörünün lokomotifi konumundadır. Söz konusu bu fabrikaları “Kâr etmiyor” mantığıyla yola çıkarak özelleştirmeye çalışmak doğrudan 100 binlerce insanın, dolaylı olarak da milyonlarca insanın ekmeğiyle oynamakla eşdeğerdir” diyerek hükümetin yanlış yaptığını belirtti.

 

 

Öte yandan,tatlandırıcı sektörünün ve nişasta bazlı şeker sanayisinin söz konusu bu kararı büyük bir mutlulukla karşıladıklarını söyleyen GÖKER,“Bakanlar Kurulu, 2002-2003 döneminden bugüne kadar Nişasta Bazlı Şeker üretim kotamızı her yıl ortalama yüzde 39 artırmaktadır. AB ülkelerinin hepsinde kota olması bir yana birçok AB ülkesinde NBŞ ile beslenme reddedilmektedir. Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Hollanda, Fransa İrlanda, İsveç, Litvanya, Portekiz, Slovenya, Yunanistan’da hiçbir şekilde Nişasta Bazlı Şeker üretimi yapılmamaktadır. Almanya’da ise kota yüzde 1.92 olarak belirlenmiştir. NBŞ tüketiminin giderek fazlalaşması, ülkemizde yaklaşık 11 milyon şeker hastasına yenilerinin eklenmesine yol açacak ve ayrıca fruktozun yağa dönüşmesiyle obezite sorununun da artmasına neden olacaktır. Yapılan çalışmalara göre fruktozun insan için uygun bir şeker türü olmadığı ve pankreas kanserine yol açtığı konusunda ciddi bulgulara ulaşılmıştır” diyerek konunun sağlık açısından zararlarını da göz önüne serdi.

 

 

Son olarak söz konusu fabrikaların arazileri şehir merkezlerinde kaldığı için buralar adeta “kupon arazi” olarak görünmeye başlandığını belirten CHP’li Vekil, “Değerli arazilerin üzerine toplu konut ya da benzer projelerin yapılmak istenmesi ve şehirlerin betonarme yapılara dönüştürülmesi tam bir çevre cinayeti olacak ve arazileri ranta açacaktır” diyerek sözlerini bitirdi.

 

 

CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verdi.

 

 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2018 bütçesi üzerindeki görüşmeler sırasında özelleştirme yapacağız derken 40 kere düşündünüz mü?

Söz konusu fabrikaları kar etmiyor düşüncesiyle özelleştirmeye çalışmak 100 binlerce insanın ekmeğiyle oynamakla eşdeğer değil midir?

NBŞ tüketiminin insan sağlığına zarar verdiği yönünde yapılan araştırmalara katılıyor musunuz?

Şehir merkezinde kalan arazilerin ranta kurban edilmemesi için Bakanlığınızca nasıl bir çalışma yapılacaktır?